El teu blog de Linux en català

Direct3D 10/11 arriba de forma nativa a GNU/Linux

Ahir es va produir una de les notícies més importants del món GNU/Linux dels darrers temps: els desenvolupadors de Gallium 3D han aconseguit implementar Direct3D (el motor 3D que fan servir la gran majoria de jocs a Windows) de forma nativa a GNU/Linux.

Fins ara els jocs a GNU/Linux feien servir la tecnologia OpenGL, fins i tot wine ho feia servir per executar alguns jocs del Windows i el resultat era «suficient». No és que OpenGL siga una tecnologia dolenta, però sí que ho és quan el joc que prova d’executar està fet per a la tecnologia Diret3D.

A partir d’ara això canviarà: la biblioteca de gràfics Gallium que ha estat desenvolupada per VMWare i que fa servir el mòdul lliure de NVidia ha implementat l’API Direct3D 10 i 11 de forma nativa: això permetrà executar jocs del Windows amb wine a GNU/Linux d’una manera molt més eficient a com es feia fins ara.

Aquesta encara és una versió molt preliminar, però sembla que és un començament molt important i que ens portarà moltes alegries: ens permetrà executar vídeo-jocs més complexos a wine i probablement es podrà augmentar el rendiment general dels gràfics a GNU/Linux.

Caldrà esperar encara uns mesos per veure-ho implementat a les distribucions GNU/Linux més importants.

  • oriolsbd on 22 de setembre de 2010 at 12:30

  Reply

  Ostres, gran notícia!!!

  Esperem que ben aviat en puguem gaudir dels avantatges de tenir Dirext3D de forma nativa. 🙂

  • Guillem on 22 de setembre de 2010 at 13:58

  Reply

  Molt bona notícia, excel·lent! Tot el que sigui normalitzar els sistemes GNU/Linux és un gran pas endavant!

  • Nadiua on 22 de setembre de 2010 at 16:12

  Reply

  Voleu dir que no és “nadiua”, en lloc de nativa?

   • oriolsbd on 22 de setembre de 2010 at 16:19

   Reply

   Tots dos són correctes. A mi també em sonava «nadiua», però he buscat «natiu» a diccionari.cat (http://www.diccionari.cat/lexicx.jsp?GECART=0092942), i indica que la seva forma femenina és «nativa». Si busques «nadiu», és sinònim de «natiu», i el seu femení és «nadiua». 🙂

  • Nadiua on 23 de setembre de 2010 at 08:51

  Reply

  Perfecte. Perdoneu. M’havia sonat massa importat.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.