El teu blog de Linux en català

Comprovació i correcció d’errors en particions (excepte ntfs)

Les nostres particions, a causa de l’ús, poden arribar a tenir algun tipus d’error, tant a nivell físic (que algun sector quedi inservible) com a nivell lògic (que, per culpa d’una caiguda, hagi quedat mal definit algun inode o descriptor de fitxer, errors en el sector d’inici, etc.). Per a comprovar tots aquests tipus d’errors, la nostra eina és fsck. Quan executem fsck sobre una partició, aquest hi fa una comprovació tant a nivell físic com a nivell lògic. Si hi troba algun tipus d’errada, intenta arreglar-la. Per exemple, pot intentar recuperar dades de sectors defectuosos, marcar aquests sectors com a erronis per tal que no s’hi pugui tornar a escriure més dades, etc.

El programa fsck ja ve instal·lat en la majoria de distribucions, i la seva execució és molt senzilla. Només cal obrir un terminal i executar la comanda següent:

sudo fsck /dev/sdxx

En aquesta comanda, cal substituir “sdxx” pel nostre nom de partició. fsck farà totes les comprovacions i correccions pertinents en la nostra partició. Per a poder executar el fsck sobre una partició, aquesta no pot estar muntada en el nostre sistema. Abans l’hem de desmuntar. Si aquesta partició és un medi extern (disc dur extern, USB, targeta, etc.), no hi tindrem cap problema. Si és una de les nostres particions principals (les que estan muntades a “/”, “/home”, etc.) només podrem fer la comprovació si entrem al sistema amb un LiveCD. De tota manera, en aquest tipus de particions ja es fa una comprovació automàtica més o menys cada 30 vegades que s’inicia l’ordinador, o sigui que segurament no caldrà que les comprovem manualment.

Però hi ha molts tipus de sistemes de fitxers, i un programa que els pugui revisar i arreglar tots hauria de ser força gran. Realment, el fsck fa totes aquests comprovacions? La veritat és que no ho fa directament. fsck és un programa molt petit, que bàsicament el que fa és identificar quin és el tipus del sistema de fitxers que volem comprovar. Si, per exemple, el nostre sistema de fitxers és ext4, el fsck executa, sense que nosaltres ens n’adonem, un programa que es diu “fsck.ext4” que és el que realment fa les comprovacions i correccions pertinents. Hi ha programes “fsck.xxxx” per a molts tipus de fitxers: msdos (fat16 i fat32), vfat, ext2, ext3, ext4, etc.). Però no hi ha cap programa per a comprovar ntfs, per exemple.

En la propera anotació veurem com podem comprovar els errors en particions ntfs.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.