El teu blog de Linux en català

VLC 1.0

Han estat anys i anys de desenvolupament, però els autors mai s’havien decidit a posar el fatídic número 1.0 a l’VLC. Una versió 1.0, en un món seriós, vol dir estable i complet (fixeu-vos en la quantitat de projectes que publiquen versions 1.0 que realment serien versions beta i fins i tot inclús alfa).

Finalment els autors han decidit que l’VLC és estable i ja es mereix, d’una vegada per totes, un número rodó. Personalment considere que l’VLC s’ho haguera merescut abans aquest número, però més val tard que mai. Amb la publicació d’aquesta versió s’han inclòs moltes millores:

 • Suport per a nous còdecs de vídeo
 • Suport per a fer pauses fotograma per fotograma d’un vídeo
 • Controls de navegació que funcionen de forma més fina i acurada
 • Nous còdecs d’alta definició (AES3, Dolby Digital Plus, TrueHD, Blu-Ray Linear PCM, Real Video 3.0 i 4.0, …)
 • Escalat de vídeo en el mode de pantalla completa
 • Nous temes de la interfície (basada en qt)
 • Suport per a dispositius MTP
 • Barra d’eines personalitzable

En definitiva, un reproductor que per al meu gust només li faltaria redissenyar una mica la seua interfície per fer-lo una mica més atractiu. S’han creat paquets per a diferents distribucions que es poden baixar des de la secció de descàrregues. Han habilitat un repositori per a Ubuntu (per desgràcia, sembla que no està traduït al 100%):

deb http://ppa.launchpad.net/c-korn/vlc/ubuntu jaunty main

A Fedora trobareu aquesta versió als repositoris d’RPM fusion, a OpenSUSE podreu instal·lar-ho amb el 1-click install (la forma més ràpida i fàcil de totes) i també trobareu formes d’instal·lar-ho a Mandriva, Arch, Debian i d’altres, tot des de la secció de descàrregues. Allà també trobareu les versions per a Windows, MacOSX i altres SO.

vlc10

1 comment

  • Carles on 8 de juliol de 2009 at 14:17

  Reply

  La veritat que d’estable jo diria que a partir de la 0.9 ja ho era.

  I com bé dius l’únic que fa que no sigui la referencia absoluta en reproductors es la interficie. Molts amics i coneguts prefereixen el GOMplayer justament per aquest motiu.

  I tot s’ha de dir, podrien facilitar una mica les propietats i de pas millorar una mica la llista de reproducció, que alguna vegada dona errors.

  Encara que personalment fa desde la versio 0.6a que l’utilitzo i no crec que canvi de moment :D.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.