El teu blog de Linux en català

Ubuntu podria ajudar a donar millor suport a aplicacions privatives

Un dels administradors dels fòrums oficials d’Ubuntu va obrir un fil de discussió tot plantejant una enquesta per arreplegar les preferències dels usuaris quant a aplicacions privatives. Aquesta enquesta incloïa (inclou) programes com l’Spotify, Pandora, Phothosp, Hulu, Skype, World of Warcraft, Google Picasa, Valve Steam, CodeWeavers o l’Evernote.

L’enquesta és interessant perquè no planteja directament la resposta “sí” o “no”, sinó que presenta diferents nivells de preferència per cada aplicació a més de poder suggerir-ne de noves. Per descomptat, s’ha produït una polèmica important pel plantejament inicial de l’enquesta, on es feia entendre que es volien incloure aquests tipus d’aplicacions al sistema (i després moltes webs han publicat erròniament que “Ubuntu podria incloure programari privatiu”).

Fer aquesta enquesta no implica la inclusió d’aquest programari, per descomptat, però sí reflexa la intenció de Canonical de satisfer alguns dels programes més demanats pels usuaris de GNU/Linux no ara, sinó des de fa anys. Més probablement la intenció és millorar wine per tal que puga executar sense problemes i amb suport complet aquests tipus d’aplicacions privatives per tal que aquelles persones que tenen una dependència completa d’elles puguen canviar-se a GNU/Linux.

  • lesergi on 18 de gener de 2010 at 12:54

  Reply

  El que és cert és que no se sap encara l’objectiu final d’aquesta enquesta.

  A banda de millorar el suport per Wine d’aquestes aplicacions, altres com Skype o Picasa que ja tenen versió per Linux seria incloure-les a l’Ubuntu Software Center.

  També s’està dient que potser Ubuntu vol aconseguir versions natives d’alguns programes per incloure-les també a l’Ubuntu Software Center però amb un preu i poder generar beneficis de la venda d’aquest programari.

  Ningú sap…

  • Ecron on 18 de gener de 2010 at 15:22

  Reply

  Doncs estaria genial que milloraren el Wine per fer més fàcil l’execució d’aquests programes, sobretot perque n’hi ha molta gent que depen d’ells i es una barrera per fer el canvi complet a Ubuntu (Jo per exemple, no em passe del tot perque necessite l’AutoCAD, i el OppenOffice es queda curt per al que necessite, comparat amb el Word).

  Bona noticia, doncs 😉

  • Daerun on 18 de gener de 2010 at 15:30

  Reply

  En cualsevol cas em sembla que el que haurien d’haver fet és explicar bé el què es proposen, perquè estic convençut que sabien perfectament que alguns crearien els titulars que diu l’article, i no em sembla que això els beneficii gaira, como a mínim a nivell d’imatge (fa un temps vaig llegir un article en el què s’arribava a afirmar que a Ubuntu no se l’hauria d’anomenar linux, directament)

  • Pau on 18 de gener de 2010 at 17:56

  Reply

  @Ecron, què és el que t’ofereix el Word que l’OpenOffice.org se’t queda curt?.

  • Marc B. on 18 de gener de 2010 at 20:11

  Reply

  Resulta estrany que posin l’Skype, que té versió nativa per Ubuntu. La versió Linux de Picasa fa servir Wine. En tot cas, em sembla molt bé que es preocupin per què a Ubuntu es puguin executar les aplicacions que fa servir una majoria de gent, sobretot en el camp professional.

  • Pau on 18 de gener de 2010 at 21:34

  Reply

  Bé, probablement el que volen és un suport semblant al de Windows: l’Skype de linux encara ha de millorar, i les altres aplicacions també.

  • Ecron on 18 de gener de 2010 at 22:16

  Reply

  @Pau, reconec que no he experimentat a fons amb el OppenOffice, però per exemple utilitze molt la funció d’escriure fórmules matemàtiques, i també els gràfics com fletxes, recuadres, etc., i hi he arribat inclús a usar els Smart Art unes quantes voltes.

  Totes ixes coses, les quals no son imprescindibles, tot n’hi ha que dir-ho, son les que tire en falta a l’OppenOffice (sobretot la funció de les fórmules, encara que n’hi haja un programa especific per això al Open).

  Un Salut!

  PD: La barra de la dreta es veu de categoria 😉

  • adam on 19 de gener de 2010 at 17:10

  Reply

  Hi ha programes privatius molt ben fets, com el cas de l’Autocad, i seria perfecte que hi hagués una versió per a linux. Encara que ara no el faig anar, és un programa força utilitzat, sobre el Word vs OppenOffice, només és qüestió d’acostumar-s’hi, i és bastant ràpid fer-ho que no amb l’autocad i els software similar per a linux.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.