El teu blog de Linux en català

Un repàs visual als canvis de l'Ubuntu Lucid

En poc menys d’una setmana es publicarà la tercera alfa de l’Ubuntu Lucid Lynx, la propera LTS de l’Ubuntu que, com a cada nova versió, portarà novetats i millores (i qui sap si una bona davallada del rendiment). A la pàgina WebUpd8 han fet un repàs dels canvis més visuals que s’estan produint a aquesta nova versió. Fem un cop d’ull:

  • El nou giny Me menu, un desdoblament del menú d’apagada actual (que inclou funcionalitats de missatgeria). Sembla l’opció més lògica separar l’apagada de l’ordinador dels clients de missatgeria que, per cert, inclourà la possibilitat de connectar-se al xat del facebook gràcies al protocol jabber. Juntament amb això, podreu comprovar que les icones de la safata del sistema s’han homogeneïtzat i totes seran del tipus humanity.

Giny de me menu

  • Un altre canvi que ja sembla obligatori a cada nova versió és la finestra d’entrada. És curiós, però sembla que l’equip de dissenyadors no arribarà mai a l’estabilitat en aquest aspecte. He d’admetre que no m’agrada gens ni mica la combinació del negre amb eixe fons color marró-lila que sembla que es mantindrà amb la nova versió, tot i que fent alguns canvis xicotets.

Nova finestra d'entrada

  • Una altra novetat interessant la trobarem al rhythmbox. Al menú lateral, a la secció de Botigues on ara trobem Jamendo i Magnatune, apareixerà una nova botiga: Ubuntu One. Encara està en desenvolupament i no se sap ben bé què es podrà fer amb aquesta botiga. Des de Phoronix es comenta que podria estar connectada amb Amazon.

Pestanya de la botiga d'Ubuntu One al Rhythmbox

  • Per últim, degut a l’èxit contundent que han tingut totes les xarxes socials i conscients que no es pot avançar sense incloure aplicacions que puguen comunicar-se d’una o altra manera amb elles, s’ha inclòs Gwibber, un programeta que se centra en les xarxes socials i que suporta Flickr, Twitter, Identi.ca, Qaiku, Facebook, FriendFeed, Digg i StatusNet.

Interfície del gwibber

Ubuntu Lucid tindrà més novetats com per exemple el controlador de volum del sistema (una altra cosa que també ha de canviar a cada nova versió), els programes inclosos per defecte ja sabeu que canviaran (s’inclourà PiTiVi, es trauran alguns jocs, el gimp probablement no s’instal·larà…). A més, sembla que l’OpenShot ja s’ha afegit als repositoris universe.

Quant a rendiment, sembla que no hi haurà grans canvis. No queda clar si finalment es farà servir el nucli 2.6.32 o el 2.6.33, que està a punt d’alliberar-se. Tot i així, sembla que cap dels dos suposa una millora important de rendiment i Ubuntu continuarà sent una distribució per a ordinadors potents (jo ja l’he provada en ordinadors de 256Mb de RAM i la veritat és que fa llàstima, tot i que funciona).

Deixa un comentari

Your email address will not be published.