El teu blog de Linux en català

Convertir les nostres particions d'ext3 a ext4

Alguns de nosaltres, potser tenim instal·lada una distribució de GNU/Linux amb una versió prou nova que ja té suport per als sistemes de fitxers ext4 (per exemple, Ubuntu 9.04 Jaunty Jackalope, Fedora 11 Leonidas), però els nostres sistemes de fitxers encara són ext3. Això pot ser degut a que hem fet una actualització a partir d’una versió més antiga que encara no tenia suport per a ext4, o a que, quan ens vam instal·lar la nova versió, vam preferir el sistema ext3 (potser perquè havíem llegit que hi havia problemes amb ext4). Realment això últim era un problema provocat per la manera com certes aplicacions escrivien les dades, i no del sistema ext4 en sí.

Després d’estar provant durant força temps l’ext4 en un ordinador i no trobar-me amb cap tipus de problema (ans al contrari, el rendiment és força més alt que el d’ext3) he decidit fer la conversió de les particions del meu altre ordinador de ext3 a ext4. Cal recordar que, com he comentat abans, això només es pot fer si la versió que utilitzeu de la vostra distribució ja té suport per a aquest tipus de sistema de fitxers (per exemple, jo utilitzo Ubuntu 9.04). He de dir que, només amb aquest canvi, m’ha baixat un 10% el temps d’arrancada. No és molt, però no està malament, oi? 🙂

Per a fer el canvi, he partit de les instruccions que vaig llegir fa unes setmanes al blog del Josep Sánchez. L’únic que necessitarem és un LiveCD d’alguna distribució que tingui suport per a ext4 (Ubuntu 9.04, Fedora 11, etc.). Jo he utilitzat el d’Ubuntu 9.04.

El primer que cal fer, com sempre que toquem parts delicades del nostre sistema, és una còpia de seguretat de les dades que per a nosaltres siguin imporants (documents, fotografies, etc.). Després, ens hem de llistar les particions ext3 que tenim. Hi ha diverses maneres de fer-ho, però jo les he llistat des d’un terminal, havent arrancat l’ordinador de manera normal (és a dir, de moment no l’he arrancat amb el LiveCD):

grep ext /etc/mtab

En el meu cas, tinc dues particions amb ext3, com podem comprovar en el resultat que m’ha donat la comanda anterior:

/dev/sda1 /   ext3   rw,relatime,errors=remount-ro   0   0
/dev/sda6 /home   ext3   rw,relatime   0   0

Ara sí, ja podem començar a aplicar el canvi. Jo ho he fet partició a partició. És a dir, primer he transformat una partició, i he arrancat el sistema per veure si anava bé. Després, una altra partició i a comprovar. També podria haver transformat totes les particions alhora, però he preferit anar pas a pas. Ara sí, engeguem l’ordinador amb el LiveCD. Per a convertir la partició que ens interessa d’ext3 a ext4 hem d’obrir un terminal des del LiveCD i executar la comanda següent:

sudo tune2fs -O extents,uninit_bg,dir_index /dev/xxxx

En aquest cas, “/dev/xxxx” és la partició que volem transformar. La comanda s’executa molt ràpid, i acaba avisant-nos que hauríem de fer una comprovació de la partició, perquè és probable que hagin quedat alguns errors. Li fem cas, i executem el següent:

sudo fsck -pDf /dev/xxxx

Aquesta comanda ens donarà uns missatges avisant-nos que ha arreglat alguns grups descriptors. Ja tenim una partició passada a ext4. 🙂  Per acabar, haurem de modificar el fitxer “fstab” del nostre ordinador per tal que monti aquesta partició ja amb el nou format. Sense sortir del LiveCD, executem les comandes següents:

sudo mkdir /media/temp
sudo mount -t ext4 /dev/yyyy /media/temp

En aquest cas, “/dev/yyyy” és la partició que en el nostre ordinador muntada a “/” (en el meu cas, /dev/sda1). A més, hem de tenir en compte que, si aquesta partició encara no l’hem transformada a ext4, haurem de posar “-t ext3”. Un cop muntada, editem el fitxer “fstab”:

cd /media/temp/etc
sudo gedit fstab

A la línia on hi ha la referència a la partició que acabem de transformar, cal canviar “ext3” per “ext4”. Ja de pas, segurament la mateixa partició tindrà l’opció “relatime”, i si ens interessa la podem canviar per “noatime”. Amb aquest canvi, el sistema no es guardarà registre de l’últim cop que s’ha accedit a un fitxer (sí que es guardarà la última data de modificació, clar), i encara millorarà una mica més el rendiment. Desem els canvis al fitxer fstab, i ja podem reiniciar l’ordinador. En tornar-se a engegar, tindrem ja una de les particions convertida a ext4. Si ho veiem bé, podem repetir les mateixes instruccions per a convertir les altres particions que tinguem amb ext3.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.