El teu blog de Linux en català

Automatitzant els retocs fotogràfics amb Gimp

A la revista freiesMagazin d’aquest mes, hi venia un article molt interessant sobre com programar scripts de Gimp, i vaig decidir posar-m’hi per tal d’automatitzar algunes de les tasques que hi realitzo habitualment. En el meu cas, molt sovint en una mateixa fotografia aplico primer el procediment que us vam explicar per a fer els colors més vius, i posteriorment el procediment per a millorar la definició de la fotografia.

Amb el que vaig aprendre a l’article de la revista, he fet un script per al Gimp amb el que, d’una sola vegada, s’apliquen els dos efectes a una fotografia. Podeu baixar-vos aquest script des de la nostra pàgina de Projectes, o des d’aquest enllaç. Per utilitzar-lo en el Gimp, només cal que el copieu al directori «/home/el_vostre_usuari/.gimp-2.6/scripts». Ho podeu fer des del Nautilus o, si ho preferiu, des d’un terminal («Aplicacions>Accessoris>Terminal»), anant al directori on hàgiu desat el fitxer, i executant la comanda següent:

cp ColorIDefinicio.scm /home/el_vostre_usuari/.gimp-2.6/scripts/

Un cop desat el fitxer en aquest directori, el primer cop que obriu el Gimp executeu el menú «Filtres>Script-Fu>Actualitza les funcions». Anem a veure com funciona l’script «Color i definició». Per a fer-ho, partirem de la següent imatge:

Fotografia original

Fotografia original

El funcionament del script és el següent. Un cop obriu una fotografia, només cal que executeu l’opció de menú «Filtres>Millora>Color i definició…». Això us obrirà una finestra on preguntarà en quin percentatge voleu augmentar (o disminuir) la vivesa dels colors. Escolliu un valor per a aquest paràmetre:

Script «Color i definició»

Script «Color i definició»

Us recomano que agafeu un valor entre el 10% (per a fotografies que només necessitin fer una mica més viu el color) i el 20% (per augmentar força la vivesa dels colors). En el nostre exemple, he utilitzat un valor de 20, i el resultat és aquest:

Fotografia retocada

Fotografia retocada

Aquest script, com comentava, no nomes ha canviat la vivesa dels colors, sinó que també ha augmentat la definició de la imatge (l’ha enfocat millor). Per aquest segon canvi, utilitza uns paràmetres fixes. Per últim, podem observar millor la diferència entre la imatge original i la retocada si les posem una al costat de l’altra:

Abans i després del retoc

Abans i després del retoc

Aquí es pot veure clarament com, d’una banda, els colors són més vius a la fotografia de la dreta. A més, si us fixeu en els detalls (com les pedres de la part inferior o les fulles dels arbres) es veuen més detallades també en la fotografia de la dreta, mentre que a la fotografia original es veuen una mica més borroses.

3 comments

  • albert07 on 3 d'octubre de 2010 at 13:21

  Reply

  L’he provat i funciona molt bé.
  Jo fins ara el que feia era usar el FX-foundry amb el plugin “vivid saturation” per pujar els colors i, d’una altra banda per la definició el plugin “sharpen” o el “local contrast enhancement”, tot i que aquest últim és més adequat per millorar el contrast.
  Ara amb aquest script fa les dues feines en una.
  Gràcies!

  • akjode on 3 d'octubre de 2010 at 21:41

  Reply

  Acabo de instalarlo, segurament en fare un bon servei proximament, continueu aixi 😀

 1. Reply

  Sembla interessant, l’hauré de provar.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.