El teu blog de Linux en català

Primer projecte amb PiTiVi

Com molts ja sabreu, PiTiVi és un programa d’edició de vídeo molt bàsic que algunes distribucions ja inclouen per defecte o permeten instal·lar-lo de forma ràpida i senzilla. PiTiVi encara té un camí llarg per recórrer, però la qüestió és que el que s’ha fet per ara, s’ha fet bé. Per desgràcia no és possible -per ara- afegir text als vídeos o altres opcions bàsiques d’edició. Tampoc no es poden afegir transicions o altres efectes a la versió actual del programa, però les versions en desenvolupament ja inclouen característiques relacionades amb aquest aspecte.

A continuació explicarem com crear el nostre primer projecte: un muntatge de vídeo i música en pocs passos. Al final de la guia teniu un vídeo que he fet explicant pas a pas tot el que s’explica a continuació.

La interfície del programa

En obrir PiTiVi ens trobem amb una finestra que té tres espais diferenciats: una àrea on trobarem el llistat de clips (àudio i vídeo), una pantalla de visualització que permetrà visualitzar el muntatge i l’àrea inferior on s’estructura la combinació d’àudio i vídeo: la línia de temps.

Interfície del PiTiVi

A sota de la línia de temps tenim les quatre eines bàsiques d’edició per a:

 • Retallar el clip per on estiga el marcador de temps
 • Suprimir els clips seleccionats
 • Separació o unió de les pistes d’àudio/vídeo

Afegir clips

Afegir clips nous de vídeo i àudio per fer-los servir al nostre muntatge és un procés senzill i intuïtiu. És possible fer-ho de dues maneres: o bé arrossegant i deixar anar els clips que vulguem o bé fent clic a «Importa clips…» i seleccionant els clips que volem importar. De seguida apareixeran a l’àrea de clips. Si volem previsualitzar algun dels clips a la pantalla de visualització només caldrà arrossegar eixe clip des de l’àrea de clips a la pantalla: el clip es mostrarà directament.

Treball amb la línia de temps

Un cop ja es tenen els clips que es volen importats a l’àrea de clips, ja es pot començar amb el muntatge. Per afegir un vídeo a la línia de temps, només cal arrossegar-lo a la línia de temps. Veureu que s’afegeix tant el camp de vídeo com el de l’àudio del vídeo:

Afegint un vídeo a la línia de temps

En aquest cas volem fer un muntatge de diversos clips curts tot afegint una música de fons. Per tant, el següent pas serà separar les pistes d’àudio i vídeo del clip que hem afegit a la línia de temps (tingueu en compte que un «vídeo» sol contindre una pista d’àudio i una altra de vídeo). Per separar les pistes, el que farem serà primer fer clic sobre el clip afegit a la línia de temps (veureu que quedaran marcades ambdues pistes d’àudio i vídeo). A continuació farem clic sobre la barra d’eines d’edició, a l’últim botó a l’esquerra:

Separació de les pistes d'àudio i vídeo d'un clip

Com que la pista d’àudio del clip de vídeo no la voldrem, ara podrem eliminar-la fàcilment simplement seleccionant-la i fent clic sobre la tecla Supr o bé amb el menú del botó dret. La línia de temps de l’àudio quedarà lliure:

Línia de temps sense l'àudio

Ara podrem afegir la música que vulguem al vídeo. Per fer-ho, simplement caldrà arrossegar el clip d’àudio que abans hem importat a la línia de temps de l’àudio:

Afegint música al vídeo

Fet això, ara parlarem sobre com retallar el vídeo en un moment concret. Fer-ho és senzill: només caldrà fer clic sobre el clip de vídeo (aneu amb compte, ja que si també teniu la pista d’àudio seleccionada no retallareu només el vídeo, sinó també la pista d’àudio). Haureu de posar el marcador de temps en el punt al qual voleu retallar el vídeo. Un cop el tingueu on voleu, haureu de fer clic sobre la barra d’eines, a la icona de retall:

Retall de vídeo

De seguida comprovareu que ara tindreu dues peces de vídeo tot podent moure-les o eliminar una d’elles si així ho desitgeu.

El que volem és ajuntar diferents clips de vídeo per poder fer així més atractiu el muntatge. A partir d’ara el procés tracta d’anar repetint el que ja s’ha fet: afegir clips nous de vídeo a la línia de temps. A cada clip de vídeo afegit haurem de traure-li la pista d’àudio, retallar i després posar-lo allà on vulguem. D’això vos heu d’acostumar a treballar amb el PiTiVi. És senzill, però vos done alguns consells:

 • El primer que jo faria, en cas de no voler en cap moment l’àudio dels clips de vídeo, és baixar-los a la línia de temps, desagrupar-los i eliminar la pista d’àudio. Així ja els teniu a la línia de temps i podeu anar treballant.
 • Feu servir la línia de temps com una espècie de taula de treball: col·loqueu allà tots els clips i d’àudio i vídeo i llavors poseu-vos a retallar-los i moure’ls. Per descomptat que podeu anar afegint, tot depèn del mètode que vos resulte més còmode.
 • El programa pot petar en algun moment o donar algun missatge d’error, així que alceu (deseu) el projecte de tant en tant.

En tot moment podreu anar visualitzant com queda el muntatge a la pantalla de visualització. El programa funciona prou fluid en comparació amb altres programes que he provat.

Renderitzar el projecte (creació del vídeo final)

Una vegada ja tenim el vídeo muntat com ens agrade, el següent pas serà renderitzar el projecte. Només caldrà fer clic sobre «Renderitza el projecte». Caldrà triar el nom del fitxer resultant i podem també modificar els paràmetres de renderització (però no cal, ja que les opcions per defecte funcionen bé). El procés de renderitzat pot durar una bona estona segons la durada del vídeo, la qualitat triada o la potència del nostre ordinador.

Renderitzat del projecte

A continuació vos deixe un vídeo que jo mateix he fet sobre com es fa tot el procés que hem descrit (ho he fet gravant l’escriptori amb el gtk-recordmydesktop i amb la gravadora de so per gravar-me la veu, després ho he muntat tot amb el PiTiVi).

I ací teniu el resultat del vídeo que es munta (no el jutgeu, simplement vull que veieu com queda i que és senzill fer alguna coseta tonta).

  • Guillem on 19 de juliol de 2010 at 08:57

  Reply

  Molt bon manual Pau!
  Per cert, saps si en aquestes mancances que apuntes, l’openshot és superior al pitivi?
  Salut!

   • Pau on 19 de juliol de 2010 at 09:12
   • Author

   Reply

   No he provat gaire l’OpenShot, però diria que sí que té unes quantes característiques més. El problema potser que l’OpenShot no està tan polit com ho està el PiTiVi…

  • xavifumi on 19 de juliol de 2010 at 10:58

  Reply

  Home, de moment Openshot és bastant més complet (i pel meu gust lleig) pel que fa a transicions, efectes, i titols, però seguint els avenços que estan fent en materia d’efectes els del GSoC, Pitivi pot no trigar gaire a posar-se al mateix nivell. També és interessant que Pitivi utilitza les llibreries Gstreamer i per aixo no cal instalar gran cosa a Gnome…
  Però per mi el desavantatge més important de Pitivi vers Openshot, és que no aprofita la acceleració de les tarjes gràfiques per a material HD!

   • jrosell on 31 de gener de 2011 at 11:55

   Reply

   No trobo la manera de retallar una area del clip a pitivi. Ho provaré amb Openshot. No hi ha cap editor més avançat?

    • Pau on 31 de gener de 2011 at 12:10
    • Author

    Reply

    El kdenlive…

  • adam on 19 de juliol de 2010 at 19:27

  Reply

  jo vaig arribar a fer això amb openshot

  • adam on 19 de juliol de 2010 at 19:28

  Reply

  • xavifumi on 20 de juliol de 2010 at 21:16

  Reply

  per cert! aprofito per comentar una curiositat que no té res a veure amb l’edició de video! (una tonteria de fet) Seguint el desenvolupament dels efectes de pitivi al seu bloc, m’he adonat que el desenvolupador més actiu de Pitivi (Brandon Lewis) viu actualment a Barcelona! (mirant el seu bloc, ja he vist unes quantes imatges de la ciutat! i paratges diversos de Catalunya i Andorra!)

  • Miquel on 6 d'octubre de 2010 at 15:48

  Reply

  Un tutorial molt bo. Gràcies per fer-ho.
  Suposo que no és cap problema que posi un enllaç d’aquest tutorial aquí:
  http://ca.wikibooks.org/wiki/Guia_Ubuntu
  Estàs convidat a participar-hi quan vulguis.
  Salut!

   • Pau on 6 d'octubre de 2010 at 15:57
   • Author

   Reply

   Hola Miquel. De fet, si vols, pots copiar-lo directament. Per mi no és cap problema!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.