El teu blog de Linux en català

Stallman diu que Miguel de Icaza és un traïdor (i Icaza diu que Déu s'estima totes les coses, Stallman inclòs)

Miguel de Icaza, una de les icones més importants del programari lliure (va ser un dels fundadors de l’escriptori GNOME), ja fa un temps que va començar a relacionar-se i treballar per Novell desenvolupant Moonlight i sembla que altres tasques relacionades amb Microsoft.

No fa molt es va conèixer que Microsoft obrirà un “Laboratori de Programari Lliure” i sembla que Miguel de Icaza és qui dirigirà aquest laboratori després de la renúncia de Sam Ramji. Sobre aquesta qüestió va ser preguntat Richard Stallman en la celebració del dia del Programari Lliure a Boston. Richard Stallman va ser clar: “Icaza és bàsicament un traïdor a la comunitat del programari lliure”.

La resposta de Icaza ha estat bàsicament la següent:

Vull dir que Déu estima a totes les critatures. Des del formidable elefant fins a la més petita formiga. I això inclou el Richard Stallman. Quant a mi, crec que hi ha un món de possibilitats, i si Richard vol discutir-hi com podem millorar la mancomunitat de l’Open Source/Programari Lliure al món, ell té la meva adreça de correu electrònic. Amb amor, Miguel.

Cal dir que cada u és lliure de fer el que vulga a la seua vida. Respecte molt a l’Stallman perquè és coherent amb sí mateix i perquè es passa la vida defenent en allò que creu; però el que no té sentit és ja ficar-se en les decisions dels altres. És una llàstima que Miguel de Icaza ja no forme part de GNOME o d’altres projectes lliures que no estiguen tan “controlats” com ho pot esta un “Laboratori de Programari Lliure” de Microsoft, però no podem culpar als altres de no seguir les nostres idees.

  • Ruig on 25 de setembre de 2009 at 09:48

  Reply

  Exactament. Sentint-ho molt, a vegades en Richard Stallman és un dels pitjors trolls que té el món del programari lliure. Una cosa és defensar els propis ideals amb coherència i una de molt diferent atacar algú altre per una decisió completament legítima (per molt que no ho veiem amb bons ulls).

  A més, en el fons, en Miguel seguirà treballant pel programari lliure (encara que sigui des de la dubtosa òptica de Microsoft), però encara que hagués començat a desenvolupar programes tancats és perfectament lliure de fer-ho.

  • lesergi on 25 de setembre de 2009 at 10:07

  Reply

  El que la gent s’oblida moltes vegades, és que les persones necessiten diners per viure. I si aquest home ha vist en aquesta possibilitat un oportunitat per millor sa vida, totalment respectable.

  De totes formes, no em fie gens de Microsoft. No sóc pas paranoic, però l’únic interès que té Microsoft en l’open source és que siga compatible amb Windows i si pot ser, que ho deixe de ser en altres plataformes.

  • jose on 25 de setembre de 2009 at 11:22

  Reply

  La referència a Déu és una ironia…

  • Pau on 25 de setembre de 2009 at 12:01

  Reply

  Sé que és una ironia… i potser tampoc ho haguera hagut de comentar, és un tema massa “personal”, així que trauré el comentari i el deixaré ací:

  Primer de tot, no sé què té a veure Déu en tot això.

  • Josep on 25 de setembre de 2009 at 12:09

  Reply

  Déu “ama”?

  Quin verb és aquest?

  • Pau on 25 de setembre de 2009 at 13:17

  Reply

  Un que m’he inventat!! Qui ho ha corregit??? (jo no he estat!)

  • lesergi on 25 de setembre de 2009 at 14:47

  Reply

  El verb amar sí que existeix… No sé quin és el problema: http://dlc.iec.cat/results.asp?txtEntrada=amar&operEntrada=0

  Supose que serà qüestió regional, a València fem servir “voler” més que estimar 😛

  • Joan on 25 de setembre de 2009 at 17:51

  Reply

  Estic molt d’acord amb el teu últim paràgraf de l’entrada.

  • PellRoja on 25 de setembre de 2009 at 21:47

  Reply

  Potser si està en Miguel Icaza, el projecte de Microsoft sobre programari lliure serà molt més seriós, o almenys suposo que ell ho intentarà. Que tingui sort, i que pugui seguir aportant coses en el món del programari lliure.

 1. Reply

  Sempre he pensat que, per a molts professionals de la informàtica, el programari lliure era una forma de fer currículum; imagino que Microsoft paga bé (com a mínim, als bons), i no tots tenen l’esperit eremític d’un Stallman (no és una crítica a Icaza, només és una observació).

  • Ricard on 26 de setembre de 2009 at 01:12

  Reply

  Precisament l’entorn GNOME es va engegar, al menys en part i si no recordo malament, per què alguns “puritans” per aquelles èpoques, entre ells el nostre ben volgut i també fill de Déu Miquel Icaza… Trobàvem que la llicència de les llibreries QT sobre les quals es basa l’entorn KDE no era prou ajustat a la “pura” filosofia del programari lliure… Ironies té el destí… Ara aquest bon senyor estarà a sou d’un dels més acèrrims actors anti programari lliure… i monopolista consumat d’entorns privatius. A mi el que em fotria es que el coi de Moonlight plagués de potencials patents l’entorn GNOME cortesia d’en Miquel… Davant la política de M$ cap el PLL, ni aigua per aquesta gent que només vol perpetuar llur monopoli privatiu… I més se’n fot del Programari lliure. Per cert en Icaza sempre ha estat un pro tecnologies M$… No fa molt beneïa el format OOXML de M$… En part el Stallman té raó. Ara, com si se la vol picar amb dues pedres… Fa temps que li he perdut l’admiració. Salutacions.

  • Pauet on 26 de setembre de 2009 at 08:57

  Reply

  Jo crec que en Miguel de Icaza s’equivoca i juga amb foc. Peró pel que jo entenc de la manera de fer d’aquest home, no crec pas que hagi renunciat a defensar i treballar pel programari lliure, crec que ell ha arribat a la conclusió de que el millor pel programari lliure es apropar-se al programari privatiu i a les seves patents, justament el contrari del que se sol dir en el nostre moviment. Per tant per a mi no es tracte de si ha “canviat de bàndol” ni de si és legitim que ho faci, crec que ell defensa uns mitjans diferents (i oposats) per a un mateix fi. Vaja que no el veig pas com cap traïdor tot i que si que crec que el que fa es perillós.

  Salutacions

  • victor_v on 26 de setembre de 2009 at 13:08

  Reply

  Tot i que no el coneixia per res, pel poc que he llegit me fa s’efecte que es tirs van més per on en Pauet diu…

Deixa un comentari

Your email address will not be published.