El teu blog de Linux en català

Migració del Thunderbird de Windows (XP, Vista i 7) a GNU/Linux

En aquesta guia explicarem de forma molt senzilla i ràpida quina és la millor manera de migrar totes les dades del nostre perfil del Thunderbird, amb tots els comptes configurats i altres extensions del Windows (XP, Vista o 7) a qualsevol sistema GNU/Linux.

El procés el realitzem directament des de GNU/Linux, no cal entrar a Windows per a res. Important: tanqueu el Thunderbird abans de fer res.

 1. El primer pas és muntar la partició del Windows. Probablement no caldrà res més que anar a Llocs » Ordinador i allà fer doble clic sobre el disc del Windows (el podreu identificar per la mida que tinga o bé perquè ja es dirà «Windows» o qualsevol altre nom que li vau posar a la partició).
 2. Un cop oberta la partició, cal accedir a la carpeta següent:
 3. Windows XP
  Documents and Settings»%nomdusuari%»Application Data»Thunderbird»Profiles

  Windows Vista i 7
  Users»%nomdusuari%»AppData»Roaming»Thunderbird»Profiles

 4. Allà hi trobareu una carpeta que tindrà un nom del tipus «xxxx.default». Aquesta carpeta anomenada «xxxx.default» és la carpeta on es troben les dades del nostre perfil del Thunderbird a Windows. Feu clic amb el botó dret i copieu-la.
 5. Ara haureu d’anar a Llocs » Carpeta personal i fer clic sobre Visualitza » Mostra els fitxers ocults. Això mostrarà les carpetes no visibles normalment per l’usuari. Cerquem la carpeta anomenada .thunderbird, fem doble clic per entrar.
 6. Allà probablement ja hi trobarem una carpeta amb la forma «xxxx.default» que caldrà eliminar per evitar conflictes (boto dret sobre la carpeta i eliminar). I ara enganxem la carpeta que havíem copiat abans de la partició del Windows:

  Carpeta de configuració del Thunderbird a linux

  Carpeta de configuració del Thunderbird a linux

 7. L’últim pas és editar el fitxer profiles.ini que trobem allà mateix. Fem clic amb el botó dret del ratolí i fem clic sobre «Obre amb l’editor de text». Allà veurem unes línies on a l’última línia haurem de posar el nom de la carpeta default que hem enganxat
 8. [General]
  StartWithLastProfile=1
  [Profile0]
  Name=default
  IsRelative=1
  Path=xxxx.default

Ara només caldrà iniciar el Thunderbird i ja el tindrem igual que al Windows.

 1. Reply

  No hi ha cap extensió de Thunderbird que permeti empaquetar totes les dades i configuració per fer la migració?

  L’Evolution per exemple té un connector quer permet fer còpies de seguretat. D’aquesta manera si fas una migració d’ordinador, de S.O. o el que sigui pots tenir un sol fitxer (molt gros això sí) on saps que hi ha les dades. D’aquesta manera quan instal·les el nou ordinador només has d’obrir l’Evolution i dir-li que agafi les dades de configuració i els correus del fitxer que has generat prèviament.

  Salut!

   • Pau on 6 de març de 2011 at 18:06
   • Author

   Reply

   Supose que sí que hi ha extensions per fer-ne còpia. Però és realment còmode haver de copiar només un fitxer i després editar un altre, a l’igual que passa amb el Firefox. Que jo sàpia, no té cap extensió interna per fer una còpia de tot. Per això jo mateix sempre he fet servir l’evolution.

 2. Reply

  Que jo conegui, existeixen 2 opcions més…
  · La primera és mitjançant una aplicació anomenada Mozbackup (només Windows!) que funciona amb Firefox i Thunderbird entre altre programari Mozilla (Flock/Gecko, etc.). Aquesta aplicació no necessita ser instal·lada a l’ordinador per a funcionar i, en proves que he fet, rutlla perfectament amb Wine i Ubuntu. Mozbackup ens permet crear un un únic fitxer amb extensió «PCV» fins i tot amb contrasenya per fer-ho més segur (per si ho volem emmagatxemar en un servei tipus Dropbox, Mozy, Box…). Aquest fitxer és un arxiu ZIP que podrem obrir perfectament des d’Ubuntu si prèviament canviem l’extensió a ZIP. Allà tindrem tota la informació que haguem dit a Mozbackup que ens interessa desar (correus, complements, només la configuració dels comptes existents, etc. en el cas de Thunderbird, a més d’unes opcions semblants per a Firefox). Després d’haver-ho descomprimit, seguim les indicacions que ha donat en Pau i ho tindríem enllestit. Si ho fem mitjançant Wine, ens podem estalviar el pas de canviar l’extensió i en comptes de triar crear un Backup, haurem de seleccionar l’opció per a restaurar-ne un existent…

  · La segona forma és mitjançant una extensió anomenada FEBE (Firefox Environment Backup Extension) o TEBE (Thunderbird Environment Backup Extension) segons la utilitat que volem fer una còpia de seguretat. Com extensió simplement hem d’anar al repositori de Mozilla (addons), descarregar el complement desitjat (tenint en compte que Thunderbird te un procés una mica diferent per instal·lar aquests connectors), crear la còpia de seguretat a l’ordinador d’origen i restaurar-la en l’altre ordinador/partició amb Ubuntu. Així de fàcil…

  Tant Mozbackup com FEBE/TEBE es troben en Català. El que he pogut comprovar, però, és que si la configuració del Firefox/Thunderbird és en Valencià o Català diferent a ca_es o ca_ad, l’aplicació es mostra en Anglès. Vaig fer en el passat un petit script per modificar aquest paràmetre al perfil d’usuari (a l’inici de Firefox quan s’anomenava «Firebird», el locale era ca_ad i el Thunderbird va heretar aquest locale, igual que els complements que s’han anat traduint a la nostra llengua han mantingut aquest locale en comptes d’actualitzar-se al nou ca «a seques»), però per mandra no l’he actualitzat (més ben aviat perquè no el trobo dins la burrada de discs durs antics que tinc per casa, xDDD!!!)

  No poso enllaços perquè són aplicacions pel Windows i no ho crec coherent fer-ho dins GnuLinux.cat, però una recerca amb Google ens treurà aquests enllaços en un tres i no res. De totes formes, si no hi ha cap inconvenient ja els posaré si us interessa, encara que l’opció d’en Pau de no fer servir cap altre eina que les que facilita el propi sistema em sembla millor!!!

  Arreveure,
  Benny ^_^”

   • Pau on 19 de març de 2011 at 08:06
   • Author

   Reply

   Gràcies per l’apunt, Benny. No passa res si poses cap enllaç del Windows. Encara que siguem «GNULinux.cat», el que fem és parlar de programari lliure en general.

   Respecte al tema del locale, em pareix molt interessant. Ho he comentat a la llista de softvalencià per veure si podem fer comprovacions amb el tema del locale ca-valencia. És curiós, perquè al cap i a la fi el programa hauria d’agafar l’arrel principal de la llengua…

   Salut!

 3. Reply

  Ho acabo de veure això també a la llista de traduccions d’Ubuntu, Pau. Pel que sembla el problema resideix als locales que tenen l’arrova «@» com a part del nom, i en Toni suggereix fer una mena de Hack. No recordo haver fet una cosa tant escurada a l’script que comento, però provaré de posar-me altra vegada perquè sembla que és la clau pel tema del Switch locale. Si malament no recordo, el que feia el meu script era cercar si les extensions instal·lades tenien ca_ES o ca_FR, i les reanomenava a ca_AD, però aquest script el vaig crear a l’època que feia servir un Firefox v2.x i anem ja per la 4!!!

  Tornant al tema dels enllaços, ací els teniu:
  · i .
  · Complement
  i (es troba en fase Beta i de moment no és disponible a la pàgina d’extensions de Mozilla, però jo el faig servir des de fa ja uns mesos i em funciona a la perfecció). Indicar també que es poden programar les còpies de seguretat (diàriament, setmanalment, etc), podem triar entre tot el perfil, o només el que ens interessi (complements, configuració…) i, si tenim un compte a Box.net (espai gratuït de 2GB com Dropbox) ens envia el Backup a aquest servei per tenir-ne una protecció addicional en cas de problema al nostre disc dur!

  L’autor també te altres complements força interessants com ara CLEO (també en Català) que serveix per fer un únic «XPI» amb tots els complements que tinguem instal·lats i d’aquesta manera evitar-nos fer una instal·lació tediosa de 20 extensions per posar un exemple. Altre complement molt útil és OPIE (de moment en Anglès) que agafa les preferències d’un perfil del Firefox i permet importar-lo/exportar-lo en altre ordinador/partició/perfil…

  Espero que aquest informació us sigui útil!!!

  Una abraçada,
  Benny.

 4. Reply

  Hummm… Veig que no ha quedat correctament l’expressió i no puc modificar el comentari. Torno a posar sense atributs HTML:

  Mozbackup (http://cut.cat/3x) + pegat en Català (http://cut.cat/3y). Sobreescriviu l’original en Anglès per aquest fitxer.

  FEBE (http://cut.cat/3z)
  TEBE (http://cut.cat/40)
  Des d’ací també teniu l’accés als complements CLEO i OPIE…

  Salut!
  Benny.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.