El teu blog de Linux en català

Sparkleshare, Dropbox i UbuntuOne

Ja fa temps vaig publicar en els fòrums de gnulinux.cat un post sobre Dropbox. Parlava de Dropbox com un gran programa per intercanviar documents amb els altres o fins i tot per sincronitzar una carpeta del nostre ordinador amb qualsevol altre ordinador que tinguem amb el Dropbox instal·lat. Realment, un post sobre un programari privatiu en un fòrum de programari lliure, sobrava una mica, però vaig parlar sobre Dropbox bàsicament perquè tenia una versió per GNU/Linux.

Dropbox

Una alternativa a Dropbox és el que encara està en fase BETA, UbuntuOne. És un servei igual que Dropbox que dóna Canonical, però que només permet sincronitzar carpetes entre distribucions d’Ubuntu i al igual que Dropbox també ens permet descarregar i carregar arxius via web.

Ubuntu One

Bé, després d’introduir-vos (si encara no els coneixieu) aquestes dues aplicacions, molts de vosaltres em podríeu fer una pregunta que m’ha fet moltíssima gent a qui he recomanat ambdós serveis: – I els meus arxius realment on són?

És obvi que els vostres arxius estan desats en un servidor. En el primer cas en un servidor de Dropbox i en el segon en un servidor de Canonical. Però encara ens podriem preguntar sobre la privacitat i/o la seguretat de les nostres dades. Doncs, com que ens ho podríem preguntar i la resposta està en els termes d’ús d’ambdos serveis, aquells textos tant llargs que ningú llegeix i tothom accepta. Aquí és on entra en joc Sparkleshare.

Sparkleshare

Sparkleshare és un projecte relativament nou encara en fase Beta que té l’intenció de crear un programa semblant al Dropbox però 100% programari lliure. De moment, Sparkleshare en fase Beta només ens permet utilitzar el servei amb servidors GitHub i Gitorious, però també ens permet crear el nostre propi servidor de dades amb el que podrem controlar la nostre privacitat i podrem saber realment on són les nostres dades. Com he dit, està en fase Beta i encara té algunes mancances, com per exemple una part de la documentació molt interessant, l’explicació de com muntar el nostre servidor Sparkleshare. Com que trobo que és una informació prou important, vaig contactar amb el desenvolupador d’Sparkleshare per saber com podia fer-ho, em va donar una petita solució per passar del pas, muntar el nostre propi servidor GIT.

Configuració Sparkleshare

De moment no tinc res muntat i per tant, no puc assegurar el funcionament del programa, però ja m’estic brallant amb un servidor GIT i espero poder tenir resultats en pocs dies.

notificació

Afegeixo també que de moment no hi ha pre-compilats per cap distribució de GNU/Linux, així que us tocarà compilar codi 🙂

2 comments

  • pere on 18 d'octubre de 2010 at 12:27

  Reply

  Genial, no el coneixia i sembla motl interessant

  • oriolsbd on 18 d'octubre de 2010 at 16:45

  Reply

  Jo havia sentit parlar del Sparkleshare, però no sabia que te’n podies muntar un servidor propi. Realment, molt interessant.

  Per cert, una puntualització. UbuntuOne ja no es troba en fase Beta (em sembla que des de Ubuntu 10.04). El que sí està en fase Beta (bé, encara en pre-Beta) és el seu mòdul per a Windows.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.