El teu blog de Linux en català

Recorregut amb imatges de KDE 4.4

Bé, ahir es va anunciar la publicació de la versió final de KDE 4.4. Darrere queden 6 mesos de desenvolupament amb un resultat més que bo, i és que KDE 4.4 és al meu parer la millor versió de KDE4 que s’ha publicat fins ara (podríem pensar que és lògic que amb cada nova versió la cosa millore, però sabem que no sempre és així).

He de dir que no conec les novetats en profunditat, però després d’haver estat una estona amb l’escriptori he d’admetre que les coses s’estan endreçant molt bé: cada cop és més lògic l’ordre i la composició dels menús (cal remarcar que moltes voltes les opcions són excessives i poc intuïtives, però això ja no és un problema).

Els efectes, molt aconseguits. M’encanta el fet que una finestra es faça translúcida i els efectes tan suaus d’esvaïment de les finestres o el canvi d’escriptori virtual. A més, la configuració dels efectes és cada cop més fàcil, així com la configuració de les accions que s’han d’activar al passar el ratolí per les vores de la pantalla. Tot es controla des de l’Arranjament de l’escriptori, el lloc lògic.

Traducció

L’equip de traducció de KDE ha acabat al 100% la traducció de l’escriptori. Gràcies a això, hem pogut fer també l’adaptació valenciana (català (valencià)), de forma que ara també és possible tindre l’escriptori en variant valenciana. Com podeu veure al top 10 de traduccions, tant el català com el català (valencià) es troben entre els primers llocs (bé, el català (valencià) anirà sempre darrere del català, ja que és una adaptació de la traducció original).

Com provar-lo

Les distribucions més utilitzades (Ubuntu, Fedora, OpenSUSE i d’altres), hauran d’esperar a les properes grans versions (allà per finals de març/abril). Però vull recomanar-vos una distribució de la qual ja hem parlat alguna volta i on un dels principals desenvolupadors és un company nostre: Manuel Tortosa, que també és traductor de KDE. La distribució en qüestió es diu Chakra, una distro que fins ara ha estat basada en Arch i que comença a aixecar el vol: és molt més fàcil d’instal·lar que Arch i implementa un sistema amb KDE com a escriptori per defecte sense cap dependència GTK.

Chakra és la distro sobre la qual he estat provant KDE 4.4 i he d’admetre que estic encantat. Encara està en un estat alfa de desenvolupament, a punt d’arribar a beta, i s’han de solucionar molts errors, però cal dir que promet. Si vos animeu a baixar-la, podeu fer obtindre la darrera versió alliberada, amb KDE 4.4-RC2 (caldrà actualitzar-la un cop instal·lada per tindre KDE 4.4 final).

Captures

Deixem el rotllo i a continuació teniu les captures que he fet del meu escriptori KDE 4.4:

Visió general de l'escriptori KDE 4.4

Arranjament del sistema

Control de volum (en prémer les tecles multimèdia)

Ginys de l'escriptori

Dolphin

Rellotge mundial, panell per afegir estris

Marble

Kopete

Kate, editor de textos i les miniatures de finestres

Kpartition, editor de particions

Rekonq, un nou navegador amb Webkit

Eina millorada per baixar fons d'escriptori

  • aniol on 10 de febrer de 2010 at 19:39

  Reply

  Jo he provat de tastar KDE4.4 amb Chakra, però al final he desistit i he optat per usar Sidux, la qual agafa els paquets de la branca sid de Debian, així que espero que aviat tingui ja les actualitzacions per a la 4.4.

  • jordi on 10 de febrer de 2010 at 20:00

  Reply

  Quin monitor que et gastes, eh, cabró? 😉

 1. Reply

  Ja tenim llestos els paquets del 4.4 en kdemod-core a Chakra, si algú fa servir testing ja pot donar el salt!

  • Pau on 11 de febrer de 2010 at 08:54

  Reply

  @Jordi

  Hahahhaha, doncs tinc un Dell amb un monitor amb resolució de 1920x1080px. Tot i així, no recomane una resolució tan alta. La millor: 1600x??, ja que la que tinc jo és massa bona resolució per a una pantalla de només 17″.

  Això sí, l’escriptori queda super-bonic!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.