El teu blog de Linux en català

Empreses que migren a GNU/Linux: tumanitas.com

Fa un parell de dies vam rebre una nota de la pàgina web tumanitas.com, un portal dedicat a les petites reparacions que reuneix professionals i clients que cerquen solucions als problemes domèstics més comuns.

tumanitas.com és una empresa petita (9 treballadors), amb seu a Barcelona que opera des del 2008 i que té unes dades envejables: més de 20.000 professionals donats d’alta a la web i les 30.000 ofertes publicades des del seu naixement.

La migració a GNU/Linux és un pas valent per a moltes empreses ja que d’entrada pot semblar que els inconvenients superen de lluny els avantatges:

 • Adaptació del personal a la nova plataforma
 • Trobar versions per a GNU/Linux dels programes que es fan servir
 • Trobar empreses que oferisquen assistència tècnica

Vam aprofitar per fer una petita sèrie de preguntes al Roger Santaló, responsable de comunicació de l’empresa.

 • Quants ordinadors heu migrat?

Funcionant actualment n’hi ha sis, més un que haurà de migrar però que encara no ho han fet.

 • Quin programari feu servir normalment i quin vos ha costat més de trobar alternativa a l’hora de migrar?

OpenOffice.org, tot el que porta Ubuntu de base, Firefox, Bria3 (aquest últim no és gratuït i hem hagut de comprar la llicència, però tenim la versió linux funcionant). Amb el que hem tingut més problemes va ser trobar un programa decent per a la telefonia IP. Al final ens vam decantar pel Bria3, ja que teníem la llicència Windows i funcionava bé; només vam haver de comprar la llicència de linux i ja està.

 • Com s’ha pres la gent el tema de la migració?

No han notat res. Els primers dies hi havia algun dubte, però no hi ha hagut cap  problema. S’ho han pres bé.

 • La proposta de migració, va vindre per alguna persona externa o interna a l’empresa?

Idea del responsable de tecnologia, intern.

 • Quant de temps calculeu que pot trigar la migració (o ha trigat)? (comptant des del dia que es comença a instal·lar gnulinux a un ordinador fins que els treballadors ja treballen de manera normal amb el nou sistema, no el moment en què s’ha fet la instal·lació).

La migració triga 24 hores, ja que fem una copia dels documents originals, esborrem tot i instal·lem el linux i restaurem els fitxers. A partir d’aquest moment la gent continua treballant sense canvis.

 • Heu rebut assistència externa?

No, és una feina senzilla de fer.

__

Una vegada el Roger va respondre les nostres preguntes, va quedar clar que una migració tan ràpida i fàcil com aquesta ve gràcies al fet que una persona interna té els coneixements necessaris per fer-la i per ocupar-se després dels possibles problemes. És també molt interessant comprovar que van poder trobar una versió per a GNU/Linux del programa per a telefeonia IP que ja feien servir al windows.

Un dels principals problemes que moltes empreses troben a l’hora de migrar a GNU/Linux són els programes de facturació (més cap a la mitjana empresa). Tot i que existeixen alternatives, la migració en aquests casos sol ser complicada: els comptables o gestors interns solen estar molt acostumats a un programa concret de facturació i canviar-los és la tasca més complicada. A la nostra empresa estem plantejant fer el canvi a OpenERP, una de les millors solucions actualment, però cal aprendre a fer-lo servir.

A GNULinux.cat ens agradaria saber si vosaltres també heu fet o teniu pensar fet la migració a GNU/Linux a la vostra empresa. Conèixer l’experiència dels altres sempre és una gran ajuda a l’hora de fer aquest pas.

És interessant acabar aquest article comentant que existeix un catàleg d’empreses a Catalunya que fan servir el programari lliure: CatPL.

[poll id=44]

· Quants ordinadors heu migrat? Funcionant actualment n’hi ha sis, més un que haurà de migrar però que encara no ho han fet.

· Quin programari feu servir normalment i quin vos ha costat més de trobar alternativa a l’hora de migrar? Open Office, tot el que porta Ubuntu de base, Firefox, Bria3 (aquest últim no és gratuït i hem hagut de comprar la llicència, però tenim la versió linux funcionant). Amb el que hem tingut més problemes va ser trobar un programa decent per a la telefonia IP. Al final ens vam decantar pel Bria3, ja que teníem la llicència Windows i funcionava bé; només vam haver de comprar la llicència de linux i ja està.

· Com s’ha pres la gent el tema de la migració? No, no han notat res. Els primers dies hi havia algun dubte, però no hi ha hagut cap problema. S’ho han pres bé.

· La proposta de migració, va vindre per alguna persona externa o interna a l’empresa? Idea del responsable de tecnologia, intern.

· Quant de temps calculeu que pot trigar la migració (o ha trigat)? (comptant des del dia que es comença a instal·lar gnulinux a un ordinador fins que els treballadors ja treballen de manera normal amb el nou sistema, no el moment en què s’ha fet la instal·lació). la migracio triga 24 hores… ja que fem una copia dels documents
originals, esborrem tot i instalem el linux i restaurem els fitxers…
a partir d’aquest moment la gent continua treballant sense canvis
.

· Heu rebut assistència externa? No, és una feina senzilla de fer.

  • Xavi on 16 de desembre de 2010 at 08:43

  Reply

  Certament, m’alegra quan veig que algunes empreses valentes poden fer el pas!! A la meva feina (una televisió local) pensem fer un dual boot per a provar si el nostre esquema de treball és adaptable!! de moment el més complex és trobar un servidor de continuitat (per automatitzar la programació) que funcioni a linux…

  • Marc B. on 16 de desembre de 2010 at 10:42

  Reply

  Veig però que als manitas no els ha servit per migrar de llengua. I mira que amb el programari lliure ho tenen fàcil!

   • Pau on 16 de desembre de 2010 at 11:08
   • Author

   Reply

   Sí, els ho vaig dir, i tot i que el Roger es va mostrar una mica «trist» per no estar en català, em va indicar que l’empresa no farà el pas actualment, com a mínim a nivell de web. No sé si als ordinadors ho tenen o no en català. No vaig voler ficar-me amb això, tot i que vaig avisar-li que potser comentaria aquest punt precisament…

  • iaie on 17 de desembre de 2010 at 12:22

  Reply

  Hola !

  A la meva empresa es fa de manera individual. La veritat és que som molt poqueta gent els que fem servir Linux. Hi ha un repositori propi de l’empresa i es pot triar la distribució entre Fedora, Debian o Ubuntu. Jo treballo des de fa ja dos mesos únicament amb Ubuntu, i aquest mes espero deixar l’arrencada doble, per deixar-hi només Ubuntu al meu PC. Hi ha alguna aplicació que exigeix Window$ i també en tenim una eina de gestió que exigeix Internet Explorer, però, m’he virtualitzat amb VMWare un Window$ XP amb una imatge Window$ també de l’empresa.

  Ànims a tothom que vulgui fer aquest pas endavant !

Deixa un comentari

Your email address will not be published.