El teu blog de Linux en català

Nou repositori «Independent» a Ubuntu

Una de les novetats que porta Ubuntu Maverick Meerkat és un nou repositori oficial. Si obriu les fonts de programari, trobareu aquest repositori a la pestanya «Altre programari», i està etiquetat com a «Independent» (el repositori Extras). El repositori enllaça a «http://extras.ubuntu.com». Què conté aquest repositori? De moment, res. I llavors, per a què serveix? Anem-ho a veure.

Quan Ubuntu treu una nova versió, distribueix els paquets entre els diferents repositoris segons el manteniment, les llicències, etc. Per a cada versió d’Ubuntu que s’ha publicat, Canonical ens proporciona actualitzacions per a aquests paquets, però no afegeix nous paquets. És a dir, si un cop ja s’ha publicat una certa versió d’Ubuntu surt un programa nou, no ens el podrem instal·lar des de repositoris oficials per a aquesta versió d’Ubuntu, sinó que haurem d’esperar a la versió següent, o trobar-lo en repositoris no oficials (com els PPA, que recordem que no són repositoris oficials, sinó que ens l’ofereix «algú»). Això ha estat així fins ara, i ens vam trobar amb aquest problema, per exemple, quan va sortir Chrome/Chromium o Openshot.

Canonical vol solucionar aquest problema per mitjà d’aquest repositori Extras. Cada cop que surti una nova versió d’Ubuntu, aquest repositori no contindrà res per a aquesta versió concreta. Si surt un nou programa que creuen que pot ser interessant afegir, ho faran a través d’aquest repositori Extras. L’equip que s’encarregarà d’aprovar els programes que entrin al repositori Extras serà l’Application Review Board.

Convé aclarir que a través d’aquest repositori Extras NO obtindrem actualitzacions majors dels programes continguts en altres repositoris oficials d’Ubuntu. Per exemple, quan surti Firefox 4.0 o OpenOffice 3.3, no trobarem aquestes noves versions per a Maverick a través del repositori Extras. El que sí podríem trobar-hi d’aquí a un cert temps (estic fent especulacions, no estic dient que hagi de ser així) és el LibreOffice, que no es troba en els repositoris oficials d’Ubuntu per a Maverick Meerkat.

Font | WebUpd8

  • Ruig on 12 d'octubre de 2010 at 19:55

  Reply

  Hem d’entendre llavors que és on es penjaran programes nous que no existeixin en cap versió dins dels dipòsits oficials?

   • Guillem on 12 d'octubre de 2010 at 20:36

   Reply

   La veritat és que jo he arribat a la mateixa conclusió que tu…

   Sona estrany perquè precisament la gràcia que li veia jo a aquest repositori era el de facilitat l’actualització de programes importants com l’Open Office o el Firefox…

   Ja veurem com acaba tot pegat…

   • oriolsbd on 12 d'octubre de 2010 at 21:19
   • Author

   Reply

   Sí, només seran programes «nous» que no estiguin en els altres repositoris oficials.

  • Roger on 12 d'octubre de 2010 at 23:40

  Reply

  Existeix un repositori anomenat backports, que fa una cosa semblant però que al final acaba no fent res…

  Per mi, l’opció ha de ser una actualització manual entre versions superiors a traves del software center.

   • oriolsbd on 13 d'octubre de 2010 at 11:23
   • Author

   Reply

   Ull amb el repositori de Backports. Instal·la actualitzacions poc provades, i pot ser que causi alguna inestabilitat en el sistema. Abans el tenia activat, i un parell de cops em van entrar actualitzacions del nucli una mica xungues. La solució no va ser molt complicada (utilitzar una versió anterior del nucli), però millor anar-hi amb compte.

   Salut!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.