El teu blog de Linux en català

Firefox 4 per a l'Android

A Mozilla.cat parlaven fa uns dies de la publicació de Firefox 4 per a l’Android i Maemo. A part de destacar el canvi de nom de «Fennec» a «Firefox», aquesta versió està basada en la versió del Firefox per a ordinadors personals amb tota la compatibilitat amb CSS3, HTML, WebM i tots els nous formats que això suposa. També inclou Firefox Sync, l’eina de sincronització que ja s’ha implementat també a la versió d’escriptori.

No vull estendre’m més amb les característiques i vull parlar més de l’experiència que he tingut amb la versió per l’Android i posar algunes captures. Faré un breu resum:

Les bones impressions

 • Un cop obert el navegador, la primera impressió és molt bona, s’ha cuidat l’aspecte i la disposició dels elements, se’ns mostra un seguit de les pàgines visitades i alguns ginys que podem instal·lar.
 • Si tenim sincronitzat el Firefox Sync, també ens permetrà cercar entre les pàgines cercades en altres ordinadors on també el tinguem.
 • Navegar entre les pestanyes o fer operacions bàsiques d’arrere/avant o marcar pàgines per a les adreces d’interès és fàcil i intuïtiu (només cal tocar i desplaçar cap a la dreta o l’esquerra per una cosa o altra).
 • L’evolució des de la versió alfa és impressionant: la interfície és molt més ràpida i precisa

El que cal millorar

 • El temps d’inici de l’aplicació és lleugerament més llarg que amb altres navegadors com l’Opera Mini o el que ve per defecte amb l’Android.
 • Tot i que la interfície ara és més ràpida que amb Fennec, encara és lenta i pesada fins a un punt que pot suposar no ser còmode treballar amb ell (amb la versió alfa era impossible).
 • Després d’uns minuts d’ús la interfície i els menús s’han tornat molt lents en el meu cas, no tenia cap altre programa obert i tampoc no havia obert més de tres pestanyes.
 • Encara no està en català (hauré de preguntar al Toni Hermoso si hi estan treballant). La traducció catalana està en curs però encara no s’ha afegit.

Com veieu, només cal millorar el rendiment, perquè per la resta el Firefox 4 per a l’Android és molt millor que l’Opera o el navegador que ve per defecte. La forma d’accedir i navegar entre els elements i les opcions està molt ben pensada i és molt agradable a nivell gràfic. Estarem atents a l’evolució de les properes versions.

A continuació teniu algunes captures que he fet. Si esteu interessats en baixar el Firefox per al vostre mòbil Android o Maemo, podeu fer-ho des de la pàgina oficial (recordeu que a l’Android haureu d’eliminar la restricció per poder instal·lar programes de tercers, ja que el Firefox 4 no és al market).

  • Roger on 13 d'octubre de 2010 at 18:28

  Reply

  Hola Pau, bonissim l’analisi, només hi trobo a faltar una puntuació… Un 6, un 7?

  El recomaniries? Et canviaras?

  Certament el tema dels bookmarks sincronitzats fa temps que ho porto buscant… pero falta que algu doni la recomanació per a que ho provi.

   • Pau on 13 d'octubre de 2010 at 18:40
   • Author

   Reply

   Ara per ara no em canviaré. Esperaré a la versió final per veure què tal 🙂

 1. Reply

  Ep,
  jo l’he vist per sobre a l’Android i m’ha semblat millor del que m’esperava. He de provar com funciona aquesta darrera versió al N900, però abans anava lent. Per això, he d’admetre que estic ben content 🙂
  Em sembla que encara no han activat la localització a la versió de l’Android: ftp://ftp.mozilla.org/pub/mobile/nightly/
  però la traducció va per bon camí. https://l10n-stage-sj.mozilla.org/dashboard/ 😉

   • Pau on 14 d'octubre de 2010 at 07:01
   • Author

   Reply

   Visca! Bona feina 🙂

Deixa un comentari

Your email address will not be published.