Avui mateix s’ha publicat KDE 4.6 SC, la nova versió d’un dels entorns d’escriptori més utilitzats en els sistemes GNU/Linux, juntament amb GNOME. KDE 4.6 SC ja vindrà de forma predeterminada amb les noves versions de la majoria de distribucions que utilitzen KDE com a entorn predeterminat (Kubuntu, OpenSUSE, SimpleMepis, Chakra, etc.) i de forma opcional en la resta de distribucions.
Com sempre, l’aspecte gràfic d’aquesta nova versió de KDE és espectacular, sobretot gràcies al Plasma. Però KDE no inclou només l’entorn d’escriptori, sinó també alguns dels programes que ja venen amb aquest, com per exemple el programa ofimàtic Koffice, tots els anomenats KDE games, l’explorador de fitxers Dolphin, l’excel·lent reproductor de so Amarok (que també es va actualitzar la setmana passada), el gravador de medis K3B i molts més.
En KDE 4.6 SC, els canvis s’han dividit en tres àmbits: l’entorn de treball Plasma de KDE, les aplicacions KDE i la plataforma KDE.
Entorn de treball Plasma
Les principals novetats de l’entorn de treball Plasma són:
- S’ha remodelat l’Activities. Amb aquest, podeu assignar diversos programes a una certa activitat i, quan indiqueu al sistema que esteu fent aquesta activitat, directament us mostrarà els programes que tingui assignats.
- S’ha reescrit el gestor d’energia, fent-lo molt més lleuger, eficient i senzill de configurar.
- KWin és més ràpid que abans, gràcies a diverses optimitzacions aplicades. Per exemple, ara només refresca les zones de la pantalla que realment ho necessiten.
Aplicacions
En l’àmbit de les aplicacions KDE podem trobar, entre altres, aquestes novetats:
- L’explorador de fitxers Dolphin té la nova funcionalitat Faceted Browsing, que facilita la cerca de fitxers.
- L’editor de text Kate guanya moltes funcions, com per exemple la possibilitat de fer de client SQL.
- El visualitzador d’imatges Gwenview i el gestor de captures de pantalla Ksnapshot poden enviar imatges directament a diverses xarxes socials.
- Marble, a partir d’ara també us mostrarà com anar als llocs.
- S’ha unificat l’aspecte dels KDE Games i, a més, torna Klickety i hi trobarem Palapeli, un joc de puzzle a partir de les nostres imatges.
Plataforma
Les principals millores en la plataforma KDE són:
- Per tal de fer-ne més fàcil la implantació en dispositius mòbils, s’ha modularitzat més el codi, i l’entorn ara és més lleuger.
- Suport per a widgets escrits en QML.
- Gràcies a la utilització de Udev, Upower i Udisks, KDE ja no empra Hal per a gestionar el maquinari.
- S’ha modificat el tema Oxygen per tal que les aplicacions que no són pròpies de KDE s’integrin millor en aquest entorn.
Com veieu, el nombre de novetats és força gran i interessant. A més, com també és ja habitual, la gran feina de l’equip de traducció de KDE al català tenim aquest escriptori completament traduït a la nostra llengua. Des d’aquí els felicitem un cop més.
3 comments
Té molt bona pinta. Entre això i el Gnome Shell em sembla que tindrem una competència molt interessant.
Espere que el comportament amb kubuntu siga un poc millor que les darrers versions. Te molt bona pinta!
En el meu pentium 4, arch linux + kde i va de merevella, no només de funcionament sinó també de personalització i de “visualment atractiu” i fàcil de fer anar, que sinó la parella em fa servir ubuntu amb “l’excusa” de que no el sap fer anar i no és plan