El teu blog de Linux en català

Chrome 7.0

Probablement la majoria de vosaltres treballa amb el repositori de la versió en desenvolupament del Google Chrome: el Google Chromium (que en realitat és el projecte de programari lliure que hi ha al darrere).

El problema d’aquest repositori és que el Chromium que tenim sempre està en desenvolupament i de tant en tant peta. Per això mateix Google prepara cada x temps (diuen que 6 setmanes) una versió estable, que és la que coneixem com a Chrome i que en principi ens lliura dels problemes d’inestabilitat que pot tindre el Chromium.

La darrera versió presentada és la 7.0 i es poden baixar paquets per a diferents distribucions (deb, rpm i tgz). Aquesta versió no té gaires canvis externs. Jo m’he trobat amb què en obrir-lo, directament el Chrome demanava triar quin motor de cerca es faria servir per defecte:

Selecció de navegador del Google Chrome

Pel que es pot llegir a les notes de la versió, a més de les correccions d’errors, s’han afegit tota una sèrie de noves funcionalitat adreçades als desenvolupadors: suport per a AppleScript i una nova API de fitxers. Per altra part, sembla que també s’ha estat treballant en la Chrome Web Store, una botiga d’aplicacions a l’estil de l’Android Market o el Centre de Programari de l’Ubuntu.

És possible que alguns de vosaltres qui feu servir el repositori inestable tingueu la versió 8.0. S’ha de comentar que aquesta versió en desenvolupament ha estat força inestable (al fòrum ha hagut algunes persones que comentaven que algunes webs, inclosa la nostra) no es veien bé amb aquesta versió 8.

 1. Reply

  LLavor, Chrome és Programari LLiure? Si no, com puc tindre una versió de Chromium Estable?
  Salut

   • javier on 20 d'octubre de 2010 at 17:57

   Reply

   lo que tinc entes, es que el executable de google chrome es freeware, ja que has de accpetar unes condicions de google(em sembla que es lo de transmissió de dades als servidor de google), i esta basat en el projecte de Chromium que es programari totalment lliure,

   si vols uns versió del Chromium estable lliure, hi han diversos projectes no oficials totalment lliures (tant executable com el codi estan en llicencia BSD), un exemple SRWare Iron i funciona en un sistema GNU/Linux, (win i mac os tambe) despres hi han altres com CrossOver Chromium. o Xenode Chromium, pro no se quina llicencia tenen :S
   bàsicament aquestes versions no oficials desactiven la transmissió d’informació, pro això si poden estar des actualitzades, ara google chrome esta en la versió 7 i la SRWare Iron em sembla que esta en la 6, no tenen el ritme de actualització que el Chrome

   et parlo de memòria, no se si m’hauré equivocat…

   • Pau on 20 d'octubre de 2010 at 18:17
   • Author

   Reply

   Veiem, Chrome és en part programari lliure. El «problema» és que inclou certes parts que no són programari lliure (suport per a flash i supose que alguna altra part del programa).

   Chromium és el projecte en el qual es basa Chrome. Chromium, però, també és de Google i no sembla que Google vulga dedicar-se a mantindre versions estables que siguen 100% lliures. Per això cal el que comenta el Javier.

  • oriolsbd on 20 d'octubre de 2010 at 20:45

  Reply

  Has notat gaires diferències de rendiment respecte de Chromium 6? Ja comentes que canvis externs no n’hi ha massa.

  És a dir, si jo tinc el Chromium 6 que ve amb Ubuntu 10.10, és interessant canviar a Chrome 7, o em quedaré més o menys igual?

   • Slarti on 20 d'octubre de 2010 at 21:49

   Reply

   La diferencia es nota. Sobretot si t’hi fixes. No és molt gran però si nota en certes coses
   A tot això tampoc cal canviar a Chrome, pots actualitzar amb chromium 7 i fer servir la versió estable del navegador totalment lliure

    • oriolsbd on 21 d'octubre de 2010 at 09:56

    Reply

    Mira! Avui precisament parlen de Chrome 7 a Geeks.cat (http://geeks.cat/internet/google-llanca-la-versio-7-del-seu-navegador-chrome).

   • Pau on 21 d'octubre de 2010 at 07:23
   • Author

   Reply

   Doncs jo no n’he notades gaires. Però és cert que jo no faig servir el Chrome (ni el Chromium…). Jo faig servir el Firefox.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.