El teu blog de Linux en català

Desactivació automàtica del touchpad en escriure

Més d’un haurà sofert algun cop la mala sort d’estar escrivint amb el portàtil i, sense voler, tocar el touchpad amb el resultat que el cursor se n’ha anat a un altre lloc de la pantalla. Alguns portàtils tenen un botonet molt útil que permet desactivar el touchpad ràpidment; en altres casos, amb GNU/Linux, podem desactivar el touchpad amb l’ordre:

syndaemon -d

Però haver d’executar una ordre com aquesta cada dos per tres és una mica pesat. El més interessant seria que mentre escrivim, el touchpad es desactivara automàticament, cosa que explicarem a continuació. Bàsicament es tracta d’indicar el temps d’activació del touchpad després d’haver premut l’última tecla. Això ho podem fer amb l’ordre:

syndaemon -i 0.3 -d

En aquest cas, estem indicant que després d’haver premut l’última tecla, el touchpad trigarà 0.3 segons en activar-se, és un temps “residual” que deixem simplement per a que no estiga actiu mentre escrivim. De fet, aquest temps podria baixar-se encara més per a que el funcionament fora perfecte: mentre escrivim, el touchpad és inactiu i just en el moment que deixem d’escriure, ja és actiu novament (tampoc s’ha de rebaixar al màxim, simplement trobar el temps que ens convinga a cada u).

Una altra opció interessant és desactivar l’scroll i el “clic amb el dit”, ja que així podrem moure el punter però sense l’inconvenient que suposa fer clic quan no es vol. Per fer això, fem servir l’opció -t:

syndaemon -i 0.3 -d -t -K

És important tindre en compte que per fer això, abans haurem de matar el procés syndaemon amb l’ordre següent i després executar qualsevol de les ordres anteriors:

killall syndaemon

Si voleu que això s’execute en iniciar el sistema, podeu anar a Sistema > Preferències > Aplicacions d’inici i afegir una de nova amb el nom: “Syndaemon” i qualsevol ordre de les anteriors que us convinga.

2 comments

  • albir on 3 de desembre de 2009 at 10:50

  Reply

  ondia!!!!!

  quan arribi a casa ho provo al portatil, No saps la de vegades que escrivint un mail al sofa estant, vaig saltant de linies per apretar el touchpad amb la màniga. no sabia que aixo es podia fer.

  aixo pot ser la solucio DEFINITIVA!!!

  gracies!!!! 🙂

  • KuBe on 3 de desembre de 2009 at 19:32

  Reply

  Dir que això a Ubuntu Karmic ja es pot fer des de les preferències del ratolí. No sé si és cosa de gnome o de ubuntu, però quan el sistema detecta un touchpad, mostra aquestes opcions.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.