El teu blog de Linux en català

Portable LinuxApps.org, aplicacions auto-executables

Durant anys i panys ens hem queixat d’una problemàtica amb les aplicacions a GNU/Linux que, al meu parèixer, realment no és cap problema sinó un sistema de funcionament diferent: la instal·lació de les aplicacions.

La pàgina web Portable LinuxApps.org ens porta un canvi important al món de les aplicacions GNU/Linux: ens permet baixar fitxers auto-executables de les aplicacions més populars: firefox, amule, transmission, pidgin, opera, kompozer, filezilla, etc.

Aquestes aplicacions es baixen, se’ls dóna permisos d’execució i s’executen. No cal instal·lar-les ni fer res més. Si volem esborrar-les, només hem d’esborrar el fitxer. Aquest és un sistema molt semblant al de Mac OS X (sí, és un gran invent de la gent d’Apple malgrat segur que provenen de l’infern). Aquestes aplicacions inclouen tot el que necessiten per funcionar i, per tant, el maldecap és mínim. Entre les 53 aplicacions disponibles actualment podem trobar:

 • Opera
 • Firefox 1.0
 • Kompozer
 • Midori
 • Pidgin
 • Shotwell
 • emesene
 • amule
 • Liferea
 • Blender

Per desgràcia, no tots els programes es troben en la seua darrera versió. Penseu que això pot ser molt útil simplement per a baixar un programa i provar-lo sense haver de fer tot el procés d’instal·lació de biblioteques que podria suposar instal·lar-lo mitjançant els repositoris. Realment és un bon invent. A la pàgina LinuxApps.org trobareu el llistat de programes i més informació.

  • Guillem on 20 de juliol de 2010 at 09:07

  Reply

  Molt bon apunt Pau. De fet sempre he trobat molt més net que s’instal·lin els programes així a l’estil Mac com tu dius. Entenc, però, que l’ús de bibilioteques compartides te els seus aventatges perquè els programes ocupen menys, però amb les capacitats que tenen els discs durs actualment, penso que podrien canviar aquest mètode d’instal·lar programes i de pas s’estalviarien incompativilitats entre diferens programes que usen versions de llibreries diferens.

  Salut!

  • Sergio on 20 de juliol de 2010 at 09:33

  Reply

  Bona pàgina per descobrir programes i provar-los fàcilment!
  En defensa de les biblioteques compartides, l’ús de biblioteques compartides a part d’estalviar espai en disc també millora la seguretat del sistema. Per exemple:
  Dos programes fan servir una mateixa biblioteca. Es descobreix un problema de seguretat a una funció de la biblioteca i es corregeix l’error.
  Si els programes fan servir biblioteques compartides, l’error queda resolt als dos programes simultàniament. Si fan servir biblioteques estàtiques caldrà tornar a compilar cadascun dels programes per separat.

  Crec que cada manera d’enllaçar (estàticament o dinàmicament) té les seves utilitats i hem de saber aprofitar les avantatges que cada mètode ens ofereix.

  En tot cas, em sembla molt bona idea aquesta de LinuxApps per provar programes, tot i que mentre pugui aprofitaré els repositoris oficials (me’n refio més 🙂 )

  Salut!

   • Guillem on 20 de juliol de 2010 at 11:49

   Reply

   Totalment d’acord amb tu Sergio, repositoris oficials a mort! 😀
   Lo seu seria un híbrid entre els dos sitemes. Repositoris oficials on et poguessis descarregar els programes i desintal·lar-los només esborrant-los.
   Però com tu has dit, cada sistema te els seus aventatges, i cal saber aprofitar-los.
   El problema és que per molts usuaris novells navegar entre el sinàptic no es cosa agradable. Però penso que és per això que per la propera versió s’estan currant més el Centre de programri per fer-lo més bonic i fàcil per a un iniciat.
   Salut!

  • Marc Sansa on 20 de juliol de 2010 at 12:14

  Reply

  Jo crec que està bé de cara a provar els programes, però no estic segur que m’agradés com s sistema per defecte… i com a sistema mixt, ja és una mica això, no? Amb el gestor de paquets, “esborres” el programa i ell s’ocupa de la resta! Poc cops m’he trobat problemes en aquest sentit 🙂

  • Pauet on 20 de juliol de 2010 at 19:08

  Reply

  Molt bon article Pau, gracies, per cert, soc molt ignorant en informàtica i ara descobreixo com es deu instal·lar em Mac. Voldria preguntar un dubte i explicar un problema.
  El dubte es si aquestes aplicacions llavors s’actualitzen, suposo que deu dependre de si cada una te o no el seu propi gestor d’actualitzacions com passa amb els binaris del Firefox que s’instal·len de manera similar.
  El problema es que he provat el sistema per instal·lar el Pidgin 2.6 en un Ubuntu 8.04 que tinc en un portàtil antic que tinc i simplement no s’executa res, ho he provat amb altres programes però sempre passa el mateix, en canvi, al portàtil nou amb Ubuntu 10.04 no hi ha problema. Pel que diu a la pàgina veig que això passa perquè aquestes aplicacions son provades per Ubuntu 10.04 , OpenSUSE 11.2, i Fedora 12, llastima.

   • Pau on 20 de juliol de 2010 at 20:31
   • Author

   Reply

   Hola Pauet,

   Diria que no s’actualitzen automàticament, almenys per ara. Tampoc no és una cosa gaire necessària, però estic segur que si el projecte té molt de ressò i més gent s’hi afegeix, la cosa avançarà ràpidament i s’implementaran aquesta i moltes més característiques.

   • Sergio on 20 de juliol de 2010 at 20:37

   Reply

   @Pauet:
   Doncs no sóc un expert, però si jo fos tu provaria el següent:
   Obre un terminal i ves al directori on t’hagis descarregat el Pidgin 2.6 i fes:

   ldd ./Pidgin 2.6.6 # (suposant que el pidgin que t'has baixat l'has guardat com a "Pidgin 2.6.6")

   Si a la llista de llibreries et surt algun “Not found” intenta baixar-te dels repositoris la llibreria amb el nom que més s’assembli.
   Et poden fer falta per exemple: libpcre++0, zlib1g, libfuse2 o potser libpthread-stubs0
   També pots provar d’obrir el Pidgin des de la consola, potser així veus algun missatge d’error addicional 🙂

    • Pauet on 21 de juliol de 2010 at 07:40

    Reply

    Moltes gracies per l’ajuda, però no m’ha funcionat. no veig cap “Not found”, i al provar d’obrir des de la consola nomes em diu que el Pidgin no hi es instal·lat (fa temps que el Pidgin 2.4 que duia d’origen el vaig treure perquè va deixar de funcionar amb msn amb algun canvi que van fer els de Microsoft).
    De tota manera, tot i que jo ni hi entenc, no veig com pot ser un problema de manca de llibreries si pel que he entès precisament aquest sistema d’instal·lació es basa en que ja instal·les l’aplicació amb tot el que li cal per funcionar.
    Peró he trobat la solució (i es que no cal patir amb l’ajuda de mestres com vosaltres), m’ha inspirat en Pau en el seu article sobre el repositori ppa per al Thunderbird, resulta que es pot fer el mateix amb el Pidgin, nomes cal anar a la seva pagina oficial i localitzar el repositori que cal agregar, la resta bufar i fer ampolles, gracies Pau.

     • Pau on 21 de juliol de 2010 at 13:38
     • Author

     Reply

     De res, home!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.