El teu blog de Linux en català

Noves eines multimèdia per a Gnome

L’equip de Yorba, els desenvolupadors del cada cop més conegut organitzador fotogràfic Shotwell (sobretot des de la seva acceptació com a substitut de F-Spot a la propera versió d’Ubuntu) han alliberat unes primeres versions de Lombard i Fillmore, un editor de vídeo i un enregistrador d’audio multipista.

Tal com han fet amb Shotwell, aquestes noves eines es basen en la simplicitat i en una total integració amb Gnome degut a que ambdues aplicacions utilitzen Gstreamer com a motor principal.

estat del programa

estat actual de Fillmore

Fillmore ens permet enregistrar pistes d’audio (de moment des d’un micro) i més tard crear diverses pistes, editar l’audio sobre la línia de temps, copiar, enganxar, trimar, mesclar, canviar el tempo i exportar a format Ogg Vorbis, així pot ser útil tant per a crear cançons, podcasts o el que necessitem, de cara al futur, està previst poder crear loops, automatitzacions, treballar amb midi i fer-lo compatible amb efectes LADSPA, és a dir, un editor multipista molt complet. Pels qui estiguin acostumats a aquest tipus de programa pot recordar a Jokosher, però una mica més simple i tot.

Estat actual

estat actual de Lombard

Lombard és un editor de vídeo d’allò més senzill, de fet, molt més que Pitivi, a qui recorda una mica. Permet crear edicions simples, afegir una pista d’audio i exportar a Ogg Theora, de moment no hi han efectes ni transicions, i si un cop editat el vídeo volem fer una edició d’audio més complexa, només s’ha d’obrir el projecte de Lombard amb el Fillmore… la qual cosa els dona un gran valor com a eines conjuntes.

Si els voleu donar una oportunitat, podeu baixar els binaris de la seva pàgina, penseu que es tracta de la versió 0.1.0 i tan sols ens permeten fer-nos una idea de com seràn més endavant, però si Yorba fa la mateixa gran feina que ha fet amb el seu organitzador fotogràfic, estic segur que seran unes eines molt interessants per a l’entorn d’escriptori Gnome.

  • oriolsbd on 30 de juny de 2010 at 11:13

  Reply

  De moment, sembla que estan una mica verds, però són projectes molt nous i si segueixen la mateixa evolució que el Shotwell, es poden convertir ràpidament en programes de referència. Gràcies per posar-nos sobre la pista. 🙂

  • Guillem on 30 de juny de 2010 at 11:52

  Reply

  Interessant article. Per edició de vídeo, la meva xicota va utilitzar l’openshot i li va anar genial 🙂

  Per cert, algú sap per quins motius es canvi l’f-spot per aquest altre programa que dieu?

  Salut!

  • xavifumi on 30 de juny de 2010 at 12:15

  Reply

  Doncs el canvi de l’F-spot es rumoreja que és degut a la seva dependència de Mono i per això Canonical havia rebut algunes queixes… mentre que shotwell està escrit amb Vala (tal com Lombard i Fillmore). Però els programes en si, son força similars.

   • Pau on 30 de juny de 2010 at 13:40

   Reply

   Iep! Dubte molt que la raó per la qual F-Spot siga per la seua dependència de mono. Em sembla que és més pel simple fet que F-Spot no està sent desenvolupat com cal i sembla que el projecte està menys actiu que abans. A més, sembla que no ha convençut del tot i el Shotwell realment està prou bé.

   Fa un temps també es comentava que el Rhythmbox podria ser substituït pel Banshee (que depèn de mono).

    • oriolsbd on 30 de juny de 2010 at 20:55

    Reply

    Jo també crec que és perquè el F-Spot tenia molts detractors pel seu funcionament.

  • climent on 30 de juny de 2010 at 15:42

  Reply

  Ara que m’estava acostumant al F-Spot resulta que ja no serà un aplicatiu per defecte en les noves distribucions? Algú sap si podré exportar les etiquetes de les meues fotos de l’F-Spot al Shotwell?

  1. Reply

   Ningú t’impedeix seguir fent servir el F-Spot.

   De totes maneres des de que faig servir digikam, que no el canviaria per a res.

  • F. Christian on 2 de juliol de 2010 at 12:42

  Reply

  Quan connecto la handicam Sony al port IEEE 1394 d’un portàtil amb Ubuntu ipso facto els permisos del fitxer dev corresponent a ieee1394 canvien, esdevenint l’enllaç inútil per al Kdenlive. Cal restituir-los manualment. Trobo que és prou seriós com per plantejar-se si, actualment, el Linux pot pretendre competir en seqüenciació i edició AV, i quan la dependència del nou maquinari és total.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.