El teu blog de Linux en català

Provant OpenSUSE 11.2 beta amb KDE

Aprofitant que a epkis i a alliberats han fet ja uns articles sobre les noves característiques d’Ubuntu i tractant d’ampliar una mica el nostre camp en el tema de les distribucions, m’agradaria fer un petit repàs jo també, però d’OpenSUSE 11.2 que ara mateix es troba en estat beta i, com podeu veure, es publicarà uns 15 dies després que l’Ubuntu Karmic.

Iniciant el LiveCD

Tot i que OpenSUSE permet baixar un DVD d’instal·lació amb el qual es pot instal·lar directament el sistema, el liveCD és sempre més pràctic ja que permet comprovar si la distribució es compatible amb el nostre ordinador (si falla alguna cosa al livecd, probablement també fallarà si es fa una instal·lació des del DVD. Un cop iniciat el liveCD, l’escriptori és bàsicament igual al que ens podíem trobar a versions anteriors. El mateix amb la instal·lació: el procés d’instal·lació és potser una mica més complicat que a Ubuntu, al menys no tan gràfic en el tema de les particions:

opensuse11.2-1 opensuse11.2-2

Iniciant el nou sistema instal·lat

OpenSUSE 11.2 porta per defecte instal·ats:

 • Firefox 3.5.3
 • OpenOffice.org 3.1.1
 • GNOME 2.28 i KDE 4.3.1
 • Nucli 2.6.31

A més, s’han inclòs programes enfocats a les xarxes socials com:

 • choqok: un nou client de twitter i identi.ca
 • gwibber i kopete
 • Tota una sèrie d’estris relacionats amb xarxes socials

Així com a Ubuntu és una novetat això de què l’usplash siga més o menys bonic amb Karmic, a OpenSUSE tenen aquest tema molt més treballat. Així, la pantalla que es pot veure quan s’està iniciant l’escriptori és la següent (i la comparació amb l’xplash d’ubuntu). No sóc dissenyador i la meua opinió poc compta, però la d’OpenSUSE em sembla menys pretensiosa (menys “xola”).

opensuse11.2-3 xsplash_karmic

Yast, el punt fort d’OpenSUSE

Des de sempre, Yast, el centre de control d’OpenSUSE ha estat el seu punt fort. Bàsicament des de Yast es poden realitzar totes les tasques d’administració del sistema: instal·lació de programari, configuració de les impressores, gestió dels usuaris, nivell de seguretat, maquinari, etc. En aquesta nova versió Yast ha canviat visualment per ser una mica més intuïtiu. L’equivalent del synaptic a Debian/Ubuntu funciona bé, però ofereix moltes més possibilitats (cosa que el fa una mica més complicat de fer servir). A nivell general, es troba a faltar un paquet com l’ubuntu-restricted-extras que instal·le tots els còdecs corresponents.

Des de Yast també és possible configurar l’idioma primari del sistema (cosa que també ens suggerirà una disposició concreta del teclat). A més, també és possible seleccionar un idioma secundari (encara no tinc clar si pot ser per substituir les cadenes dels programes en cas que no estiguen traduïdes a l’idioma primari).

opensuse11.2-5

KDE 4.3

KDE 4.3 es va presentar a principis de juliol i la següent gran versió ja no la veurem fins a principis de 2010. Com ja vam comentar en el seu moment, KDE4 millora molt en estabilitat i funcionalitats amb cada nova versió publicada. OpenSUSE 11.2 ara el tria com a escriptori per defecte (cosa que demostra que ja és suficientment estable). Però KDE4 no és només l’escriptori bàsic, sinó també les aplicacions que s’inclouen, i en aquest cas Dolphin, el gestor de fitxers, Kontact i Kmail com a agenda i gestor de correu, digikam per a les fotografies i altres imatges, els jocs, etc… tanquen un cercle que conforma un escriptori complet. Si no ho heu provat aquestes aplicacions a KDE4, no sabeu quins són els seus punts forts.

opensuse11.2-4

Descàrrega

Provant per sobre aquesta darrera versió en desenvolupament d’OpenSUSE puc afirmar que és prou estable (en cap moment no ha petat), el sistema d’actualitzacions funciona bé (cosa que no passava en versions en desenvolupament anteriors) i es pot configurar sense problemes (el tema de la llengua és una mica enrevessat, però tampoc és complicat). Així, si us animeu a baixar i provar OpenSUSE 11.2 Milestone 8 (una beta més o menys), podeu fer-ho des del següent enllaç, on trobareu versions live amb GNOME i KDE, la versió en DVD, amb 32 i 64 bits i amb baixada directa o per torrent.

Si us agrada el fons de pantalla, podeu baixar-lo des del següent enllaç:

  • Berni on 7 d'octubre de 2009 at 23:14

  Reply

  Ei, m’encanta el fons d’escriptori. On el puc aconseguir sense haver-me de baixar el cd sencer? 😉

  Gràcies!!

  • Pau on 8 d'octubre de 2009 at 07:59

  Reply

  Bones Berni, he actualitzat l’article i he posat un enllaç al final per a la descàrrega del fons.

  Salut!

  • Berni on 8 d'octubre de 2009 at 11:05

  Reply

  Moltes gràcies 🙂

  • Mcfly on 14 de novembre de 2009 at 14:14

  Reply

  He instal·lat la OpenSuse 11.2 amb Gnome i la veritat es que va com un tir!!!! Fàcil de configurar i molt maca.

  • Loscos on 18 de novembre de 2009 at 11:47

  Reply

  OpenSuse 11.2 amb KDE funciona molt millor que amb Gnome.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.