El teu blog de Linux en català

Notícies a can Mandriva

Quan vam anunciar l’alliberament de Mandriva 2010 Spring, us vam explicar els problemes que havia tingut aquesta important distribució, i que possiblement seria la seva darrera versió gratuïta. Darrerament, han anat sortint diverses notícies al voltant d’aquesta distribució.

Fa poc més d’una setmana, es va crear Mageia, un fork de Mandriva. Aquest projecte no estarà recolzat per cap empresa, sinó que serà comunitària (podríem dir que de manera semblant a Debian). La distribució estarà coordinada per una organització sense afany de lucre que s’està a punt de crear, i que serà gestionada per membres de la comunitat. Sembla un projecte molt interessant, i caldrà veure com avança.

Posteriorment, després de molt temps de silenci, Mandriva ha fet un comunicat explicant la seva situació actual (us recomano la seva lectura). En aquest comunicat, expliquen uns plans força ambiciosos, segons els quals no deixarien de fer una distribució gratuïta, sinó que tindran una distribució autònoma i comunitària. Bàsicament, el mateix que es pretén amb el projecte Mageia.

Com he comentat, aquesta distribució serà autònoma, i tindrà els seus propis òrgans de gestió, per tal d’assegurar-ne la llibertat. La propera versió d’aquesta distribució comunitària està prevista per la primavera del 2011. Les versions PowerPack, Corporate Desktop i Enterprise Server estaran basades en la versió comunitària. Caldrà veure com afecta aquest anunci al projecte Mageia, si seguirà per la seva banda, o si prefereixen unir-se a aquesta comunitat Mandriva.

A més d’això, en el mateix comunitat Mandriva ha exposat la seva intenció que Mandriva Community sigui la millor distribució KDE del món. Mandriva també han anunciat que alliberaran una versió educacional, especialment dissenyada per a ser fàcilment instal·lada en aules d’ensenyament, i amb els programes de control necessaris. També han anunciat que estan treballant per a fer que Mandriva tingui una distribució especial per a Tablets i que simplificaran i milloraran la Mandriva Store.

Per últim, han parlat directament sobre alguns rumors que s’havien estès darrerament, i han dit això:

 • Mandriva és viva, i sempre ho serà per a la gent a qui interessi (comunitat, treballadors, subministradors, clients, etc).
 • No canviaran de RPM a DEB.
 • No canviaran Cooker, els comptes de Cooker, ni cap dels mètodes per a treballar en la distribució.
 • Mandriva tindrà el plaer de treballar amb qualsevol tipus de treballadors tècnics i no hauria de pertànyer a uns pocs grups tècnics. Mandriva hauria de respondra a tots aquells a qui interessi (comunitat, usuaris, treballadors, subministradors, clients, etc.).

3 comments

  • mas on 23 de setembre de 2010 at 14:33

  Reply

  Excel·lentent noticia, Mandriva es udistribuciócio minteressantantseriaria ullàstimaima que es perdes.

  • marcqm on 23 de setembre de 2010 at 21:21

  Reply

  Buff… vaig estar a punt d’entrar en depressió quan vàreu donar la anterior noticia, sempre he fet servir mandriva, desde mandrake 8 fins ara i he de dir que de vegades em sembla una gran ignorada quan el que és, és un pinyaco de distribució. Em sabria molt greu que es deixés de fer la versió free.

   • oriolsbd on 24 de setembre de 2010 at 11:10
   • Author

   Reply

   Jo també li tinc molt de «carinyu». Va ser la primera distribució que vaig provar seriosament (llavors era Mandrake 9), i hi vaig estar treballant força temps. M’he alegrat molt en veure que faran aquesta versió comunitària.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.