El teu blog de Linux en català

Els talibans a GNU/Linux

Fa uns dies, a un bloc anomenat “maslinux” es va publicar un article  sobre KDE i GNOME. Sembla clar que l’autor ha vist que el tema de dir “GNOME és una merda, KDE és molt millor” porta molta discussió i visites (supose que això també passaria si ho diguérem ací). És en aquests moments quan els talibans linuxers treuen el cap i es mostren amb tot el seu esplendor.

I és que, a més de manipular els arguments, es mostren totalment contraris a acceptar res que no siga allò que diuen (a mi això em recorda als partits polítics, que poden fer autocrítica, però que mai poden acceptar les bonances dels altres). El món està petat d’aquest tipus de gent, i GNU/Linux no se’n lliura.

Això del KDE i el GNOME és només un exemple, perquè el mateix passa quan es parla de Linux i Windows (que si Windows és una merda, que si Linux és molt més bonic, etc.). Les nostres posicions s’han defendre des de diversos punts, però cal tindre sempre en compte que GNU/Linux és un sistema operatiu més, però que té una particularitat molt interessant que és el que fa avançar i aconseguir més usuaris: el fet que siga lliure.

Això, però, no el fa ni millor ni pitjor. Moltes vegades està bé riure una miqueta del Windows o del KDE, però no podem fer de la nostra posició la veritat absoluta per als demés. Molts usuaris de Windows s’han fet enrere a l’hora de passar-se a GNU/Linux per “culpa” de talibans. Supose que tots hem estat talibans en alguna ocasió, però per això mateix passa el temps i ens fem grans: per ser més savis a l’hora d’opinar i convèncer els demés.

Creieu que el món del programari lliure està petat de talibans?.

  • ROger on 5 de juliol de 2009 at 12:42

  Reply

  Jo no conec fins a quins nivells ha arribat la discussió, però generalment es fa més com una conya que com un conflicte real. O sigui que en aquest sentit no em preocupen massa els talibans.

  Em preocupa més el talibanisme antiSUSE, que busca complots i conxorxes a tot arreu, que no aquest. O el talibanisme anti-comercial: “Linux no es per fer diners, ha de ser fet per amor a l’art…” Ha de ser just però la gent que el desenvolupa ha de tenir el mateix dret a cobrar que el que el gaudeix. O sigui que si val la pena, benvingudes siguin les aplicacions lliures i de pagament (Com en Torvalds i Mr Stallman hi estan d’acord). Es com allò de confondre la llibertat amb el que es debades.

  Però sens dubte el que més mal crec que fa a Linux es aquell que respon a les critiques de que Linux no serveix per jugar o de que no l’hi funciona la wireless, dient que “si que es pot, que només s’ha de tenir paciencia, llegir tutorials, aprendre coneixements basics de compilació i que si no ho sap o no ho vol fer es que Linux no es per a ells”. Diuen “Linux no és per a gent que ho vol tot fet, es per a gent que l’hi agrada barallar-se amb la tècnica, que els hi agrada coneixer el que toquen a fons”, etc… Rucades.

  No em sembla malament que ells siguin així, però que no excloguin a ningú. I menys si parlem de distribucions enfocades a l’usuari com Ubuntu. A mi m’agrada que m’ho donguin tot fet i soc usuari de Linux.

  Bé, deunido el talibanisme que hi ha al món. De totes maneres encara es viu força tranquil.

  P.S.: Per cert, gràcies per l’avís sobre l’enllaç de programari lliure a wikinoticia, ja esta solucionat.

 1. Reply

  Una petita puntualització: conec una mica a l’autor del blog, maslinux, i no crec que haja fet l’article per fer més visites.
  Maslinux defensa els seus ideals sense parar-se a pensar en les conseqüencies.
  Per cert: té raó. jeje.
  Salutacions

  • Pau on 5 de juliol de 2009 at 21:10

  Reply

  He comentat això de les visites perquè és un tema recurrent al seu bloc el fet de ficar-se amb GNOME. Crec que quan defenses els teus ideals… s’han de mirar les conseqüències.

  • Joan on 5 de juliol de 2009 at 22:21

  Reply

  Bill Clinton va dir un dia. ” El futur es català o talibà”.

  • Slarti on 5 de juliol de 2009 at 22:30

  Reply

  Home sobre la pregunta si al mon del programari lliure està petat talibans. La millor i més exacte seria preguntar quins no son una colla de talibans.
  Perque entre que es critica tot lo de Microsoft, plogui o faci sol, els qui fan campanyes anti-tal perque tal empresa ha firmat un acord amb tal empresa molt dolenta, entre els que prefereixen una distro a una altre o un escriptori o un altre, excetera excetera hi ha per donar i per vendre.

  No és pot evitar i cal acceptar-ho. Per exemple el primer talibà sempre ha estat en Torvals, per una cosa o un altre, i d’ell neix el pecat capital cap a la resta. Deixeu-lo parlar i als fòrums i llistes hi haurà flame segur

  Que les discusions son esterils i inutils? Sí, tothom sap que el KDE és una merda comparat amb Gnome. I que els kderos només volen merder perque el seu escriptori la te petita 😉

  • Ruig on 6 de juliol de 2009 at 00:01

  Reply

  Home… Encara que hi hagi gent que ho comenti en conya, etc, s’ha de reconèixer que hi ha molt troglodita deixat anar per Internet, i cansa llegir els comentaris a segons quines entrades dels blocs. Això, a més, no és un problema aïllat de GNU/Linux, sinó que es pot estendre a pràcticament tots els àmbits.

  És trist, però és així. Hi ha molta gent que es deixa endur de manera exagerada a la defensa irracional d’una empresa o producte com si els anés la vida, quan en realitat allò els hauria d’afectar poc o gens, ja que per ells la repercussió hauria de ser mínima.

  • Pau on 6 de juliol de 2009 at 07:25

  Reply

  Efectivament, per això comentava que moltes vegades, les posicions d’alguns al món del programari lliure em recorda a la política (i perfectament jo podria incloure’m en aquest grup). Com he comentat, però, madurar comporta una mica més de temprança i raonament en defendre la nostra posició.

  • zoraks on 6 de juliol de 2009 at 21:20

  Reply

  Certament, no feia falta obrir aquell blog amb una imatge falsa del gnome, amb la standar es suficient per aclarir dubtes xD

  KDE o mort! xD

  • Pauet on 7 de juliol de 2009 at 07:14

  Reply

  No crec que hi hagi més “talibans” al mon GNU dels que hi ha a la resta del mon, però si que es cert que degut a que hi ha més diversitat de projectes i visions (cosa molt bona), també es més fàcil que passin aquestes coses.

  Simplement sobre gustos no hi ha disputa.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.