La nova versió del Firefox que es va publicar ahir porta moltes novetats, i no només en característiques noves, sinó que també presenta un millor rendiment. En aquesta anotació us explicarem de forma detallada com us el podeu instaŀlar a Ubuntu, i com configurar-lo per aprofitar al màxim les noves característiques.
Instaŀlació
Per a instaŀlar Firefox 4 a Ubuntu, utilitzarem els repositoris «firefox-stable» que ja us vam presentar. Veiem com fer-ho de forma detallada:
- Obriu el «Gestor d’actualitzacions» des del menú «Sistema>Administració>Gestor d’actualitzacions».
- Feu clic a «Paràmetres…».
- Seleccioneu la pestanya «Altre programari».
- Feu clic al botó «Afegeix…» i, a la finestra que s’obri, escriviu el següent:
- Accepteu els canvis i tanqueu les fonts de programari.
- De nou en el «Gestor d’actualitzacions», feu clic a «Comprova». Això us detectarà l’actualització del Firefox 4.
- Feu clic a «Instaŀla les actualitzacions» per executar l’actualització.
ppa:mozillateam/firefox-stable
Quan torneu a obrir el Firefox, ja estareu executant la nova versió. Veiem ara algunes configuracions interessants que podem aplicar.
Firefox 4 en català
El primer que notarem amb Firefox 4 és que els menús se’ns mostren en anglès. La solució és molt senzilla, perquè els companys de Softcatalà n’han realitzat la traducció al català, però aquesta no està aplicada directament en els repositoris «firefox-stable». Podeu trobar els menús en català al Rebost de Softcatalà, o us el podeu descarregar directament del següent enllaç:
Quan feu clic a l’enllaç, el Firefox us preguntarà si esteu segurs que voleu instaŀlar-lo. Accepteu-lo i en reiniciar el Firefox tindreu els menús en català.
Activar el nou menú global
Una de les novetats més comentades de Firefox 4 és el seu nou menú global, que allibera espai vertical a la nostra pantalla (molt útil en pantalles petites). Però aquest nou menú no ve activat de forma predeterminada. Activar-lo és tan senzill com amagar el menú «normal» des de «Visualitza>Barra d’eines>Barra del menú».
Amb això, veureu com us desapareix el menú habitual, i a la barra de pestanyes us apareix el botó «Firefox», des del qual es gestiona tot el menú. Si veieu que no us convenç i voleu tornar al menú més tradicional ho podeu fer des de «Firefox>Preferències>Barra del menú».
Firefox Sync
Una altra novetat molt interessant de Firefox 4 és el Firefox Sync, mitjançant el qual podrem tenir en tots els nostres ordinadors les mateixes adreces d’interès de forma automàtica. Fins ara, aquesta característica ja la teníem disponible amb algun complement, però ara s’inclou de fàbrica en el propi Firefox. Per utilitzar-la, cal seguir les instruccions següents:
- Aneu a «Firefox>Preferències». Si no heu activat el menú global, heu d’anar a «Edita>Preferències».
- A la finestra que s’obri, aneu a la pestanya «Sync» i feu clic a «Configura el Firefox Sync».
- Si és el primer ordinador que configureu, feu clic a «Crea un compte».
- Introduïu el vostre correu electrònic, una contrasenya (de més de 8 caràcters) i accepteu els termes del servei i feu clic a «Endavant».
- Se us generarà una clau de sincronització. Deseu-la en un fitxer o apunteu-la en algun lloc, perquè la necessitareu per a sincronitzar altres ordinadors, i feu clic a «Endavant».
- Us demanarà que ompliu un text per comprovar que no sou un robot. Feu-ho i feu clic a «Endavant»
- A la darrera pantalla, seleccioneu les «Opcions de configuració». Aquí podreu configurar què voleu que es sincronitzi. A mi no m’agrada que se’m sincronitzin les contrasenyes ni l’historial, i a les pestanyes no li trobo molt sentit, de manera que he deixat activat només les «Adreces d’interès» i les «Preferències». Acceptem els canvis i ja el tenim configurat.
Si ja teníem un compte de Firefox Sync (perquè ja l’havíem configurat en un altre ordinador), en el segon pas hem d’escollir «Connecta». A partir d’aquí, hem de seguir el següent procediment:
- Feu clic al botó «No tinc cap dispositiu amb mi». Introduïu l’usuari i la contrasenya que heu donat d’alta, i introduïu la clau de sincronització que se us ha mostrat en l’alta anterior.
- Feu clic a «Opcions de configuració» i seleccioneu les dades que voleu sincronitzar.
- Accepteu els canvis i se us començaran a sincronitzar les dades que hàgiu configurat.
Mostrar la barra d’estat
A Firefox 4, ha desaparegut la barra d’estat (la barra inferior del Firefox). En principi, això no és un gran problema, perquè quan carreguem una pàgina, el que estem carregant ens apareixerà sobreposat a la part inferior de la pàgina actual. Ara bé, hi ha alguns complements que es mostraven a la barra d’estat. Per això, se li ha canviat el nom a la barra d’estat, i ara es diu «Barra de complements».
Aquesta barra de complements es troba amagada de forma predeterminada, però podem mostrar-la des del menú «Firefox>Preferències>Barra de complements».
Canviar el tema del Firefox
Hi ha alguns complements que encara no estan adaptats per al Firefox 4. La majoria d’ells s’actualitzaran en els propers dies, de manera que si espereu una mica els tornareu a tenir disponibles aviat. Un cas que pot ser diferent són els temes perquè molts d’aquests es deixen d’actualitzar (tot i que no passa amb tots).
Per tant, quan engegueu per primer cop el Firefox 4 us trobareu el tema inicial que porta a Ubuntu, que és força lleig. En el meu cas, per exemple, utilitzava el Phoenity Next, però no funciona amb Firefox 4. Trobareu molts temes interessants a la pàgina de Temes del Firefox. Els temes que veieu en color més apagat vol dir que no estan disponibles per a Firefox 4. Dels altres, segur que en trobeu algun que us agrada. Si feu clic a qualsevol d’ells, us portarà a una pàgina amb un botó que indica «Afegeix al Firefox». Feu-hi clic i, després d’acceptar-lo i reiniciar el Firefox, el tindreu activat. Per la meva part, m’he instaŀlat el Strata Reloaded.
22 comments
Skip to comment form
Gràcies! No trobava el paquet en català, el buscava a can Mozilla 🙁
La veritat és que té força bona pinta, li donaré una oportunitat. Fins ara treballava amb el Chromium pel dia a dia, i reservava el Firefox per les pàgines que se li resistien, com ara bancs i coses així.
La veritat es que ha millorat, però inconscientment encara quan vec la guineu penso en lentitud, l’hi costarà un temps treure’s l’stigma encara que ja no sembli tant lent…
Diguessim que l’hi estic donant una segona oportunitat.
De totes maneres sembla que en Linux segueixi sent lent… algú més ho ha notat?
Jo el note força més ràpid, en tot. Però fins i tot les RC es bloquejaven en alguns casos concrets. Miraré de fons aquesta versió. Jo amb el firebug del chromium no m’hi sent còmode…
La veritat és que ha millorat molt i és molt més ràpid que abans. La veritat és que tots els navegadors estan seguint els passos de Goolge en les interfícies, uns més q que altres però. El menú unificat de Firefox4 està molt bé i és millor que el de Chrome que la veritat no està massa aconseguit aquest aspecte.
Salut!
A mi també em va més ràpid, o com a mínim tinc aquesta sensació. XP
Per fi!!! N’estic molt content d’aquesta nova versió!! Per fi podré deixar de banda el Chromium! Amb la 3.6, jo que sóc molt de deixar pestanyes obertes al tancar el navegador, era un suplici arrancar de nou el Firefox, tardava molt i es ralentitzava tot el sistema per uns moments. I, en tancar, s’ho pensava també. Amb el Chromium, la rapidesa deixava de ser un problema, però amb ell no m’hi he acabat de sentir mai “com a casa”. Esperava aquest llançament de la 4.0 amb candeletes, i realment ha complert amb les meves expectatives =). Ràpid, fluid, senzill, amb l’esperit de Firefox de sempre. Hola de nou, Firefox! Benvingut a /home.
P.S: No sé si us passa a vosaltres, però en aquesta darrera versió del Firefox, quan escrivia a la barra d’adreces enllaços incomplets (ja esperant que el mateix firefox me’ls autocompletés sense haver passar per google – per exemple, escriure tv3 i que em porti automàticament a http://www.tv3.cat), per més clar que fos, sempre em portava a la pàgina de resultats de google. Per si sou amants de les dreceres i d’agilitzar processos, ho he solucionat anant a about:config (aneu al tantu!!!) i amb el filtre keyword, afegint http://www.google.com/search?btnI=I%27m+Feeling+Lucky&ie=UTF-8&oe=UTF-8&q= al valor de keyword.URL. Quelcom que vaig descobrir a la 3.0 (desconec si ja ho incorporava abans), i que em va ben captivar.
També comentar-vos que, si sou dels que teniu sempre el correu de gmail obert en una pestanya, si feu botó dret a la mateixa pestanya i escolliu “Clava com a pestanya d’aplicació”, us quedarà una pestanya que ocupa només l’espai del favicon, pestanya que se us il·luminarà en rebre un nou correu.
Salutacions GNU/Linux català!!!! Un article molt treballat i cuidat, Oriol!
No coneixia aquesta opció per clavar l’aplicació. És genial! 🙂
A més, ara m’hi fixo que, tot i tenir més pestanyes obertes que l’espai que la pantalla em permet, no es perdrà mai de vista aquesta pestanya-aplicació (les primeres pestanyes normals ja no se’m veuen a mi). Tot un detall!! Sí, he arribat a tenir dos pestanyes del mateix obertes a la vegada i sense adonar-me’n XD.
Salut!!
Pot ser que amb Firefox 4 el Flash vagi més suau? És una sensació que em dóna, però no sé si és cosa meva. Algú m’ho pot confirmar/desmentir?
Salut!
Donc a mi el Flash s’em peta. No se si serà perquè soc a la versió de 64 bits, però em va francament mal (sobretot al reproduir vídeos).
🙁
Oriol, Moltes gràcies per l’explicació!! Anava molt endarrer d’actualitzar el firefox en l’Ubuntu 10.04, i no ho veia clar de com fer-lo.
Felicitats pel post.
ieps !
Uri, ja el tinc instal·lat. Jo al flash no li trobo diferència, de moment.
Gràcies !
moltes gràcies de les acurades explicacions per instal·lar el firefox 4.
ho vaig fer ahir amb molta facilitat!
Ara bé, tinc uns petits problemes que no sé com resoldre.
Els menús desplegables, al cap d’una estona de no treballar, quan els desplegues, no hi pots entrar, doncs desapareixen a l’acte quan hi entres. Si tanco el firefox i el torno a obrir, o bé si obro un altre firefox es soluciona el problema en els dos. Però al cap d’un temps persisteix.
Les dues fletxes d’anar endavant i endarrera, abans teníen un desplegable al costat, que obria els darrers llocs visitats. Ha desaparegut.
Pot ser que no s’instal·lés bé?, hauria de tornar a fer-ho? , com?
gràcies!!
M’alegra que l’explicació t’hagi estat útil. 🙂 A veure si et puc ajudar.
Pel tema de les fletxes, en principi si les prems durant un segon (més o menys) t’hauria de mostrar els darrers llocs visitats.
El tema dels menús desplegables, no entenc molt bé quins. Et refereixes als menús propis del Firefox, o a algun desplegable d’alguna web?
óttia que guapu això de les fletxes! moltíssimes gràcies, Oriol! així com per la rapidesa en respondre!
Això dels menús desplegables, vull dir els del firefox: “Fitxer, Edita, Visualitza,…”, passa quan deixo l’ordinador connectat i el firefox obert, sense fer res una estona, al tornar a utilitzar-lo, passa el que explicava abans. No puc escollir les adreces d’interès, per exemple, perquè en posar-hi el ratolí, desapareixen, davant dels meus ulls atònits. Si torno a obrir el firefox, s’arregla!.
agraït:
Jesús
A mi no se’m reprodueix aquest error. Executeu el Firefox des d’un terminal:
firefox
A veure si, quan ja no us deixa accedir als menús, us hi mostra algun missatge d’error. Si us surten molts missatges, i us és difícil veure’ls per terminal, executeu el següent:
firefox > missatges_firefox.txt
Això us deixarà el fitxer «missatges_firefox.txt» amb tots els missatges que hagi tret el Firefox. Mireu si n’hi ha algun que «canti» una mica o, si no ho veieu clar, envieu-nos-lo (potser millor des del fòrum) i mirarem si hi ha alguna cosa.
Salut!
A mi també em passa el que diu el Jesús. No deixa accedir al menú desplegable de la barra de menú o del menú global; quan poses el punter a sobre desapareix.
A mi em passa el mateix. I només amb Firefox en Ubuntu. En canvi, el faig servir en un altre ordinador en Windows i no he tingut el mateix problema.
Doncs avui m’ha passat el que expliquen en Jesus, en Miquel i en Quim, i llavors he recordat haver llegit els seus comentaris sobre aquest problema. En el meu cas diria que el problema apareix després de que el salva pantalles hagi funcionat, i s’arregla reiniciant el Firefox, però també simplement obrint una altre aplicació o canviant d’àrea de treball (anar a la següent i tornar a la del Firefox).
He desactivat el salva pantalles (igualment la pantalla s’acaba desconnectant al cap d’un temps per estalviar energia), i de moment no m’ha tornat a passar.
També tinc un altre ordinador amb tot pràcticament idèntic i no l’hi passa, com que a l’altre ordinador no hi tinc activats els efectes gràfics he pensat que també podria tenir a veure amb el Compiz.
Salutacions
Al tancar el firefox quan estava afectat per l’error, m’ha sortit això.
xxxxxxx@xxxxxxxx:~$ firefox
NOTE: child process received `Goodbye’, closing down
NOTE: child process received `Goodbye’, closing down
NOTE: child process received `Goodbye’, closing down
NOTE: child process received `Goodbye’, closing down
NOTE: child process received `Goodbye’, closing down
NOTE: child process received `Goodbye’, closing down
NOTE: child process received `Goodbye’, closing down
xxxxxx@xxxxxx:~$
Hola a tots.
Perdoneu que hagi trigat tant a contestar. Aquests dies he pogut reproduir el problema, i efectivament passa quan s’engega el salvapantalles i es torna d’ell. De moment, la manera de solucionar-ho és canviar d’aplicació i tornar al Firefox.
He vist que hi havia un bug obert (https://bugzilla.mozilla.org/show_bug.cgi?id=647113), i hi he posat un comentari per confirmar que passa quan es torna del salvapantalles.
A veure si ho solucionen aviat.
Gràcies per enviar els vostres comentaris respecte d’aquest error. 🙂
Doncs jo he intentat executar-lo des del terminal i passa el mateix. I com diu en Miquel en canviar d’aplicació s’arregla.
He posat això dels missatges al terminal, però no sé veure’n cap. -ni sé on anar a veure’ls-
PS. Ho volia posar al fòrum, però en veure els comentaris d’en Miquel i en Pauet me n’he desdit. Per no perdre la continuïtat.
Gràcies per tot.