El teu blog de Linux en català

Puppy Linux 5.1 alliberada

La setmana passada va sortir una nova versió, la 5.1, de Puppy Linux. El seu nom clau és Lupu. Aquesta és una distribució molt lleugera, especialment dissenyada per a ordinadors antics.

Logo de Puppy Linux

Tot i que s’aconsella un mínim de 128 MB de RAM, Puppy Linux pot executar-se amb màquines de fins a 64 MB de RAM (si ajusteu correctament el Swap). Per aconseguir-ho, utilitza l’entorn d’escriptori JWM, que consumeix molt pocs recursos, apart de tenir instal·lats programes molt lleugers. Per exemple, no porta cap programa del paquet ofimàtic OpenOffice.org, que carrega molt l’equip, sinó que té instal·lat l’Abiword com a processador de texts, el Gnumeric com a fulla de càlcul, etc. Com a navegador web, tindrem instal·lat el NetSurf, també molt lleuger. I així amb tots els programes.

Puppy Linux en plena acció

Puppy Linux en plena acció

Però amb Puppy Linux trobarem poques limitacions amb els programes que hi vulguem instal·lar. I és que, des de Puppy Linux 5, aquesta distribució utilitza els repositoris oficials d’Ubuntu (apart d’alguns de propis), de manera que ens podrem instal·lar qualsevol programa disponible per a Ubuntu. Si el nostre ordinador és una mica antic, haurem d’anar amb compte amb no carregar-lo amb programes massa pesats. Podem instal·lar programes des del gestor de paquets propi de Puppy Linux, que trobarem a «Menu>Setup>Setup Puppy>Puppy Package Manager».

Per a instal·lar-vos Puppy Linux, us heu de baixar el seu fitxer iso corresponent des de la seva pàgina de descàrregues, gravar-la en un CD, i engegar l’ordinador amb aquest CD.

A més, si la voleu provar, teniu dues imatges virtuals amb Puppy Linux (una amb la versió 5.0.1 i l’altra amb la versió 5.1) preparades per a utilitzar en VirtualBox que us podeu descarregar des de la nostra pàgina d’imatges.

Edito: Tal i com m’indica el Joan per correu electrònic, el nom clau de Puppy Linux 5 és Lupu i no Quirky.

3 comments

  • Marc on 18 d'agost de 2010 at 09:12

  Reply

  Ha millorat el seu grau de multilingüisme ara que gasta els paquets d’Ubuntu? El vaig provar en la versió 4.2 pel meu portàtil vell de 256Mb de RAM i em va agradar a més d’anar realment ràpid però, finalment em vaig decidir per AntiX senzillament pel fet de tenir traducció al català.
  Un salut!

  • oriolsbd on 18 d'agost de 2010 at 09:20
  • Author

  Reply

  Doncs no massa. 🙁 L’entorn d’escriptori en sí (JWM) em sembla que no està traduït al català. El que sí es pot veure en català són els programes, però m’ha semblat més senzill fer-ho amb Puppy 5.0.1 que amb Puppy 5.1.

  Salut!

  • Marc on 19 d'agost de 2010 at 09:23

  Reply

  Val, gràcies, només tenia curiositat. Si com a mínim es pot tenir l’Abiword (posem per cas) en català i amb corrector ja és alguna cosa…
  Salut!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.