El teu blog de Linux en català

Entorn d'escriptori LXDE

Històricament, els dos entorns d’escriptori més utilitzats han estat Gnome i KDE (no necessàriament en aquest ordre). Fa un temps, semblava que el tercer en discòrdia havia de ser XFCE, però darrerament han anat sorgint altres entorns que li volen discutir aquest lloc. Un dels que sona amb més força, i del qual n’he llegit molt bones crítiques, és LXDE.

Per confirmar aquest fet, darrerament han sortit algunes versions de les distribucions més conegudes que porten instal·lat de forma predeterminada aquest entorn. Generalment, són versions no oficials, però sí oficialment suportades (en Fedora es coneixen com a Spins).

Tot i això, a les distribucions que no tenen aquestes versions amb l’escriptori LXDE predeterminat, segurament hi podreu instal·lar aquest entorn per mitjà dels paquets corresponents.

L’entorn LXDE (Lightweight X11 Desktop Environment), com el seu propi nom indica, és molt lleuger, i està enfocat a executar-se en ordinadors amb pocs recursos. Si voleu provar alguna d’aquestes distribucions, us llisto les que he trobat:

 • Mandriva One 2010 LXDE. Spin de Mandriva One 2010 amb LXDE com a entorn d’escriptori predeterminat. Mandriva és una de les distribucions de Linux més utilitzades.
 • Fedora LXDE Desktop. Amb posterioritat a l’spin de Mandriva, la comunitat de Fedora també va treure el seu propi Spin amb LXDE.
 • Lubuntu. Basada en Ubuntu. Aquest el poso, tot i que encara no té versió definitiva. Estava previst que sortís la primera versió amb Ubuntu Karmic, però es va veure que no era prou estable, i s’esperarà a Ubuntu Lucid Lynx. En no ser una versió definitiva, cal anar amb compte si es vol provar.

En resum, si voleu provar aquest entorn d’escriptori que tantes lloances està recollint darrerament, teniu on escollir. Jo he provat en una màquina virtual les dues distribucions que us he presentat que tenen versió definitiva amb LXDE (Mandriva One 2010 LXDE i Fedora LXDE Desktop), i he de dir que la que m’ha sorprès molt gratament és Mandriva, tant pel seu aspecte gràfic com pel seu bon funcionament.

Mandriva One 2010 LXDE

Mandriva One 2010 LXDE

Ara bé, la versió de Mandriva presenta un problema important, i és que no hi he pogut configurar l’idioma català. A l’apartat de configuració de l’idioma, n’hi ha molts altres, però no el català. Suposo que és necessari configurar algun repositori extra, però no ho he trobat. 🙁  Si algú que utilitzi habitualment Mandriva s’ha configurat aquesta distribució en català, que deixi un comentari a aquesta anotació.

Per cert, al projecte Lubuntu estan buscant col·laboradors per a ajudar a tirar endavant aquesta distribució.

  • Pere on 16 de desembre de 2009 at 23:31

  Reply

  Fa mig any que uso LXDE sota Debian Lenny. Pel que he pogut esbrinar des de llavors, no existeix ara per ara la traducció al català d’aquest entorn d’escriptori. Una característica que el fa peculiar és que tampoc no disposa de paperera (els fitxers s’esborren, no es traslladen). En aquest darrer aspecte, sembla, però que hi estan treballant.

  • oriolsbd on 17 de desembre de 2009 at 11:12

  Reply

  Hola, Pere.

  No tinc clar que sigui això. Una cosa és que et deixés escollir el català, i posteriorment trobessis que la majoria de cadenes no estan traduïdes (alguns programes, com Abiword sí que els trobaries traduïts). Però el que passa és que directament en el selector d’idiomes no hi ha el català.

  Per cert, tu que tens experiència amb LXDE, què en penses? Es nota que és més lleuger que Gnome i KDE?

  Salut!

  • Pere on 17 de desembre de 2009 at 23:21

  Reply

  Com bé dius, els programes que estan traduïts presenten la interfície en català. Pel que fa a l’entorn, no he fet cap comprovació “científica” del seu rendiment. L’uso en un EEEPC-701 (dels primers que van arribar per aquestes terres), vaig instal·lar-hi Lenny després de quedar decebut de l’entorn Xandros que portava per omissió i veure que l’entorn “avançat” li anava un pèl gran (no era altre que KDE 3.5, per al meu gust trigava massa a carregar-se).

  En un principi, vaig pensar usar icewm, però vaig llegir alguna cosa de LXDE i m’hi vaig decidir (per provar, simplement). Pel que fa al rendiment, el noto més ràpid que KDE (en apreciació totalment “acientífica”; no hi vaig provar Gnome), però he de dir que també li vaig ampliar-li la memòria a 2 GB. Pel que fa l’espai de disc utilitzat, es un gestor força “minimal”, cosa que és d’agrair en la màquina que l’uso (4 GB de “dur”).

  Lamento no poder-hi aportar millors experiències.

  Salut

  • oriolsbd on 17 de desembre de 2009 at 23:54

  Reply

  Al revés, el que has escrit és exactament el tipus d’apreciacions que tenia interès per llegir.

  Per cert, estic completament d’acord amb tu amb Xandros…

Deixa un comentari

Your email address will not be published.