Aquesta setmana, el Vinsent Vega ha fet una anotació molt interessant (com és habitual en el seu bloc) on feia un recull de 13 distibucions lleugeres. En llegir-lo, m’ha cridat l’atenció TinyCore. El seu CD d’instal·lació ocupa només 10 MB, i el propi Vinsent comenta que és de les millors. Així que m’he decidit a provar-la, i realment m’ha impressionat.
El LiveCD, efectivament, ocupa només 10,5 MB. Els requeriments mínims per executar-lo són un 486DX amb 48MB de memòria, tot i que TinyCore té una versió anomenada MicroCore que pot executar-se amb 36 MB de memòria. De tota manera, si voleu instal·lar-hi i executar alguns programes addicionals segurament necessitareu una mica més de memòria.
El sistema s’engega molt ràpid, i em va sorprendre que l’entorn d’escriptori FLWM ja vingués amb un dock instal·lat (molt senzill, clar). TinyCore porta instal·lats de forma predeterminada molt pocs programes: un explorador de fitxers, un editor de fitxers de text, el gestor de configuració i poca cosa més. Però a través del seu gestor de programari podem instal·lar-nos gairebé de tot.
Per exemple, jo he considerat convenient instal·lar-hi un navegador d’internet. Com que es tracta d’un sistema lleuger, no tenia sentit instal·lar un navegador com Firefox o Chromium, que consumeixen molts recursos. Estava dubtant entre Midori o Arora, però finalment m’he decidit per aquest darrer. Simplement, obrim el gestor de programari (la icona «Apps» del dock de TinyCore) he cercat «arora» i l’he instal·lat.
El gestor de programari funciona a partir de paquets «tgz» i la llista de programes que es poden instal·lar és realment impressionant.
Si us voleu instal·lar aquesta distribució, només cal que inicieu el sistema amb el seu LiveCD i que seguiu les instruccions que els propis desenvolupadors de TinyCore ens proporcionen.
Si voleu provar com funciona el sistema, podeu utilitzar la imatge de VirtualBox que us hem preparat amb TinyCore instal·lat. En aquesta imatge, apart del sistema inicial, hi ha afegit l’Arora, com us he explicat anteriorment. Recordeu que teniu molts més sistemes disponibles a la nostra pàgina d’imatges de VirtualBox.
- Font | El blog de Vinsent Vega
7 comments
Skip to comment form
Gràcies per la imatge per a VirtualBox, provaré aquesta distribució aviam que tal resulta.
No trigaràs gaire a descarregar-la. La imatge de VirtualBox només ocupa 35 MB. 🙂
Entre Tiny i MonOs no sabré per quina decantar-me. Segurment per deixar Ubuntu, i continuar per una d’aquestes…
TinyCore i MoonOS són prou diferents. TinyCore és extremadament lleugera. MoonOs, en la seva versió amb Enlightment (encara no disponible amb MoonOS 4, però pel que he llegit ho estarà aviat), també és molt lleugera, però no tant com TinyCore. Ara bé, MoonOS gràficament és molt millor. A més, amb MoonOS directament tens tot el programari que necessites, en canvi TinyCore vé pelat.
Si, potser hem decantaré definitivament per MoonOs, tot i que no hem puc queixar de memòria:
total used free shared buffers cached
Mem: 3212 746 2466 0 51 381
-/+ buffers/cache: 313 2899
Swap: 6234 0 6234
prefereixo que l’amic electrònic vagi el mes descansat possible
Perdoneu la meva ignorància. Aquesta distro és en català?
Segona pregunta: supòs que se li podrà instal·lar una aplicació de terminal server, oi? si és així, recuperaré un bon munt de màquines que tinc per desballestar!!! Visca!!!
Es pot posar en català, tot i que no és massa directe. Estic preparant una anotació per explicar com fer-ho, i segurament la penjaré demà. Ja t’avanço que l’entorn d’escriptori no està traduït en català, però sí es pot fer que el català sigui l’idioma predeterminat, i que quan instal·lis els programes es mostrin en català (si en tenen la traducció, clar).
Respecte de la segona pregunta, he fet una cerca de «rdp» en el gestor de paquets del TinyCore (a la màquina virtual que us vaig preparar) i hi ha tres programes disponibles: freerdp, rdesktop i remmina. El darrer sembla més complet, però també consumeix una mica més de recursos. Et recomano aprofitis la màquina virtual per provar-los tots tres, i vegis quin t’agrada més. 🙂