El teu blog de Linux en català

Impressora HP Deskjet F2420 (i semblants) a GNU/Linux

Normalment, quan connectem una impressora a distribucions GNU/Linux com Ubuntu, OpenSUSE o Fedora, la configuració és ràpida i senzilla: el sistema se n’ocupa de baixar els mòduls hplip necessaris per al correcte funcionament de la impressora.

El problema ve amb aquelles impressores que són més noves: tot i que el sistema pot arribar a detectar-les i instal·lar els mòduls necessaris, pot passar que finalment no funcionen. Aquest ha estat el meu cas amb una HP Deskjet F2420 que vam comprar fa un parell de dies.

El problema es troba bàsicament en el fet que la versió del mòdul hplip que [Ubuntu] en el meu cas no suporta encara aquesta impressora (com ja he dit, la detecta i sembla que instal·la el mòdul, però després no funciona). La solució està en baixar la darrera versió de l’instal·lador oficial d’HP, a continuació expliquem el procés:

Abans de començar

  • És recomanable tindre la impressora desconnectada
  • Elimineu totes les impressores instal·lades al sistema al llistat d’impressores (Sistema > Administració > Impressió)
  • Elimineu al synaptic els paquets que facen referència a hplip
  • Per si de cas, un cop fet tot això, reinicieu i llavors ja inicieu la configuració de la impressora

Baixada de l’instal·lador d’HP

Heu de visitar primer l’assistent per veure quin és el mòdul adient segons la vostra distribució i el vostre model d’impressora:

Un cop hàgeu seleccionat els vostres paràmetres, la pàgina vos portarà a una altra pàgina des d’on podreu baixar l’instal·lador per a la vostra distribució seguit de les instruccions per a la instal·lació.

Instal·lació del mòdul

L’instal·lador que heu baixat serà un fitxer executable .run que haureu d’iniciar des d’un terminal com a usuari normal (no com a root). Simplement, obriu un terminal, aneu on heu baixat el fitxer i executeu:

sh hplip-3.9.12.run

S’iniciarà la instal·lació: recordeu seleccionar el mode automàtic i anar responent a les diferents preguntes que vos demane. Realment no serà més que anar dient ‘yes’ a tot.

En finalitzar la instal·lació, el sistema vos demanarà que desconnecteu i torneu a connectar la impressora per tal de iniciar la configuració de la mateixa. Aneu en compte amb això, ja que pot suposar algun maldecap (a l’igual que passa amb Windows si la connecteu abans de temps).

Si tot va bé, s’iniciarà l’assistent de configuració de la impressora, que també consistirà en tirar avant, avant i avant. Així la impressora ja estarà configurada i podreu imprimir una pàgina de configuració.

L’escànner

Un cop fet això, podeu provar a iniciar l’xsane (Aplicacions > Gràfics > Escànner d’imatges Xsane), per provar a escanejar alguna cosa. Si s’inicia correctament, perfecte. Si no ho fa, proveu a reiniciar l’ordinador (és el que he hagut de fer jo).

Notes finals

A partir d’ara, quan s’inicie l’ordinador veureu que apareix una icona d’hp a la safata de sistema. Des d’allà podreu gestionar totes les impressores i dispositius d’hp d’aquest tipus.

3 comments

    • sitositos on 27 de desembre de 2009 at 12:49

    Reply

    Hola, acabe de realitzar el teu meravellós tutorial però em dona un error:
    Running ‘make clean’
    Please wait, this may take several minutes…
    Command completed successfully.

    Running ‘make’
    Please wait, this may take several minutes…
    error: ‘make’ command failed with status code 2

    ho he fet en el .run i també e probat de compilar a mà, i el resultat es sempre el mateixa, em falla al fer make install.

    No hi haurà algun paquet .deb o alguns repositoris d’aquesta nova versio de hplip? Vinga una salutació.

    • sitositos on 27 de desembre de 2009 at 13:00

    Reply

    Hola altra volta, torne a escriure per dir que ja em funciona, tenia que eliminar tot rastre de paquets hplip, aprofite per a recordar que no te que quedar cap rastre.
    Res ara si, GRÀCIES per el teu temps donat en aquest manual.
    Salutacions.

    • Pau on 27 de desembre de 2009 at 13:32

    Reply

    Jo també vaig tindre aquell error, però no sabia per què era. Ara jo ho sabem! (imaginava que era pel mateix que tu dius i per això ho vaig posar a l’article).

Deixa un comentari

Your email address will not be published.