El teu blog de Linux en català

Navegant per Internet des d'un terminal

El Links és un navegador d’Internet lliure, que ens permet visualitzar les pàgines web directament des d’un terminal. La seva utilització és molt senzilla, i ens pot servir tant si tenim un servidor on no hem instal·lat entorn gràfic, com si tenim problemes amb aquest des del nostre ordinador habitual. La seva instal·lació és molt senzilla, perquè es troba en els repositoris oficials de la majoria de distribucions. Per a Ubuntu, us podeu instal·lar aquest programa per mitjà del paquet links2 a través de Synaptic o, si ho preferiu, des d’un terminal, executant la comanda següent:

sudo apt-get install links2

Per a executar aquest programa, només cal anar a un terminal i passar-li com a paràmetre l’URL que voleu visualitzar. Per exemple, per anar a alliberats.cat, executaríem el següent:

links2 alliberats.cat

Un cop dins el programa, podem navegar pels seus enllaços com en qualsevol navegador. Per sortir del programa, hem de prémer la lletra “q”. Si premem la tecla “Esc” ens apareixerà el típic menú dels navegadors, a través del qual podrem anar a altres URLs, gestionar les descàrregues o configurar la connexió.

alliberats.cat oberta amb el links2

alliberats.cat oberta amb el Links

Com es veu en la pantalla anterior, el Links no detecta automàticament l’idioma del nostre ordinador, i mostra el menú en anglès. Per a que es mostri en català, seleccionem l’opció de menú “Setup>Language>Catalan” i desem aquesta opció per mitjà del menú “Configurar>Desar opcions”.

Si us heu fixat, tot i que en tot moment estic parlant del Links, realment hem instal·lat el paquet “links2”, que és el mateix programa Links, però compilat de manera que visualitzar també les imatges de les webs per mitjà del paràmetre “-g”. És a dir, podríem obrir la nostra web d’aquesta manera:

links2 -g alliberats.cat

alliberats.cat amb imatges amb links2

alliberats.cat amb imatges amb Links

Per últim, hi ha un programa derivat del Links prou interessant. Es diu Elinks (també disponible a través de repositoris) i, tot i que no permet la visualització d’imatges com el links2, té altres característiques prou interessants com permetre tenir obertes diverses pestanyes alhora i la navegació privada. El “problema” que li trobo és que se li ha de posar el “http://” a l’URL que es vol visitar (no així amb el Links).

3 comments

  • guillem on 10 de novembre de 2009 at 10:06

  Reply

  Molt interessant l’apunt Oriol!

  Realment, i sense cap mena de dubtes, el links2 és el meu navegador preferit. Senzill, lleuger i veloç com cap altre! A més a més, si l’únic que t’interessa és llegir text, decididament és la millor opció perquè no et distreus amb imatges.

  De totes maneres, una opció més realista rau en la seva utilització per entendre com veu la teva pàgina web el google o qualsevol altre robor d’indexaciço, i per saber si està ben dissenyada i és accessible.

  Per als més puritants, i per als que com jo, no confia amb com un navegador interpreta una pàgina web i té la mostra (així no caureu en els típics errors que fa l’exporer o qualsevol altre navegador), us recomano que navegueu per telnet, així sereu vosaltres mateixos qui interpretareu el codi 😉

  Salut!

  • oriolsbd on 10 de novembre de 2009 at 10:38

  Reply

  Ei, Guillem.

  T’has equivocat d’enllaç. 🙂 El de navegació per telnet és aquest:
  http://alliberats.cat/navega-per-telnet/

  Salut!

  • McAko on 11 de novembre de 2009 at 00:40

  Reply

  Jo havia provat el lynx que suposo que deu ser més o menys lo mateix. Tot i que per temes d’accessibilitat va bé per veure com es veu la web no navegaria mai de la vida per terminal, no ho trobo gens usable.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.