El teu blog de Linux en català

Linux, líder als supercomputadors

En més d’una ocasió hem escrit sobre el fet que mentre que als equips d’escriptori les estadístiques d’ús de GNU/Linux són prou ridícules (1-2%), a l’hora de parlar de servidors aquesta situació és diferent, el percentatge d’ús de GNU/Linux és un mínim del 22%. Segons aquest article de MuyComputer sembla que el percentatge podria ser encara més gran, ja que les dades es basen en compres de servidors [que porten un SO ja instal·lat]. Sembla que molts clients compren el servidor i després hi instal·len GNU/Linux.

La cosa canvia, però, quan parlem de superordinadors. I és que segons les últimes dades que s’han pogut conèixer, dels 500 ordinadors més potents del món, el 91% porten instal·lat alguna distribució GNU/Linux. A la següent imatge podeu veure un gràfic molt representatiu sobre quina és la presència de cada sistema operatiu a aquests 500 superordinadors:

Gràfic de quota de SO als ordinadors més potents del món

Estadístiques detallades dels ordinadors més potents del món

A la pàgina web de la BBC, on s’han fet públiques aquestes dades, també és possible obtindre més informació al respecte: una gran majoria d’aquests computadors es fan servir per recerca, seguit per l’ús acadèmic i la indústria. Més de la meitat dels superordinadors són als EUA. A Barcelona sembla que hi ha com a mínim 1.

La raó per la qual els ordinadors més potents del món fan servir GNU/Linux és senzilla: es necessiten sistemes operatius que siguen capaços d’adaptar-se a les característiques de maquinari. Per tant, l’SO ha d’ésser modificable i adaptable fàcilment. Per aquesta raó Windows té un percentatge tan ridícul que es queda en l’1% (curiosament el mateix percentatge que té GNU/Linux als ordinadors d’escriptori).

Deixa un comentari

Your email address will not be published.