El teu blog de Linux en català

Conversió de pel·lícules en DVD a format Divx

Molts cops, en comprar-nos una pel·lícula en DVD, voldrem passar-la a Divx (o qualsevol altre format que comprimeixi les dades) per tal de tenir-ne una còpia de seguretat que ocupi poc i que, per exemple, puguem reproduir en el nostre disc dur multimèdia. Una eina molt senzilla d’utilitzar que ens permet fer-ho és OGMRip. És més, també ens permet convertir el nostre DVD als formats lliures Vorbis i Theora.

La instal·lació d’OGMRip és molt senzilla, perquè es troba en els repositoris oficials de la majoria de distribucions de GNU/Linux. En el cas d’Ubuntu, per exemple, només cal instal·lar el paquet “ogmrip” des del Synaptic, o executar l’ordre següent des d’un terminal:

sudo apt-get install ogmrip

Un cop instal·lat, podem executar l’OGMRip des del menú “Aplicacions>So i Vídeo>Codificador de DVD OGMRip”. A partir de la pantalla principal del programa ja podem copsar la seva simplicitat.

Pantalla principal de l'OGMRip

Pantalla principal de l'OGMRip

El primer que cal fer és obrir, mitjançant el botó “Carrega”, el DVD original amb l’OGMRip. L’OGMRip llegirà el DVD i detectarà les pistes de vídeo, de so i els subtítols disponibles. De totes les pistes de vídeo disponibles, ens seleccionarà la que, amb major probabilitat, serà la pista principal (jo no m’he trobat mai que hagi seleccionat una pista incorrecta). La resta de pistes són menús, subpantalles, extres, etc. Normalment, és fàcil saber quina és la pista principal, perquè la seva duració és la de la pel·lícula. La resta de pistes són, com a molt, d’uns minuts. La pista principal conté múltiples capítols. Convé mantenir-los tots seleccionats si volem tenir tota la pel·lícula.

Posteriorment, des de la mateixa pantalla, hem de seleccionar la pista d’àudio que ens interessa. En el cas concret de la pel·lícula que estic convertint, he agafat el català. Podem gravar més d’una pista de so si premem el botó “+”. Un cop seleccionat el so, també podem afegir subtítols. En el meu cas, no en selecciono cap perquè no m’interessa.

Paràmetres d'extracció

Paràmetres d'extracció

Un cop tenim seleccionat el que volem convertir, premem el botó “Extreu”. Ens obrirà una pantalla amb els perfils de gravació que tenim disponible. El perfil seleccionat de forma predeterminada (“DivX for Standalone Player”) és ideal si volem gravar la pel·lícula en un CD, perquè comprimirà les dades de manera que ocupi 700MB. De tota manera, si volem tenir la pel·lícula en un disc dur multimèdia, podem augmentar una mica la mida per tal de millorar la qualitat de vídeo. Per a fer-ho, premem el botó habilitat per a editar aquest perfil.

Pantalla d'extracció

Pantalla d'extracció

Arribarem a una pantalla on veurem tots els perfils, i podrem fer una còpia del perfil mencionat anteriorment. Editem el nou perfil copiat, i ampliem la mida de la codificació (jo ho he deixat a 1100MB). En aquest punt, també podem modificar el format de codificació tant de l’àudio com del vídeo per seleccionar, per exemple, els formats lliures Theora o Vorbis. Jo no ho he fet perquè no tinc clar que el meu disc dur multimèdia els pugui reproduir, però si la nostra intenció és reproduir la pel·lícula des d’un ordinador, són dos formats a tenir en compte. Quan hàgim modificat els paràmetres que ens interessen, canviem el nom del perfil, i ja el podrem seleccionar per a codificar la nostra pel·lícula. A partir d’ara sempre que convertim una pel·lícula tindrem disponible aquest perfil sense haver de tornar-lo a crear.

Perfils de l'OGMRip

Perfils de l'OGMRip

Quan tornem a la pantalla d’extracció, seleccionem el nou perfil creat, premem el botó “Extreu”, i començarà la conversió de la pel·lícula. Aquest procés que pot durar una bona estona depenent de la potència del vostre ordinador. En el meu, que no és gran cosa, el procés dura més de tres hores. De forma predeterminada, ens desarà el fitxer resultant al directori /home/el_nostre_usuari, tot i que podem canviar aquest directori des de les preferències d’OGMRip.

  • Joan on 9 de setembre de 2009 at 19:31

  Reply

  Jo sempre havia fet servir el Thoggen; però clar, ja tenia en ment visualitzar el contingut resultant a l’ordinador mateix, ja que només treballa amb Vorbis i Theora.

  He trobat molt encertat això dels perfils. Si el que voleu és només convertir un arxiu de vídeo a un altre format, us recomano el Handbrake o l’Arista Transcoder. Ambdós inclouen perfils per múltiples reproductors portàtils. L’Arista és molt minimalista, però molt ràpid a l’hora de convertir. L’altre et deixa jugar amb molts paràmetres.

  Salutacions.

  • oriolsbd on 10 de setembre de 2009 at 07:46

  Reply

  Havia sentit a parlar molt (i bé) del Handbrake i la seva potència. Pel que he vist, no sembla tan senzill d’utilitzar com l’OGMRip, i amb aquest tipus de programes, s’agraeix la simplicitat. A més, fa gairebé un any que no s’actualitza (no sé si el seu desenvolupament està aturat).

  En canvi, tot i que no n’havia sentit a parlar, m’ha causat MOLT bona impressió l’Arista Transcoder. A més, està en plena efervescència desenvolupadora. M’ha sorprès molt gratament, i segur que el provo. Gràcies. 🙂

  • Pau on 10 de setembre de 2009 at 13:26

  Reply

  Bufff, vaig fer jo la traducció d’aquest programa (crec que va estar la meua primera traducció). Després vaig tractar d’actualitzar-la, però mai ho van fer, així que ho vaig abandonar… :s

  • Joan on 10 de setembre de 2009 at 23:44

  Reply

  M’alegra que t’hagi sigut útil 🙂

  • Miquel on 17 de setembre de 2010 at 20:58

  Reply

  hola Oriol
  he provat d’instal·lar aquest programa però es repeteix un problema que tinc amb un altre i que m’afecta la instal·lació de qualsevol programa de so o vídeo.
  El programa és el Photofilmstrip que he provat d’eliminar pel tort i pel dret. Finalment ha esdevingut un arxiu trencat que tampoc puc treure. Quan ho provo em surt el missatge
  E. photofilmstrip: el subprocés pre-removal script retornà el codi d’eixida d’error 2
  Perdona que faci aquesta consulta aquí, però al tornam a sortir l’error…
  gràcies i si vols que ho posi en un altre lloc, m’ho dius

  Miquel

   • oriolsbd on 17 de setembre de 2010 at 22:56
   • Author

   Reply

   Hola, Miquel.

   Pots obrir una consulta en el nostre fòrum? (http://gnulinux.cat/forum). Quan obris la consulta, escriu-hi també el que et respongui la comanda:
   sudo apt-get remove photofilmstrip

   Més que res per veure exactament totes les línies que et mostri. Intentarem eliminar el photofilmstrip «netament» però, si no ens deixa, «enganyarem» al sistema dient-li que no el té instal·lat. 🙂

   Salut!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.