El teu blog de Linux en català

GNU/Linux i el consum de bateria als portàtils

batteryFa un parell de dies va aparéixer a Slashdot una notícia a la qual un usuari asidu de GNU/Linux comentava els seus problemes amb el consum de bateria:

Acabe de comprar un portàtil Lenovo W500 i després de fer un downgrade a Windows XP i crear una partició dual, me n’he adonat que la bateria dura prop de tres hores fent servir una bateria long-life. En aquest moment vaig posar-me molt content perquè podria veure un DVD durant un vol. Més tard vaig provar diferents distribucions GNU/Linux i vaig poder descobrir que la durada de la bateria era decepcionant amb una mitjana de 45 minuts abans de rebre l’avís de bateria baixa. Després de triar Ubuntu, vaig estar tres dies tractant de trobar millores de maquinari per disminuir el consum, però només vaig poder incrementar el temps de bateria a una hora i mitja. Serveis que no es fan servir han estat desactivats, el mode “portàtil” ha estat activat, el processador de doble nucli i el disc redueixen la velocitat quan no s’estan fent servir. Obviament, Apple amb el seu maquinari x86 i el seu sistema basat en BSD ho ha aconseguit ja que els MacBooks duren hores, i una instal·lació nova de Windows XP dóna una durada de la bateria de 3 hores. Llavors, per què la durada de la bateria és tan baixa en portàtils quan aquests executen GNU/Linux?. Alguns seggereixen desactivar alguns elements de maquinari com el Bluetooth o baixar la brillator, però l’XP no requereix fer això per aconseguir una durada de la bateria raonable.

Com veieu, aquest usuari representa un grup al qual jo m’afegisc: la durada de les bateries als portàtils que he tingut sempre ha estat inferior amb GNU/Linux que amb Windows. El tema dels ultraportàtils no és diferent, no fa molt parlaven al fòrum d’aquest problema.

I no té trellat haver de desactivar-ho tot per a aconseguir reduir el consum: el Windows o el Mac OSX no necessiten desactivar serveis per a aconseguir un temps de bateria decent. Tot i així, als comentaris de la notícia alguns usuaris comenten que no tenen problemes en aquest aspecte. Potser siga així, però el problema de GNU/Linux i les bateries és un problema real que caldria posar en el punt de mira en les properes versions de nucli.

  • Oriolsbd on 27 d'agost de 2009 at 17:41

  Reply

  A mi també em passa. La bateria amb GNU/Linux (en el meu cas, Ubuntu) dura molt poc en el meu netbook.

  • Poney Volador on 27 d'agost de 2009 at 18:13

  Reply

  A mi em va bastant similar, amb windows tinc unes 2h i mitja i amb ubuntu potser 2 i quart. Amb Arch acabo d’instalar el laptop-mode i el powernowd, així que no se quan em durarà, però sense em dura un parell d’horetes, potser una mica menys.

  Suposo que es normal que linux vagi al darrere de windows, donat que la gent que hi ha al darrera (Red Hat, Intel, etc…) no està en el segment dels portatils, sino en servidors i com a molt sobretaules. Malgrat tot, trobo que ubuntu, essent una distro d’escriptori, hauria de venir amb utilitats per estalviar energia per defecte.

  • ramon on 28 d'agost de 2009 at 18:31

  Reply

  Doncs jo tinc un dell lattitude sèrie E amb SSD i KDE 4.3 sobre Ubuntu Jaunty i la bateria hem dura gairebé 4 hores. Com es què és mai he tingut Windows, tampoc puc comparar.

  • Pau on 28 d'agost de 2009 at 23:21

  Reply

  4 hores??? Déu ni do, això per mi seria el cel!!. T’ho vas comprar directament amb ubuntu?

  • Jaume on 6 de setembre de 2009 at 18:57

  Reply

  Hola, es estrany que no et duri ni 1 hora la bateria. Has provat un programa anomenat powertop? Monitoriza el consum de la bateria i fa alguns canvis al sistema per tal de baixar el consum. Si tens una targeta wifi intel has probat a posarla en mode de estalvi de energia?

  • Pau on 7 de setembre de 2009 at 07:21

  Reply

  Gràcies pel consell, Jaume. A mi em dura una hora i mitja, més o menys. Ara provaré powertop i ja us dic!

  • [o Rei] Ferran on 14 de setembre de 2009 at 18:48

  Reply

  Bé, en el meu miniportatil hi he tingut les versions 8.04 i 9.04 (hardy y jaunty) de l’ubuntu i la diferencia de consum es nota. Per la hardy dura 1 hora i 45 minuts i per la jaunty arriba a quasi bé les 2 hores. Tanmateix per assumptes de controladors vaig haver de fer un downgrade a 8.04. Tot i això el consum de bateria es similar a quan anava amb windows.

  • oriolsbd on 22 d'octubre de 2009 at 08:51

  Reply

  En el meu Netbook ja hi tinc instal·lada la Beta d’Ubuntu Karmic. Tinc la sensació (és només una sensació) que fa una millor gestió de l’energia i la bateria em dura més. Algú que ja l’hagi instal·lat Karmic pot confirmar-ho?

  Salut!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.