El teu blog de Linux en català

AppStream, un principi d'unificació a Linux

Fa pocs dies s’ha celebrat a Alemanya una reunió amb representació de casi totes les principals distribucions Linux, on es plantejaven com afrontar un dels problemes que tenen els desenvolupadors per a fer aplicacions per aquest sistema operatiu: la diversificació.

El món de les distribucions Linux és molt ric, i cadascú pot trobar-ne una més adequada a les seves necessitats i als seus coneixements/habilitat amb la informàtica. Però aquesta riquesa es converteix en un problema quan cadascuna segueix un funcionament diferent.

Quan volem instal·lar un programa per a la nostra distribució, no sempre trobem un instal·lador preparat, i moltes vegades cal recórrer a compilar el codi font, instal·lar, crear una llançadora al nostre menú… Però per a molts aquesta és una tasca farragosa i que a vegades acaba amb un programa que no funciona del tot bé. A més alguns desenvolupadors s’excusen dient que crear instal·ladors per a totes les distribucions és una feinada i si han de fer això a part de portar el seu programa a Linux, doncs llavors, l’esforç ja no paga la pena.

I és per això que representants de OpenSuse, Fedora, Ubuntu, Mageia i Debian s’han reunit a Nuremberg, al que han anomenat com a AppInstall 2011, per a donar un pas endavant, i crear l’AppStream però la idea és tenir una eina comú a totes les distribucions, que comparteixi les fonts del programari, i que permeti als usuaris instal·lar el programa sense maldecaps. Per a començar el projecte, es va decidir que l’Ubuntu Software Center era una interfície perfecte, però van preferir que el motor fos  PackageKit i es va pensar en Open Collaboration Services, per a la informació que requerirà la participació dels usuaris com comentaris o puntuacions del programari.

Esquema de funcionament

La iniciativa ha estat molt ben rebuda, ja que facilitarà molt l’adaptació de usuaris novells, que vulguin fer servir Linux al seu escriptori (i per què enganyar-nos, ens simplificarà la vida a tots!).  La idea també facilitarà l’arribada del programari a totes les distribucions per igual, alhora que traurà feina als desenvolupadors sense repercutir negativament en la diversitat del nostre SO, així que personalment trobo que és un gran pas per a les distribucions Linux, que ja era hora que en fessin un de conjunt!

  • Slarti on 27 de gener de 2011 at 22:21

  Reply

  Vol dir això que direm adeu als rpm i deb per tenir-ne un de sol? Per que seria lo seu…

  • Daniel on 27 de gener de 2011 at 23:25

  Reply

  Això afavoriria molt tot el món GNU/Linux! I es sap quan es començaria a desenvolupar, aquest “Software Centre” Universal?

   • Pau on 28 de gener de 2011 at 07:12

   Reply

   Jo no és la primera vegada que sent parlar de projectes així. Normalment sempre fan molt de soroll i després es queden en un bluf. Tant de bo això no siga més del mateix, tot i que sembla que s’ho han pres seriosament. Caldrà esperar mínim un any per veure alguna cosa.

  • logoff on 28 de gener de 2011 at 09:34

  Reply

  realment és un gran pas. ara el programes seran per Linux i no per Debian/Ubuntu, Fedora y poc més…

  • Josep on 28 de gener de 2011 at 11:39

  Reply

  Com bé dieu, tant de bo qualli la iniciativa. Esperem que els interessos de les distros, i els egos dels seus líders, no ho estronquin. Per cert, així tant RH com Suse deixarien d’emprar RPM’s i passarien al nou format de paquets? Curiós…

  • Roger on 28 de gener de 2011 at 12:20

  Reply

  Heu vist la foto de la reunió? Realment deu ser dificil trobar novia si ets desenvolupador de Linux… xD
  http://distributions.freedesktop.org/wiki/AppStream?action=AttachFile&do=view&target=appstream_meeting.jpg

  La noticia em sembla perfecta… però no acabo d’entendre de que va.

  Segons tinc entés hi ha diversos problemes:
  – Diferents distribucions, diferents versions de les llibreries instal·lades. Si un binari necessita una versió diferent, l’has cagat. MacOS, inclou a la mateixa aplicacio totes les llibreries (amb el malbaratament d’espai que això suposa)
  – Diferents formats (rpm, deb, etc…): pel que se hi ha conversors, que no funcionen malament del tot…
  – Diferents front-ends visuals per instal·lar aplicacions: això no l’hi vec que sigui un gran inconvenient.
  – Calcul de les dependencies, segons els repositoris que fagis servir?

  O sigui que no acabo de tenir clar en que ens beneficiarà aquest canvi i perque no s’ha fet abans… Tampoc no se quina es la dificultat principal… Si algú te mes idea que ens il·lumini…

  Estic segur que és bona idea, però no tinc ni idea de que va xD

   • logoff on 28 de gener de 2011 at 14:13

   Reply

   – encara que hi hagi diferents versions de llibreries, les dependències es mantindrien.
   – el format nou farà obsolets els db o rpm. ara hi haurà un únic fomat.

   tots aquests problemes que puguin sorgir s’han d’anar sol·lucionant, tanmateix l’usuari en sortirà beneficiat. és la gràcia. ja no caldrà buscar l’instal·lador per la teva distro, seran universals. porto massa temps somiant amb aquest dia…

  • Daerun on 28 de gener de 2011 at 13:56

  Reply

  Doncs jo ho veig claríssim: si es crea un “format únic” per a tots els sistemes linux, totes les aplicacions es podrán fer serir a totes les distribucions, la cual cosa facilitará l’accés de tots els usuaris a tot el programari que es faci per a GNU/Linux, ja que la seva creació estará estandaritzada y será més sencill per als programadors, que no necessitaran haver d’estar pendent dels diferents formats. Els conversos estaran tan bé com vulguis, però no son la solució ideal.
  Sent optimista, aqui hi veig una porta dentrada perquè, per fí, alguna empresa porti videojocs comercials a Linux (malgrat que en moltes ocasions seria programari privatiu).
  La part més difícil és evidentment qui renuncia al seu format, rpm o deb; o potser tots dos alhora en favor d’un nou format creat a l’efecte, això ja es veurà si cualla.

  • oriolsbd on 28 de gener de 2011 at 19:25

  Reply

  Trobo que és una notícia boníssima. En alguns aspectes és molt bo que hi hagi uniformitat entre les distribucions, i aquest és un d’ells. Sobretot, si es vol atreure usuaris a aquests sistemes.

  De tota manera, tot i que el sistema sigui el mateix, jo no trobaria malament que els repositoris fossin propis de cada distribució. No totes les distribucions tenen la mateixa filosofia a l’hora de decidir les versions de programes que porten (algunes porten les darreres versions, però n’hi ha d’altres que utilitzen versions més antigues per tal d’assegurar-ne l’estabilitat).

  També he trobat a faltar altres distribucions que utilitzin altres sistemes de paquets. Només n’hi havia de deb i de rpm. Estaria bé que també hi entressin distribucions com Arch o Slackware, tot i que aquestes sí que van destinades a un altre tipus d’usuaris diferents del que sembla que va dirigit AppStream.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.