El teu blog de Linux en català

Ubuntu Netbook podria substituir OpenOffice.org per Google Docs

Des de fa setmanes, s’han anat publicant notícies respecte a les novetats que es trobaran a la propera versió d’Ubuntu per a ultraportàtils: l’Ubuntu Netbook (han canviat el nom). Els canvis bàsicament s’han centrat en eliminar aplicacions que es considera que no es fan servir o que ocupen molt d’espai com:

 • OpenOffice.org
 • Tomboy
 • PalmOS Pilot
 • Brasero (estarà amagat)
 • L’analitzador de discos (estarà amagat)
 • Diccionari (estarà amagat)

L’espai alliberat, l’ocuparan aplicacions com Gwibber (client del twitter per a GNOME), Cheese (per fer fotos amb la webcam) i gbrainy (que també s’afegeix a la versió estàndard de l’Ubuntu. L’exclusió de l’OpenOffice.org la vam conèixer fa un parell de dies, i hui hem pogut conèixer qui el podria substituir: ni més ni menys que Google Docs, així ho comenten a Slashdot. Allà ho donen per segur, però jo he estat buscant alguna cosa oficial, i no he trobat res més enllà d’aquest fil a Launchpad on simplement hi ha usuaris queixant-se per la suposada inclusió de Google Docs a l’Ubuntu Netbook.

Així que, per ara, anem amb peus de plom. Crec que queda clar que la inclusió de Google Docs suposaria fer un pas enrere en la promoció del programari lliure. És clar que continuarem sent lliures per instal·lar l’OpenOffice.org, però també sabem que les aplicacions per defecte són les que més es fan servir (i si no, que els ho diguen als de KDE).Existeixen alternatives lliures i suficients a l’OpenOffice.org com l’Abiword mateix que fan que no calga optar per altres de privatives.

Ha arribat l’hora d’implementar una espècie de “WikiOffice” a la xarxa?. Li ho demanem al Jimmy Wales?. Potser el projecte OwnCloud de KDE podria suposar una gran solució a tota aquesta problemàtica? o hauríem de mirar cap a casa nostra i potser seria l’EyeOS qui podria millorar la seua suite ofimàtica per fer-la servir a nivell web al mateix nivell que ja es fa servir Google Docs?.

  • Ruig on 6 de febrer de 2010 at 22:06

  Reply

  Ui, quina por que em fan determinades polítiques que estan adoptant a Canonical…

  Clar que fins que no se sàpiga res del cert no crec que sigui adequat dir res, però quina xapussa seria posar Google Docs com a substitut de l’Openoffice.org. Per favor, que és una pàgina web!

  Pel tema del Wikioffice… Tu deixa temps als de KDE com deies a l’entrada! O també, a veure com gestiona Oracle el projecte d’Openoffice.org web que ja havia començat Sun quan encara era independent. De moment ja comença a haver-hi moviment… Ja ha plegat el CEO de Sun que hi havia fins ara.

  • Kalel on 6 de febrer de 2010 at 22:41

  Reply

  Millorar el paquet ofimàtic de l”EyeOS no compta com a opció?

  • Pau on 6 de febrer de 2010 at 22:46

  Reply

  Doncs sí, no havia caigut. Ho afegiré!

  • Ruig on 7 de febrer de 2010 at 00:29

  Reply

  Sí, l’eyeOS pot ser una molt bona opció també! (a més seria nostrada, què més volem?)

 1. Reply

  EyeOS si no recordo malament, per processador de textos porta un tinyMCE http://tinymce.moxiecode.com/

  el mateix editor de wordpress, i per moltes pàgines web,per que és fàcil d’incrustar.

  • Pau on 7 de febrer de 2010 at 10:18

  Reply

  Sip, el que passa és que a l’EyeOS l’han arreglat una miqueta per donar-li un aspecte més semblant a un processador de textos. Li faltaria un menú superior per poder accedir a opcions bàsiques de formatació de la pàgina, possibilitat de traducció del document i tal. Però tampoc és que tinga molt que envejar-li al Google Docs.

  • Aljullu on 7 de febrer de 2010 at 16:25

  Reply

  El problema de l’eyeOS és que no pots accedir només al processador de textos, sinó que quan l’obres se t’obre tot l’escriptori.

  • oriolsbd on 9 de febrer de 2010 at 17:08

  Reply

  No recordo a quin bloc vaig llegir una notícia posterior, on deien que més aviat el substituirien per Abiword+GNUmeric. Crec que seria una molt bona opció.

  Salut!

  • Pau on 9 de febrer de 2010 at 20:29

  Reply

  Doncs efectivament, ara s’afirma i reafirma que serà substituït per Abiword i gnumeric, però res és oficial. Per això ja no li done més bombo…

  • David on 12 de febrer de 2010 at 11:32

  Reply

  La idea era tenir un entorn d’oficina que no fos tant pesant i que funcionés bé amb els ultraportàtils, per la qual cosa es va suprimir l’OO.o de la instal·lació per defecte i es va substituir per l’Abiword i el Gnumeric.

  Degut al fet que la comunitat no semblava estar d’acord amb aquest canvi, es va tornar a incloure l’OpenOffice.org a la instal·lació per defecte de l’Ubuntu Netbook Edition, però es tornarà a discutir el tema a la propera UDS.

  En tot cas, els qui estiguin interessats en seguir-ne l’estat poden subscriure’s a l’especificació:

  https://blueprints.edge.launchpad.net/ubuntu/+spec/desktop-lucid-une-applications

  Aquí teniu també la discussió d’ahir (a partir de les 15:05) sobre el tema al canal d’IRC #ubuntu-desktop de Freenode (el canal de l’equip de l’escriptori de l’Ubuntu, el qual, entre altres coses, es dedica a definir i empaquetar les aplicacions de l’escriptori Ubuntu):

  http://irclogs.ubuntu.com/2010/02/11/%23ubuntu-desktop.html

  • oriolsbd on 12 de febrer de 2010 at 12:03

  Reply

  Doncs jo trobava molt encertat el canvi per Abiword+GNUmeric. No així la primera opció que es va comentar de substituir-ho per Google Docs, que no m’agradava gens.

  Salut!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.