El teu blog de Linux en català

Diferències entre programari lliure i programari de codi obert

Ja vam explicar la diferència entre programari  i programari gratuït, i avui explicarem la diferència entre programari lliure i programari de codi obert.

La majoria de gent no sap ben bé la diferència entre programari lliure i programari de codi obert, pensa que és el mateix o, simplement no sap el que és.

La diferencia més clara, es que el programari lliure (Free Software) es basa en una filosofia, en que es considera que el programari a de ser sempre lliure. En canvi, el programari de codi obert (Open Source) no es basa en cap ideologia, simplement en la utilitat, ja que considera que el programari obert facilita a l’usuari i considera el programari privatiu ineficaç.

Principis del programari lliure:

  1. La llibertat d’executar el programa per qualsevol propòsit.
  2. La llibertat de veure com funciona el programa i adaptar-lo a les necessitats pròpies. L’accés al codi font és un requisit.
  3. La llibertat de redistribuir còpies.
  4. La llibertat de millorar el programa i de distribuir-lo de nou amb les millores realitzades, per tal que tota la comunitat se’n pugui beneficiar . L’accés al codi font és un requisit.

Principis del programari de codi obert:

  1. Lliure redistribució: el programari ha de poder ser regalat o venut lliurement.
  2. Codi font: ha d’estar inclòs o obtenir-se lliurement.
  3. Permetre modificacions o treballs derivats: la redistribució de modificacions ha d’estar permesa.
  4. Integritat del codi font de l’autor: les llicències poden requerir que les modificacions siguin redistribuïdes només com ‘parches’.
  5. No restringir el seu ús a cap persona o grup: ningú pot deixar-se fora.
  6. No restringir el seu ús a cap activitat, línia de negoci o àrea d’iniciativa: els usuaris comercials no poden ser exclosos.
  7. Distribució de la llicència: han d’aplicar-se els mateixos drets a tot el qui rebi el programa i la llicència ha de romandre intacta al distribuir o modificar el programari.
  8. La llicència no ha de ser específica d’un producte: el programa no pot llicenciar-se solament com part d’una distribució major.
  9. La llicència no ha de restringir altre programari: la llicència no pot obligar que algun altre programari que sigui distribuït amb el programari obert hagi també ser de codi obert.
  10. La llicència ha de ser tecnològicament neutral: no ha de requerir-se l’acceptació de la llicència per mitjà d’un accés per clic de ratolí o d’altra forma específica del mitjà de suport del programari.

Com podeu veure són molt semblants, i a la practica és gairebé el mateix.

Edito: El punt 4 de l’Open Source seria potser el punt més clar, ja que existeix la possibilitat que el programari no deixi millorar el codi directament, sinó que s’hagi de fer amb pedaços. Això entraria en conflicte amb la llibertat 3 (en aquest post la 4) del programari lliure.

Gràcies a Pau per l’aclaració

Fonts: Viquipèdia

2 comments

    • Pau on 14 de març de 2010 at 07:47

    Reply

    Bones,

    A una de les pràctiques del màster he hagut de mirar una miqueta amb profunditat les diferències entre programari lliure i programari de codi obert.

    No veig tan clar que el punt que més les diferencia siga el punt número 9. Simplement diu que el fet de fer servir programes de codi obert poden estar empaquetats amb programari de codi no obert.

    Jo veig molt més clara la diferència al punt número 4, on clarament t’estan dient que existeix la possibilitat de no poder millorar el codi de forma directa, sinó que s’ha de fer amb pedaços. Això entra en conflicte directament amb la llibertat número 3 del programari lliure.

    Salut,

    Pau

  1. Reply

    Tens raó, no m’hi havia fixat bé.
    Gràcies, ara ho modifico.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.