El teu blog de Linux en català

Firefox 4.0, el gran canvi

Diria que no sóc l’únic que opina que el Firefox s’ha tornat pesat i una mica bastant inestable d’un temps ençà. L’eixida del navegador de Google, el Chrome, no ha fet més que treure a la llum aquest fet i posar el Firefox en una situació més que delicada: la seua condició com a «principal navegador alternatiu a l’Internet Explorer» està realment amenaçada per un Google Chrome que en menys d’un any ha passat de l’1 al 7% de quota, mentre que el Firefox s’ha mantingut estable.

Firefox 4.0 podria suposar, però, el gran canvi. Sembla que els desenvolupadors per fi han tingut en compte una impressió que tots els usuaris de Firefox tenim: la pesadesa amb què el navegador respon amb les ordres més simples: canvi de pestanyes, obrir un menú, tancar el navegador. Res és instantani, i això emprenya prou quan amb el Chrome un pot comprovar la rapidesa amb la qual respon -fins i tot en instal·lacions des de cero.

Firefox 4.0 canviarà, i entre les coses que ens portarà veurem:

 • Una nova interfície d’usuari que deixarà de menjar-se mitja pantalla amb barres d’eines i donarà preferència a la visualització del contingut web
 • S’eliminaran les finestres d’informació inicials (actualització d’extensions i altres missatges)
 • Permetrà instal·lar extensions sense haver de reiniciar el navegador
 • Firefox Sync -el nom nou de Firefox Weave- vindrà instal·lat per defecte per tal de sincronitzar la nostra informació del navegador (historial, adreces d’interès…)
 • Es desenvoluparà un kit de desenvolupament més complet que mai
 • S’implementarà el motor de javascript Jägermonkey, que s’espera que pose al Firefox a l’alçada del Webkit
 • Es crearà una versió de 64bits per a Windows (i linux?)

La versió final estaria prevista per al novembre d’aquest mateix any. El nombre de canvis sembla prou elevat i és bastant ambiciós. Tant de bo es puguen implementar totes aquestes característiques, sobretot quan l’Internet Explorer 9 podria començar a recuperar quota de mercat si és tan bo com el pinten…

Per acabar, vos deixe la presentació que s’ha fet pública al respecte i que parla dels punts més interessants.

  • Dimas on 12 de maig de 2010 at 09:12

  Reply

  No coincideixo amb tu quan dius que el Firefox és pesat i inestable… A mi em va de perles i això que el tinc vitaminat amb unes quantes extensions. Parlo de la última versió, crec que era a la 3.x o la 2.x que si que havia fallat més del compte.

  • Ramon on 12 de maig de 2010 at 09:22

  Reply

  Ep, on dius motor Java, hauries de dir motor JavaScript. És un error una mica important 😉

  • Pau on 12 de maig de 2010 at 10:05

  Reply

  Gràcies Ramon, ja ho he corregit.

  @Dimas, has comparat el Firefox amb el Chrome? Realment et sembla que el Firefox va igual de fluid? A mi i a moltíssima gent que conec (diria que tothom), el Firefox els va molt més lent.

  El criteri està en el fet que quan fas clic sobre un element, el temps de resposta és lent: i seria interessant que fora instantani (com es pot apreciar al Google Chrome en fer coses molt bàsiques).

  Però bé, aquesta ha estat la meua experiència i sembla que és una opinió generalitzada. No dic que no siga possible que en alguns casos això no passe (parle de la darrera versió del Firefox i també anteriors).

  • Oriol Piera on 12 de maig de 2010 at 12:59

  Reply

  Doncs no ets l’únic, no.
  Des de que va sortir la primera veta del Chrome ja vaig tastar la seva rapidesa, però pel tema d’algunes extensions, em resistia a fer-lo servir per webs que no fossin pròpies de Google (Gmail, Youtube…).

  Ara be, amb la nova Ubuntu que porta el Chromium als repositoris i les darreres extensions, l’he fet navegador per defecte, m’ha convençut.

  Tot i això, ja veurem com reacció a un eventual augment d’extensions. Crec que en gran part els problemes del Firefox venen provocats per la voracitat instal·ladora dels usuaris alhora d’incorporar extensions. Crec que és just això el que fa baixar el seu rendiment. Precisament per això, m’agradara veure com reacciona Chromium funcionant amb moltes extensions.

  Felicitats per l’anàlisi!

  • Aljullu on 12 de maig de 2010 at 15:54

  Reply

  “Permetrà instal·lar extensions sense haver de reiniciar el navegador”

  Cal puntualitzar que això només servirà per algunes extensions: pels actualment anomenats JetPack. Serà com una espècie de Personas per a extensions.

  I pel que dieu que el Chrome és més ràpid. No us ho negaré pas, però també cal comparar l’ús de memòria de cada navegador i veure com en aquest aspecte el Firefox guanya de molt.

  • Nadal on 12 de maig de 2010 at 17:30

  Reply

  Jo em quede amb el Chromium.

  • Pau on 12 de maig de 2010 at 23:20

  Reply

  Jo continue quedant-me amb el Firefox, sense cap mena de dubte i perquè té tot allò que necessite (sobretot tema d’extensions i eines de desenvolupament). El Chromium encara ha d’avançar força en alguns aspectes: p.e. la selecció de text.

  • Pauet on 13 de maig de 2010 at 00:46

  Reply

  Jo dec ser una mica estrany perquè tinc per costum anar provant navegadors i al Chrome tot i reconeixent les virtuts que dieu no l’hi veig la gracia, les extensions no m’acaben d’anar bé com al Firefox (les equivalents que hi ha), em falta configurabilitat per remenar l’aspecte i la posició dels botons o la mida de la cache (que la fa enorme i no ho puc regular), si que es veu rapit però es pesat i la meva màquina es molt justeta. Cada vegada l’acabo desinstal·lant, es veritat que encara no he passat a la versió 10.04 que porta Chromium als repositoris.
  Faig servir Firefox (principalment), Opera (llastima ser privatiu) i Epiphany.

  Salutacions

Deixa un comentari

Your email address will not be published.