El teu blog de Linux en català

Winamp torna a nosaltres, a l'Android

Qui tinga més de 25 anys molt probablement recordarà un dels millors reproductors de música que va existir per a Windows: Winamp. De fet, encara existeix, però la competència s’ha tornat força dura i programes preinstal·lats com el Windows Media Player o altres com l’iTunes el van fer fora ja fa temps.

Però el desenvolupament de Winamp ha continuat i ara ens arriba una versió beta per a l’Android força atractiva i que pretén recuperar part de la quota d’usuaris que va perdre. Com podeu veure a les captures que vos mostrem a continuació, la interfície és neta i clara, fàcil de fer servir pels usuaris:

Pantalla principal de Winamp

Llistat d'àlbums al Winamp

Reproducció d'una cançó al Winamp

Giny del Winamp

Entre les seues característiques destaca la sincronització per usb o wifi amb la mateixa aplicació Winamp d’escriptori (només per a Windows), la cerca d’informació de les cançons i la possibilitat de modificar la pantalla de bloqueig del telèfon i posar-hi el reproductor.

He estat provant l’aplicació i funciona correctament. Potser estèticament s’ha de polir una mica al meu parer (botons de control multimèdia massa grans). Però per la resta s’ha de dir que compleix la seua tasca de forma excel·lent.

Per desgràcia Winamp no és programari lliure. Tots recordareu, però, que existia una versió alternativa: XMMS, un altre reproductor que a GNU/Linux va ser el rei durant molt de temps. És potser l’hora que xmms torne?

  • tirant on 22 d'octubre de 2010 at 08:23

  Reply

  jo era fan del winamp, el vaig tenir al win98 (no sé si ja al 95) i al xp. de fet sempre el recomanava a la gent però acabaven amb el windowsmedia. quan vaig començar al linux, anava amb l’xmms, però des que vaig descobrir el rythmbox, ja no l’instaŀlo més, el trobo més manejable.

  recordo quan el regalaven a les revistes, juntament amb altres demos i shareware per a windows … aix quins records amb el winamp.

  • Víctor on 22 d'octubre de 2010 at 08:39

  Reply

  Si no és ni GNU ni codi obert, perquè li feu publicitat a un programa privatiu i de codi tancat quan ja hi ha alternatives lliures? Si nomes es tracta de promocionar aplicacions per a linux aleshores potser haurieu de treure GNU de la URL…

   • Roger on 22 d'octubre de 2010 at 09:07

   Reply

   No siguis tan pureta Victor… tant si es per gnu com si es per Linux (i en aquest cas Android ho és) entra dins de GnuLinux.cat

   De la mateixa manera que de vegades es parla de projectes gnu que no son Linux, de vegades es parla de coses de Linux que no son Gnu. A més, es menciona al final de l’article.

   A més a més, interessa als usuaris d’Android, o sigui que no se l’hi hauria de posar peròs.

   • Pau on 22 d'octubre de 2010 at 11:12
   • Author

   Reply

   Víctor, he d’admetre que quan he acabat l’article jo mateix m’he plantejat si publicar-lo o no. He pensat que ací parlem de sistemes GNU/Linux i d’aplicacions relacionades amb aquest sistema, preferentment lliures. Més d’un cop hem parlat d’aplicacions que no són lliures per a gnu/linux.

   Nosaltres considerem que el nom del sistema és GNU/Linux, però crec que això no implica que només es parle d’aplicacions que siguen lliures.

   Dit això, vull mostrar una preocupació que està relacionada amb la teua crítica, Víctor. I és que tot i que l’Android és un sistema lliure, la gran part de les aplicacions disponibles no són lliures, i això no és bo. Caldrà plantejar-se si fer articles d’aquest tipus (als sistemes GNU/Linux tradicionals no existeix aquest problema ja que la gran part de les aplicacions que venen amb les distribucions són lliures). Tots els que fomentem el programari lliure ens hauríem de plantejar aquestes coses.

   Gràcies per la crítica, Víctor.

  • Xavier on 22 d'octubre de 2010 at 10:12

  Reply

  A mi em sembla que el comentari d’en Víctor és encertat. D’excuses en podeu buscar les que vulgueu, però mireu que siguin raonables, com a mínim. Però no té cap mena de valor un article que fa promoció de winamp en un lloc com aquest.

  No tinc Android ni hi estic molt posat, però en l’esperit del programari lliure (col·labora, i no només critiquis), em semblaria molt bé un article sobre reproductors lliures per a Android, una crida a la participació si no n’hi ha cap, una comparativa, una revisió de l’estat de desenvolupament dels reproductors. Però no entenc de cap de les maneres la promoció del winamp. I com a mínim la nota hauria d’anar al principi.

  Em sap greu, però em sembla que el més sensat és una rectificació.

  Gràcies pel blog, en tot cas.

   • Pau on 22 d'octubre de 2010 at 11:20
   • Author

   Reply

   Com ja li he comentat al Víctor, més d’un cop hem parlat d’aplicacions privatives per a GNU/Linux. La principal preocupació en aquest cas no ve pel fet que parlem d’una aplicació privativa, sinó del fet que la gran part dels programes que s’estan fent per l’Android no són lliures.

   Com ja he comentat, crec que tots haurem de plantejar què fer amb això. I jo em plantejaré si publicar més articles sobre programes no lliures a l’Android.

   De nou, gràcies a tots per la reflexió.

    • Xavier on 22 d'octubre de 2010 at 12:03

    Reply

    Pau,

    Gràcies per seguir la conversa.

    Per ser franc, altres vegades ho havia vist, però em sembla recordar que generalment en casos de jocs. I donat que no hi entenc gaire en jocs, ni em sembla que el tema de les llibertats del programari i els jocs hagin de compatibilitzar-se necessàriament, sempre m’havia abstingut d’entrar en el debat.

    A mi em sembla que gnulinux.cat té valor en tant que repassa què hi ha en l’aspecte de reproductors musicals per a Android. Evidentment, crec que primer ha de repassar les alternatives que tenen llicències a l’estil de GNU i a l’estil de Linux. Si, malgrat això, no hi ha res, doncs primer s’anima a contribuir-hi i segon es diu que hi ha un programa ‘x’ que ho fa. Em sembla bé el punt nostàlgic del winamp, però no prou ferm per dedicar-li un apunt sencer, amb títol inclòs. M’hagués semblat perfecte si al final de l’apunt sobre reproductors per Android s’hagués comentat que, a més, hi ha altres programes com el X, l’Y, i pels més nostàlgics, el Winamp.

  • PepeReis on 22 d'octubre de 2010 at 10:42

  Reply

  Crec que al final de l’article es fa referència a que no és programari lliure i a més es fa una incitació al promocionament de XMMS. També hem parlat a vegades de com instałlar algun joc per Windows a GNU/Linux amb WINE i no són jocs lliures, simplement són clàssics de la història de la informàtica portats a Linux.

  Afegeixo també com a crítica a l’article que tinc 19 anys i m’enrecordo del Winamp 🙂 jeje

Deixa un comentari

Your email address will not be published.