El teu blog de Linux en català

El magnífic menú de Linux Mint al vostre Ubuntu

Si us passa com a mi i esteu una mica decebuts per la rigidesa prussiana del menú principal d’Ubuntu i les versions com el Gnomenu no us fan el pes, potser us interessa provar alguna cosa fresca i nova.

Linux Mint és una distribució basada en Ubuntu que posa molt d’èmfasi en l’aspecte gràfic i de la qual ja hem parlat algun cop en aquesta pàgina. He provat d’instal·lar-me al meuUbuntu Lucid el seu menú principal, i la veritat és que té molt bona pinta:

MintMenu

Aspecte que té el MintMenu, una mica modificat, en el meu Lucid amb GNOME

Permet accedir a totes les aplicacions, a les adreces d’interès, a les opcions de configuració, etc. i el millor de tot és que és totalment personalitzable! Si us interessa…

Instal·lació

Obrim la terminal i ens baixem els arxius d’instal·lació amb les següents ordres (se’ns baixaran per defecte a la carpeta principal d’usuari, després de la instal·lació les eliminem i au)

wget http://packages.linuxmint.com/pool/main/m/mint-translations/mint-translations_2010.02.02_all.deb
wget http://packages.linuxmint.com/pool/main/m/mint-common/mint-common_1.0.5_all.deb
wget http://packages.linuxmint.com/pool/main/m/mintmenu/mintmenu_4.9.9_all.deb

A continuació desempaquetem:

sudo dpkg -i *.deb

I instal·lem:

sudo apt-get install -f

ATENCIÓ: arribats en aquest punt, pot ser que la terminal ens avisi de que manquen alguns paquets per a que la instal·lació rutlli. Cap problema, són només algunes dependències que potser no tenim instal·lades. Busquem els paquets al Gestor Synaptic, els instal·lem de la manera normal amb totes les dependències que ens recomani el Synaptic, i tornem a córrer les dues últimes ordres que he escrit.

I un cop fet això, ja el podem afegir de la manera normal al Panell d’Ubuntu: fem clic amb el botó dret del ratolí al panell i cliquem a “Afegeix al quadre…”, i allí busquem l’extensió mintMenu. L’afegim i llestos!

Ara bé, potser us interessa…

Configurar el mintMenu

Fent clic amb el botó dret sobre el menú i anant a Preferències es poden tocar moltes cosetes per adaptar-lo als nostres gustos i integrar-lo millor dins el nostre Ubuntu. Per exemple:

  • Podem canviar el text que es mostra al costat de la icona o fins i tot treure’l, a la pestanya Botó principal.
  • Podem canviar la icona del menú, i substituïr-la pel logo d’Ubuntu, per exemple. Si teniu Ubuntu Lucid:
    • I utilitzeu un tema clar: /usr/share/icons/ubuntu-mono-light/apps/24/start-here.svg
    • I utilitzeu un tema fosc: /usr/share/icons/ubuntu-mono-dark/apps/24/start-here.svg
  • Podem editar les ubicacions que es mostren a Emplaçaments i les eines que es mostren a Sistema, des de les pestanyes respectives.
  • Podem editar els programes que es mostren a Favorits, senzillament clicant al menú, anant a Totes les aplicacions, i allí fent clic dret sobre l’aplicació que volem i dient que la volem Afegir a favorits. Un cop a Favorits les podem reordenar arrossegant-les, afegir separadors…

I més, si hi feu un cop d’ull podeu adaptar-ho al vostre gust. Espero que us aprofiti!

Problema usual

A mi no m’ha passat, però pel que es veu, és possible que quan l’afegim al menú per primer cop, no se’ns vegi res a l’apartat de “Aplicacions”. Cap problema, reiniciem i hauria de rutllar.

    • Pau on 8 de setembre de 2010 at 10:12

    Reply

    Bon article! Molt xulo!

    • Rafel on 8 de setembre de 2010 at 12:08

    Reply

    Per favor, lleveu això de customitzable. En català/valencià tenim una paraula tradicional, antiga i popular que és personalitzable 😉

    Per l’article de puta mare, ara després el propvaré,hehehe.

    • Rafel on 8 de setembre de 2010 at 12:11

    Reply

    Em desdic, personalitzable no apareix al diccionari de l’IEC.
    Però de totes maneres a l’hora de crear paraules noves, és millor crear-les sota la base de verbs i substantius tradicionals que no amb anglicismes, per molt guai que puga paréixer 🙂

      • Xavi on 8 de setembre de 2010 at 22:56
      • Author

      Reply

      Ara ho canvio 😀

      M’ha sortit així perquè estava traduïnt de l’anglès amb el pilot automàtic posat… i aquestes coses ja passen de vegades.

    • Pauet on 15 de setembre de 2010 at 01:04

    Reply

    Tinc una pregunta pels qui estigueu provant aquest menú, jo faig sevir Linux Mint 9 i tinc la costum de mirar el consum de recursos i veig que em gasta (tot just engegar) unes 20MB. També us passa el mateix?

Deixa un comentari

Your email address will not be published.