El teu blog de Linux en català

XBMC 10.0 Dharma

XBMC és un centre multimèdia lliure que, al principi, es va programar per a la vídeoconsola XBOX, però que posteriorment s’ha portat a altres sistemes, entre ells a GNU/Linux. A més, també pot funcionar com una distribució independent, instal·lant-se així en una partició com un sistema més. La setmana passada es va publicar XBMC 10.0, amb nom clau «Dharma».

Logo de XBMC

Si us voleu instal·lar XBMC en el vostre sistema GNU/Linux, hi ha una explicació de com fer-ho a la pàgina de descàrregues per a Linux d’XBMC. Per exemple, si utilitzeu Ubuntu, heu d’anar al Synaptic («Sistema>Administració>Gestor de paquets Synaptic») i obrir les fonts de programari («Paràmetres>Dipòsits»). En la pantalla que s’obri, aneu a la pestanya «Altre programari» i afegiu aquest repositori:

ppa:team-xbmc

Posteriorment, tanqueu la finestra de les fonts de programari i, de nou en el Synaptic, refresqueu la informació dels paquets i instal·leu el paquet «xbmc». Tots aquests passos són més senzills de fer des d’un terminal:

sudo add-apt-repository ppa:team-xbmc
sudo apt-get update
sudo apt-get install xbmc

Un cop fet això, us trobareu el XBMC al menú «Aplicacions>So i vídeo>XBMC».

Però, com hem comentat, també es pot utilitzar XBMC com una distribució pròpiament dita. Aquesta està basada en Ubuntu Minimal, al qual només s’han afegit els paquets necessaris per a que funcioni XBMC i pugui reproduir els formats multimèdia, visualitzar imatges, etc. D’aquesta manera, XBMC com a distribució ocupa molt poc, i només consumeix els recursos de CPU i memòria necessaris per a les tasques que ha de realitzar, i no altres.

Pantalla d'XBMC com a distribució

Pantalla d'XBMC com a distribució

Ens podem baixar la distribució XBMC en forma de LiveCD des de la pàgina de descàrregues d’XBMC. Des d’aquest LiveCD, ja tenim disponibles totes les opcions de XBMC. A més, si ho preferim, posteriorment podrem instal·lar la distribució en una partició del disc dur.

Per si voleu provar XBMC com a distribució, us hem preparat una imatge de VirtualBox amb XBMC preinstal·lat. Recordeu que a la nostra secció d’imatges de VirtualBox teniu moltes altres distribucions disponibles per a provar.

1 comment

    • DPini on 28 de desembre de 2010 at 13:50

    Reply

    L’XBMC es excelent per a un HTPC, i si teniu algun dispositiu amb Android, hi ha una aplicació que et permet fer servir el dispositiu com a “mando” per controlar el xbmc remotament, va molt bé.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.