El teu blog de Linux en català

AbiWord 2.8, es reinventa i innova: millora el treball col·laboratiu

Els que vau començar amb GNU/Linux fa més de 6 anys (o més), probablement tindreu molts records de l’AbiWord: un processador de textos lliure multiplataforma, lleuger i suficient per al que la major part de la gent necessita. Amb l’arribada de l’OpenOffice.org, AbiWord va anar perdent protagonisme i actualment no és gaire conegut.

Malgrat tot això, l’equip que desenvolupa aquest programa ha continuat publicant noves versions fins arribar a la darrera: la 2.8. Aquesta nova versió és realment interessant perquè a més d’algunes novetats a nivell intern, ara compta amb la possibilitat d’importar i exportar documents al seu propi servei en línia anomenat AbiCollab.net al qual és possible emmagatzemar els nostres documents i tindre’ls sempre disponibles. Però no només això, ja que AbiWord s’aprofita de Telepathy (el nou missatger d’internet que ha substituït a Pidgin a l’Ubuntu) per fer documents col·laboratius: ara serà possible que els canvis i modificacions apareguen a mesura que els diferents col·laboradors hi treballen.

AbiWord 2.8 2.jpg

El registre a AbiCollab és gratuït i com podeu veure a la captura, la interfície és prou atractiva. Però no només això, AbiWord 2.8 també porta més novetats interessants que es poden comprovar a les notes oficials d’aquesta versió. Entre les millores, cal destacar:

 • Suport per a anotacions i comentaris als textos
 • “Cometes intel·ligents”, que posen cometes rectes o cursives segons el tipus de cita
 • Vista multi-pàgina
 • Suport per a imatges SVG (vectorials de l’inkscape)
 • Millor suport per a fitxers ODT i DOCX

Des de la secció de baixades de la pàgina oficial podeu trobar l’instal·lador per a Windows i informació per a instal·lar-lo a GNU/Linux. Existeix un repositori per a Ubuntu, tot i que posa que és per a la 9.04 (això no hauria de suposar cap problema per a qui vulga instal·lar-lo a la 9.10).

2 comments

  • guillem on 5 de novembre de 2009 at 11:35

  Reply

  Doncs a mi m’agrada molt l’Abiword, de fet molt més que el Writer de l’OO, sobretot pel que fa a simplicitat i facilitat d’ús. Té totes les opcions que necessites sense haver-te de perdre en menus amb mil i una opcions.

  Salut!

  • roger on 8 de novembre de 2009 at 21:05

  Reply

  Sempre he volgut utilitzar l’Abiword perquè el trobo molt bon programa. El que passa és que li he trobat moltes mancances i alguns detalls que necessitaven millorar. A veure si amb la nova versió ja em puc oblidar de l’OpenOffice i utlitzar tan sols l’Abiword!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.