El teu blog de Linux en català

Poseu un fons de pantalla de la Terra que s'actualitze automàticament

Entre la quantitat de fons d’escriptori que podem posar al nostre espai de treball, els fons “dinàmics” són molt especials: canvien amb el temps. Hui us parlem d’un fons de pantalla (des de Web Upd8) que mostra la Terra vista des d’un satèl·lit, en temps real, veient com evolucionen els núvols i el dia i la nit.

L’script funciona d’una manera una mica… bèstia. El que fa bàsicament és baixar cada pocs segons una imatge actualitzada de la terra. Així, una vegada establerta la imatge com a fons, aquesta es va actualitzant sense que ens adonem (i tampoc sense consumir gaire recursos).

Per posar-ho com a fons, heu de seguir els següents passos:

 1. Baixeu l’script des d’aquest enllaç
 2. Creeu una nova carpeta a dins del vostre directori personal amb el nom “earthwallpaper” i copieu l’script que heu baixat allà
 3. Aneu fins a eixa carpeta amb el nautilus, feu clic amb el botó dret sobre l’script i feu clic a “Propietats”. A la pestanya de “Permisos” heu de seleccionar “Permet executar aquest fitxer com a un programa”
 4. Seguidament heu d’anar a Sistema > Preferències > Aplicacions d’inici i allà fer clic a Afegeix. Podeu posar-li el nom que vulgueu, després feu clic sobre “Navega” i seleccioneu el changer.sh que teniu a la carpeta earthwallpaper
 5. Si eixiu i torneu a entrar a la sessió, l’script ja s’estarà executant. Es crearà un fons anomenat world.jpg a la carpeta oculta .gnome2. Així, feu clic a l’escriptori per canviar el fons d’escriptori i feu clic sobre Afegir. Haureu d’anar a la carpeta .gnome2 i allà trobareu el fons que s’anirà actualitzant.

Resultat:

Captura

  • àcrata on 1 d'octubre de 2009 at 12:31

  Reply

  No funciona a KDE?

  • Joan on 1 d'octubre de 2009 at 13:42

  Reply

  Mola molt!

  • Pau on 1 d'octubre de 2009 at 14:02

  Reply

  @acrata

  Sí, en principi sí que funciona. Simplement has de seleccionar el wallpaper que probablement el desarà a la carpeta .gnome2. El que passa, és que per defecte aquesta carpeta no existeix. Pots crear-la tu mateix (o modificar l’script).

  Salut!

  • àcrata on 1 d'octubre de 2009 at 15:09

  Reply

  Gràcies per la resposta Pau.

  • txeik on 2 d'octubre de 2009 at 00:15

  Reply

  Gràcies per la informació, ja ho tinc habilitat.
  Fa temps utilitzava l’Xearth al KDE però crec que ara l’han tret dels repositoris.
  Si busqueu al Google trobareu molts mapes diferents, amb i sense núvols, projeccions de Peter, equirectangulars, mollweide, esferiques…, vista des de la lluna, vista de la lluna…

  Tot un mon

  • jmaspons on 2 d'octubre de 2009 at 00:49

  Reply

  Al kde 4 permet escollir fons de pantalla per defecte semblants utilitzant el Marble. Es pot triar la projecció del mapa (pla o globus), el tipus de mapa (foto, atles…) i si es mou seguint el Sol, el mous manualment o és fixa

 1. Reply

  Hi

  this script has copyright. its’s CC licensed. So you should put the credits:
  http://ubuntued.info/2008/12/wallpaper-da-terra-em-tempo-real.html

  Best Regards,
  Cláudio Novais.

  • àcrata on 5 d'octubre de 2009 at 11:41

  Reply

  Algú sap cada quant de temps s’actualitza?

  • Pau on 5 d'octubre de 2009 at 16:42

  Reply

  Si executes l’script podràs comprovar que s’actualitza cada segon…

  • DC on 5 d'octubre de 2009 at 23:05

  Reply

  Mola molt!

  • Ricard on 30 d'octubre de 2009 at 16:02

  Reply

  M’ha agradat moltíssim, i l’he gaudit molt, fins que he actualitzat al Karmic. Aleshores al carregar l’escriptori de gnome per primer cop m’he trobat la pantalla en negre i les finestres maximitzades també en negre (si ocupen 3/4 de pantalla es veuen, més grans no). Canvio el fons d’escriptori, i seguim igual. Esborro la carpeta earthwallpaper i esborro l’script que he creat, i seguim igual, sense fons d’escriptori i sense finestres maximitzades.
  A algú li ha passat el mateix i se n’ha sortit?

  Gràcies
  Ricard

  • Pau on 30 d'octubre de 2009 at 18:24

  Reply

  Hola Ricard, és ben estrany això que comentes. Tens el compiz activat?. Desactiva’l per si de cas.

  També, per anar descartant, et recomane que crees un nou usuari i proves a iniciar sessió amb ell. Si tot funciona bé, llavors ha de ser algun problema de configuració del teu escriptori.

  • Ricard on 1 de novembre de 2009 at 00:16

  Reply

  Moltes gràcies Pau, ja ho he trobat, anaves ben encaminat.
  No sé què ha canviat al Karmic, però amb el Jaunty tenia activats els efectes visuals en com a personalitzat, i ara només me’ls accepta com a desctivats, ni personalitzat ni normal ni extra, no ho entenc la meva tarja gràfica abans era compatible i ara amb el karmic no.

  Gràcies de totes maneres.

  • Pau on 1 de novembre de 2009 at 09:59

  Reply

  Buff, probablement això és perquè l’actualització no ha estat del tot fina… Prova això de fer-ho amb un altre usuari, a veure si et deixa activar els efectes.

  • Ricard on 1 de novembre de 2009 at 21:36

  Reply

  També m’ha passat quelcom molt estrany amb l’altre compte d’usuari, la que fa servir la meva dona. En principi anava perfecte i de cop i volta al cap d’un parell de dies d’anar amb el Karmic li va passar el mateix, com que ja sabia de què anava el tema li vaig arreglar en un moment, no fos cas que em digués que el güindous de la feina no li passen aquestes coses.
  De moment aquí estem sense massa idea de quin és el problema, per la resta el Karmic com sempre un passet endavant que l’anterior.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.