El teu blog de Linux en català

Ubuntu 10.04 (Lucid Lynx) Alpha 1

Tot i que només fa un mes i mig que va sortir la versió definitiva d’Ubuntu 9.10 (Karmic Koala), el desenvolupament d’aquesta distribució segueix endavant. A Canonical ja estan treballant de ple en la nova versió, que té prevista la seva sortida el 29 d’abril del 2.010. Avui precisament ha sortit la primera versió Alpha de la nova versió Ubuntu 10.04, amb codi clau Lucid Lynx.

La nova versió (10.04, Lucid Lynx), a més, serà una LTS (Long Term Support). Això implica que, en comptes de tenir suport oficial durant 3 anys, en comptes dels 18 mesos de les versions normals. La darrera versió LTS va ser la 8.04 (Hardy Heron) que encara tindrà suport fins a l’abril del 2.011. En canvi, la versió posterior a aquesta (la 8.10 Intrepid Ibex) només tindrà suport fins a abril del 2.010. Si teniu curiositat, a la pàgina d’Ubuntu podeu trobar un llistat de les versions d’Ubuntu, amb la data de finalització del suport o, si ho preferiu, també les teniu en format gràfic:

Cicle de versions d'Ubuntu

Cicle de versions d'Ubuntu

Si voleu provar aquesta primera Alpha d’Ubuntu 10.04 Lucid Lynx, us deixo els enllaços de les seves diferents versions (o, com diuen, dels seus diferents colors):

Ubuntu: http://cdimage.ubuntu.com/releases/lucid/alpha-1/

Kubuntu i UNR: http://cdimage.ubuntu.com/kubuntu/releases/lucid/alpha-1/

Xubuntu: http://cdimage.ubuntu.com/xubuntu/releases/lucid/alpha-1/

Ubuntu per ARM: http://cdimage.ubuntu.com/ports/releases/lucid/alpha-1/

Ubuntu per UEC i EC2: http://uec-images.ubuntu.com/releases/lucid/alpha-1/

Sobretot, de moment NO ÉS RECOMANABLE INSTAL·LAR-LO EN ENTORNS PRODUCTIUS, NI PER A ORDINADORS DE SOBRETAULA HABITUALS (excepte si teniu clar què significa una versió Alpha i n’assumiu les possibles conseqüències). Cal tenir molt clar que es tracta encara d’una versió de proves, i precisament la primera, de manera que segurament distarà molt de ser estable. Normalment, les primeres versions Alpha no tenen ni instal·lador gràfic (en aquesta primera Alpha d’Ubuntu 10.04 no ho he comprovat). Aquestes versions serveixen per a poder provar les seves noves funcionalitats, i trobar-hi possibles errades per tal de notificar-les i que les versions definitives siguin molt estables.

En aquesta pàgina podeu trobar el calendari de llençament de Ubuntu 10.04 Lucid Lynx.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.