El teu blog de Linux en català

Instal·lació de lletres des d'entorn gràfic

A alliberats.cat ja vam explicar com instal·lar nous tipus de lletra al nostre sistema, però en aquell cas ho fèiem per mitjà d’ordres de terminal. En els repositoris oficials d’Ubuntu, hi ha un parell de programes que ens permeten instal·lar/desinstal·lar tipus de lletra al nostre sistema. Un d’ells és el FontMatrix, que no va malament del tot, però que m’ha donat algun problema en desinstal·lar alguna lletra i intentar tornar-la a instal·lar. Un altre programa per a gestionar lletres és el Fonty Python però, apart del nom, no m’agrada gens el funcionament del programa.

Logo del Font ManagerFa poc, a Ubuntu Geek recomanaven el Font Manager, i la veritat és que m’ha agradat molt. En l’anotació d’Ubuntu Geek, proposaven instal·lar el programa baixant-se el fitxer .deb de la pàgina de descàrregues del Font Manager. La versió actual, és la 0.4.4-1, i per tant el fitxer a descarregar actualment es diu font-manager_0.4.4-1_all.deb. Un cop descarregat, anem per mitjà del navegador de fitxers (Nautilus) i fem doble clic sobre el fitxer per a instal·lar el programa. Si ho preferim, un cop descarregat també el podem instal·lar des d’un terminal, per mitjà de la comanda següent:

sudo dpkg -i font-manager*.deb

Trobarem el programa a través del menú “Aplicacions>Gràfics>Font Manager”.

Pantalla principal del Font Manager

Pantalla principal del Font Manager

Des del Font Manager podrem veure els tipus de lletra que tenim, com es veuen i fins i tot comparar-les entre sí. També podrem (com no) instal·lar noves lletres, que prèviament ens podem baixar d’internet, de pàgines com FontSquirrel o UrbanFonts (per exemple). Ho farem des de la icona que mostra una “a” sota el panell esquerre de la finestra:

Instal·lació d'una nova lletra

Instal·lació d'una nova lletra

La nova lletra la trobarem sota la categoria “User”. Des de la mateixa icona des d’on hem instal·lat una nova lletra, també podrem desinstal·lar-ne. De tota manera, en comptes de desinstal·lar resulta molt més interessant l’opció que porta el mateix programa de desactivar-la. Ho podrem fer fent doble clic sobre el nom del tipus de lletra.

Edito: Tal i com indica el Quim en un comentari, en les darreres versions d’Ubuntu (i suposo que de la majoria de distribucions) si feu doble clic sobre un fitxer amb un tipus de lletra que us hàgiu descarregat, la podreu instal·lar directament.

Font: Ubuntu Geek

    • joseplt on 12 de març de 2010 at 19:14

    Reply

    Hola,
    L’estic comparant amb l’Insta?lador de tipus de lletra de KDE i són força semblants. Les diferències que hi trobo: a Font Manager es poden comparar lletres, i dos detalls més, em diu que tinc insta?lades més lletres de les que en realitat tinc (42×39) i el botó de mapa de caràcters no hi és. Un enllaç de lletres de franc,
    http://www.tripwiremagazine.com/2009/03/75-free-fonts-for-professional-design.html

    • oriolsbd on 12 de març de 2010 at 21:14

    Reply

    Hola, Josep.

    Que estrany que et detecti més tipus de lletra. Has pogut detectar quines fonts difereixen? Com a mínim, alguna d’elles. Són fonts completament diferents, o són diferents versions d’una mateixa font (la “bold”, la “italic”, etc)?

    Per cert, he mirat l’enllaç que ens has passat, i hi ha lletres molt interessants. 🙂

    Per cert, l’instal·lador de lletres de KDE ve instal·lat de forma predeterminada? És que jo trobo molt fort que amb Gnome no vingui cap programa d’aquests de forma predeterminada…

    • joseplt on 13 de març de 2010 at 12:34

    Reply

    Hola Oriol,

    Les lletres són les mateixes, són les 39 que duu Kubuntu que fa poc he insta?lat, encara no n’he afegit cap, les he comptat a Font Manager i també són 39, tot i que hi diu 42. A KDE l’Insta?lador de tipus de lletra hi és de manera predeterminada, a Arranjament del sistema, i amb el pangrama «Zel de grum, quetxup, whisky, cafè, bon vi; ja!».

    • Pauet on 13 de març de 2010 at 15:59

    Reply

    Perdoneu si dic una bestiesa perquè de fet jo no hi entenc gaire, però no seria més correcte dir que a Kubuntu i ve de forma predeterminada un instal·lador de lletra i ha Ubuntu no, que no pas dir-ho de KDE i Gnome.
    Més que res perquè no sigui dit que per nosaltres Ubuntu es igual a tot GNU/Linux.

    També gracies per la informació, de fet no sabia ni que hi hagués sistemes gràfics per instal·lar lletres ni havia pensat que pugues-in ser necessaris, l’altre sistema ja em semblava prou fàcil, inclús per a mi.

    • Quim on 13 de març de 2010 at 23:20

    Reply

    Hola. Només dir que, almenys a Ubuntu 9.10, només cal un doble clic sobre un arxiu de font perquè s’obri un petit entorn gràfic que mostra les propietats de la font, una previsualització (amb el text “Jove xef, porti whisky amb quinze glaçons d’hidrogen, coi!”) i un botó que permet la instal·lació.

    • Pauet on 15 de març de 2010 at 06:44

    Reply

    Garcies Quim, jo encara faig servir el 8.04 LTS i no hi tinc això. A veure si actualitzo a la propera LTS i em poso una mica al dia que ja toca.

    • oriolsbd on 15 de març de 2010 at 15:02

    Reply

    Hola, Pau.

    Tens tota la raó. No és KDE o Gnome qui decideix els programes que s’instal·len, sinó la distribució en sí. 🙂

    Quim, no havia vist que amb doble clic es podia instal·lar directament. Com diu el Pau, deu ser una opció bastant nova. He editat l’entrada per comentar-ho.

    Salut!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.