Després de l’anotació que us vaig fer sobre el nucli Hurd, he estat intentant instal·lar-lo en una màquina virtual de VirtualBox, però no hi havia manera. No me’n sortia. Però ahir mateix l’Epíleg ens va escriure un comentari en aquella anotació dient que ho havia pogut fer, i explicant els passos per a fer-ho.
Seguint les instruccions de l’Epíleg, he creat una imatge de VirtualBox amb Debian Hurd instal·lat, per si el podeu provar. Us la podeu descarregar des d’aquest enllaç, o des de la nostra pàgina d’imatges de VirtualBox.
A més, us reprodueixo aquí les instruccions que ens ha explicat l’Epíleg, per si ho voleu provar (us ho recomano). El primer que cal fer és descarregar-se la imatge del CD d’instal·lació de Debian Hurd. Dins d’aquesta imatge n’hi ha una altra que s’ha d’extreure, i que utilitzarem més endavant. Feu doble clic sobre el fitxer que us heu descarregat, i s’obrirà amb el gestor d’arxius. En aquest, anem dins el directori «install» i, d’aquí dins, seleccionem el fitxer «grub-94.iso» i fem clic a «Extreu» perquè ens el desi en la carpeta que ens interessi.
Ara, obrim el VirtualBox i creem una nova màquina virtual amb un disc de 3 GB. La mida és opcional. A la nova màquina virtual hem de canviar la controladora del disc dur, de SATA (per defecte) a IDE. Com a CD/DVD (IDE esclau) hem de muntar el fitxer imatge «debian-L1-hurd-i386-mini.iso» que ens hem descarregat. A més, hem de canvia el dispositiu de xarxa (apartat «Xarxa»), de «Intel PRO/1000 MT» a «PCnet-PCI II».
Iniciem la màquina sense opcions, i un cop al menú, seguirem les instruccions següents (realment, es tracta d’anar seguint l’ordre que ens mostra el propi menú, però ens hem de saltar alguna opció):
- Seleccionem el nostre teclat, en el meu cas qwerty/es
- Creem les particions dels disc. La primera, de 2 GB (si hem agafat 3 GB per al sistema sencer). al principi, i la segona amb la resta (uns 1200 mb.). Hem de canviar el tipus d’aquesta segona de «Linux» a «Linux Swap» (és el tipus 82 de la llista que surt). Desem i sortim.
- Inicialitzem i activem la partició swap (/dev/hda2)
- Inicialitzem la partició GNU/Hurd (/dev/hda1) , i quan s’ens demani la muntem com a arrel «/».
- Instaŀlem el sistema base des del CD-ROM a la ubicació que ens dona per defecte. Tant simple com prémer 4 cops la tecla Enter.
Un cop fet això, reiniciem la màquina previ canvi de la imatge de CD/DVD «debian-L1-hurd-i386-mini.iso» per «grub-94.iso». Aquesta és una petita imatge de CD que té el Grub instal·lat (el nostre sistema encara no té Grub). Quan s’iniciï, triem la opció «IDE single-user», la quarta. Tingueu paciència ja que triga una mica i fa parades que sembla que s’ha penjat, i no és així. Un cop rebeu la línia d’ordres aneu a l’arrel, si no hi sou, i després executeu la instal·lació del sistema
cd /
./native-install
El teclat és l’americà, i les tecles no estan exactament on esperem. Per exemple, per escriure «/» hem de prémer «-», per escriure «-» hem de prémer «’», per escriure «=» hem de prémer «¡», per escriure «:» hem de prémer «Ñ», etc. El procés us demanarà que especifiqueu la vostra ubicació, i també us demanarà la configuració del Grub, i posterior actualització al Grub2. De moment, el Grub no s’acabarà de configurar correctament al disc de la màquina virtual (ho farem més endavant). Un cop acabat el procés reiniciem, sense treure la imatge «grub-94.iso»:
reboot
Aquest cop entrarem amb l’opció «IDE multi-user» (tercera opció), i a esperar… (triga una estona). Quan rebem accés, escrivim:
login> login root
Ara creem els dispositius necessaris, si no existeixen:
cd /dev/
./MAKEDEV hd0s1 hd0s2
Ara activem les particions al fitxer «fstab». Per editar-lo, hem d’utilitzar el «nano»:
nano /etc/fstab
En aquest fitxer, cal fer dues coses. D’una banda, descomentem les línies de les dues particions «/» i «swap». A més, cal tenir en compte que «/» és /dev/hd0s1, i «swap» /dev/hd0s2, si has creat les particions tal com ho hem fet en aquest manual, però inicialment en el fitxer «fstab» estan a l’inrevés. Desem amb «Control+X», «Y» i «Enter». Ara, activem la «swap»:
swapon /dev/hd0s2
Si ens diu que ja està en funcionament, tot correcte, si no ho diu, malament, alguna cosa no hem fet be. Ara, reiniciem la màquina virtual:
reboot
En arrancar, tornem a escollir l’opció multiboot. Ara activarem la tarja de xarxa, amb aquesta ordre:
settrans -fgap /servers/socket/2 /hurd/pfinet -i eth0 -a 10.0.2.15 -g 10.0.2.255 -m 255.255.255.0
Ara hem de especificar els servidors DNS de la nostra connexió. Editem el fitxer «resolv.conf»:
nano /etc/resolv.conf
Simplement canvia les ip’s que hi ha per la dels teus servidors DNS’s. O, per exemple, podem posar els del DNS de Google, que són senzills de recordar (8.8.8.8 i 8.8.8.9). un cop fet això, desem els canvis amb «Control+X», «Y» i «Enter». Ara canviarem els repositoris, editant el fitxer «fstab»:
nano /etc/apt/sources.list
En principi, el fitxer estarà buit. Si no, esborrem les entrades que hi hagi. En el fitxer, hi posem aquestes dues línies:
deb http://ftp.debian-ports.org/debian unreleased main
deb http://ftp.debian.org/debian unstable main
Desem el fitxer («Control+X», «Y» i «Enter»). Ara ja podem actualitzar el sistema:
apt-get update
apt-get upgrade
Un cop actualitzat, ja podeu instal·lar el Grub sense problemes:
grub-install /dev/hd0
Si sortiu de la màquina virtual, ja podreu treure la imatge «grub-94.iso», i el sistema Hurd us arrancarà sol.
15 comments
Skip to comment form
Gràcies Oriol per tota la feinada que fas amb les imatges del VirtualBox!
Genial! Quan tingui una estona llaaaarga m’ho miraré 🙂
P.S: Se n’està parlant força per la xarxa!
Sí, ja ho he vist a Barrapunto. 🙂
Jo ho he intentat i no l’he pogut fer anar, encara que no he insistit molt per falta de temps.
A veure si aquesta setmana trobe una estona i ho torne a intentar.
Gràcies per pujar la imatge, esteu fent un treball collonut.
Hola, em podries dir quanta memòria li has assignat a la màquina virtual?
Doncs… 776MB de memòria…
la cosa se’m queda ací: http://img140.imageshack.us/img140/6814/estexecutantvirtualboxo.png
Has posat el disc dur virtual com a IDE? Pel missatge, podria ser això.
Per cert, quan hagis provat el tema del IDE, si veus que igualment no t’engega, però el missatge és diferent, mira de rebaixar la memòria. A mi, si a la màquina virtual li assigno més de 481 MB de memòria no em funciona.
Digue’m si et va bé. M’interessa bastant.
Salut!
Oriol, jo he instaŀlat el Hurd amb 1024 mb tots els cops, i sense problemes.
Salut,
Ho tinc tot correcte Oriol, també he provat baixar-li fins als 400MB de memòria i res… ara he deixat descarregant la iso i provaré instal·lar-la de 0 a veure si puc, m’he quedat amb les ganes de provar hurd.
Hola a tod@s
¡Muchas gracias por el tutorial Oriolsbd!,
Acabo de terminarlo, y por ayudar al que se haya atrancado como yo añado una cosilla:
En en paso de la edición del sources.list no sabía como escribir los dos puntos, pues es usando, mayúsculas más ñ
Ahora voy a hacer una instantánea en virtualbox y a frikear un rato a ver si consigo instalar gnome o algo gráfico.
Una cosa más, no se como configurar el teclado todavía XD.
Que vaya bien, Que vagi bé
Hasta luego comunidad Fins després comunitat
Hola. Si quieres instalar algun entorno gráfico, verás que la mayoría de ellos (Gnome, KDE, XFCE, LXDE, etc.) te dan problema de dependencias. Pero, para darte una pista, yo he podido instalar (y usar) OpenBox y FluxBox. 🙂 Quería escribir otra anotación explicando cómo, pero la verdad es que se me ha pasado. A ver si esta semana la hago.
Por cierto, he añadido cómo poner los «:». No sé por qué no lo puse en su día…
Salut!
Vale Oriol,
perfecto , en cuanto lo hagas lo sigo .
¡A ver si muevo el ratón con gnu/hurd !,
Mientras a ver si trasteo, le pongo el teclado correcto, e intento poner uno de los dos entornos antes de leer el tutorial, : )
Salut
Salud
Actualización:
Ya he conseguido añadir openbox y fluxbox siguiendo:
(Está en italiano, pero vamos , no hay problema)
(En la misma página hay enlaces a videos de todo el proceso)
Solo me queda configurar el dichoso teclado qwerty es
Hola
Conseguido:
Ya he conseguido que funcionen fluxbox y openbox, he seguido este tutorial en italiano: http://www.edmondweblog.com/index.php/2010/08/23/debian-gnuhurd-con-x-e-window-manager/
También hay un enlace a vídeos sobre como lo hizo su autor.
Solo me queda configurar el dichoso teclado qwerty es , en debian gnu/hurd : )