El teu blog de Linux en català

Ja tenim la segona alfa d'Ubuntu Lucid Lynx

Obviant el fet que anar publicant una notícia cada vegada que els d’Ubuntu respiren és una mica pesat, no vull deixar d’escriure un petit apunt sobre un parell de coses respecte a la propera Ubuntu que tindrà el nom en codi Lucid Lynx i que es publicarà allà per l’abril.

A més dels canvis que comenten a Alliberats (on també trobareu els enllaços de baixada), que parlen bàsicament dels canvis respecte al programari inclòs (The Gimp ja és fora de la instal·lació per defecte, s’introdueix PiTiVi, s’eliminen un bon grapat de jocs però gbrainy es queda), a més del panel mode de nautilus (divisió de la finestra) o del canvi de nom d’Ubuntu Netbook Remix a Ubuntu Netbook Edition.

Però anant una mica més al fons del sistema, un dels grans canvis en aquesta nova versió és també el canvi d’usplash a plymouth. Usplash és el sistema que s’encarrega de l’arrencada gràfica i és el que fins ara feia servir Ubuntu. Plymouth és el sistema que Fedora fa servir des de fa ja més d’un any i sembla que els de Canonical han pensat que és una millor opció.

Plymouth ofereix una arrencada ‘neta’, això vol dir sense flashos, sense canvis al terminal inesperats (encara que el sistema continue iniciant-se), ofereix una integració molt bona amb GDM i el servidor X. El resultat de tot això ha d’ésser una arrencada neta i fluïda que teòricament haurem de veure a la versió final. Per descomptat no és un aspecte  crític del sistema: però l’arrencada era un aspecte que calia polir, tot i que amb l’Ubuntu Karmic ja havia millorat força.

[Actualització] Els de Phoronix ja s’han ocupat de fer les proves de rendiment d’aquesta nova versió.

Problemes coneguts

Aneu en compte, perquè a la pàgina de presentació de l’alfa comenten que a sistemes amb altres SO instal·lats, grub no s’instal·larà correctament i vos quedareu sense gestor d’arrencada. També comenten que un cop instal·lada la versió livecd, el sistema no és capaç de reiniciar-se per sí mateix (això no és greu, però).

Naruto Shippuden – 091

 1. Reply

  Bé, el gbrainy debuta més que es queda, ja que abans no estava com a joc per defecte.

  Salut,

  Jordi,

  • Roger on 15 de gener de 2010 at 10:41

  Reply

  He llegit a alliberats que el nautilus tindrà doble panell, cosa que no estic segur que faça servir, tot i que molta gent esta enamorada del windows commander, una aplicació molt lletja per windows pero que fa precisament això.

  Pero el que volia explicar es que sembla que hi pot haver al nautilus dos botonets nous, un de refer i un de desfer, cosa que segur que serà útil per tothom.

  Ho podeu mirar aqui (o fins i tot instal·lar) a vore que us sembla:
  http://www.webupd8.org/2010/01/download-undo-redo-patched-nautilus.html

  • Pau on 15 de gener de 2010 at 11:15

  Reply

  El tema del doble panell jo l’he vist a KDE, i està molt ben implementat. No sé al Windows. Fins ara existia una extensió per a nautilus anomenada Extra-pane, però no està ben feta. Espere que no siga la mateixa a aquesta nova versió de nautilus.

  I això de fer i desfer serà genial!

  • Toni on 15 de gener de 2010 at 18:37

  Reply

  Eps, compte que l’enllaç a pàgina de presentació de l’Alfa l’has apuntat cap a la de presentació de l’alfa de la versió karmic, no a la de la 10.04, que és a http://www.ubuntu.com/testing/lucid/alpha2
  Anava llegint “les novetats” i anava pensant “mare meva perquè treuen versions tant antigues?!” 😀
  Salut

  • Jordi B. on 15 de gener de 2010 at 19:15

  Reply

  He estat aquesta versió Alfa i el GIMP continua estant a l’escriptori. De moment encara no l’han tret.

  • Pau on 15 de gener de 2010 at 19:39

  Reply

  Vols dir?. Jo encara no l’he pogut baixar, estic en això i aquesta nit la provaré.

  Toni, gràcies per la correcció!

  Jordi Mas, efectivament, gbrainy debuta en moments de vaques primes!. Felicitats!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.