El teu blog de Linux en català

Quatre ordres útils per conèixer les característiques de l’ordinador des del terminal

Un apunt ràpid que he vist a la pàgina UbuntuLife i que vull ampliar una miqueta: ordres bàsiques que podem executar des d’un terminal per conèixer diferents característiques del maquinari del nostre ordinador:

 • lspci

Ens mostrarà informació dels dispositius pci del nostre ordinador (bàsicament tots aquelles elements que estan connectats a la placa base). Aquesta ordre la solem demanar molt a l’hora d’ajudar al fòrum per a la configuració de maquinari i esbrinar quina targeta de so, gràfica o de xarxa (per posar exemples) hi són presents. L’eixida d’aquesta ordre seria en el meu cas la següent:

Eixida de l'ordre lspci

 • lsusb

L’ordre lsusb mostrarà els ports usb de l’ordinador així com els dispositius que s’hi troben connectats (si és que n’hi ha cap de connectat). Aquesta ordre també ha estat molt útil al fòrum de gnulinux per esbrinar tipus de càmeres web o targetes de xarxa sense fils.

Eixida de l'ordre lsusb

 • lscpu

Aquesta ordre és la que he vist a UbuntuLife i que m’ha cridat l’atenció, no perquè no la reconeguera, sinó perquè feia temps que no la feia servir i me n’havia oblidat d’ella. lscpu permet conèixer les característiques bàsiques del nostre processador i les seues capacitats. Això pot ser útil a l’hora de configurar programes com el VirtualBox, ja que podem conèixer si existeixen implementecions de tipus VT-x o d’altres per obtindre millor rendiment.

Eixida de l'ordre lscpu

 • lshw

Per acabar, i una ordre que ens ha recordat en jordiet als comentaris: lshw, que permet conèixer gairebé tot allò relacionat amb el nostre maquinari de forma directa (no només «seccions» com amb les ordres anteriors).

Eixida de l'ordre lshw

Una ordre semblant a lshw és dmidecode (s’ha d’executar com a root), com ens comenta en Jordi Prats.

En definitiva, aquestes són quatre ordres molt útils per conèixer les característiques de maquinari del nostre ordinador.

  • jordiet on 18 d'agost de 2010 at 08:59

  Reply

  No coneixia “lscpu”, supose que no és més que un script que fa un parse de /proc/cpuinfo… 😉

  Prova “lshw”, trobe que l’eixida jerarquitzada que fa és molt més útil que la de les eines específiques per a cada bus. Vols saber si tens un banc de memòria lliure? O les característiques de la placa base? 🙂

   • Pau on 18 d'agost de 2010 at 09:08
   • Author

   Reply

   Gràcies, Jordi. Ho he afegit a l’article 🙂

 1. Reply

  Jo en lloc de fer servir el lshw faig servir el dmidecode.

  Per altre banda al lsusb hi ha un “Microsoft Corp” xD
  Potser un mouse?

   • Pau on 18 d'agost de 2010 at 10:35
   • Author

   Reply

   Hahhaha, mireu que sou punyeters. Doncs sí, és un ratolí Microsoft, perquè funcionen força bé. Tot s’ha d’acceptar 🙂

    • oriolsbd on 18 d'agost de 2010 at 11:19

    Reply

    Sí, sí…

    Segur que a la bicicleta hi tens una enganxina que posa “I love Microsoft”. 🙂

     • Pau on 18 d'agost de 2010 at 12:46
     • Author

     Reply

     I FUC)&(/& LOVE MICROSOFT!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.