El teu blog de Linux en català

Plantilles, com utlitzar-les?

Si per exemple volem crear un full de càlcul utilitzant el botó dret del ratolí i seleccionant l’opció “Crea un document”, ens trobarem només amb l’opció de “Fitxer buit”. Com ho podem fer per poder disposar de l’opció de crear un full de càlcul amb el botó dret del ratolí? És una pregunta que es fa sovint la gent quan es posa per primera vegada en mans de l’Ubuntu, i que tot seguit, en donarem la resposta.

En la distribució Ubuntu, instal·lada amb l’entorn d’escriptori Gnome, hi ha una carpeta que s’anomena Plantilles. Aquesta carpeta es troba dins la carpeta Usuari, i per tant, en el meu cas és la carpeta /home/roger/Plantilles. Explicarem com funciona aquesta carpeta mentre intentem sol·lucionar el problema que hem exposat abans.

Primer de tot, hem d’obrir el full de càlcul. Ho farem des de Aplicacions -> Oficina -> Full de càlcul de l’OpenOffice.org. Un cop obert el programa, sense omplir cap casella ni modificar-lo, el desarem a la carpeta Plantilles i li posarem el nom que vulguem. A mi m’agrada Calcular, així que guardaré el fitxer amb aquest nom. A partir d’ara, quan cliqui el botó dret del ratolí i esculleixi l’opció “Crea un document”, ja podré disposar de “Fitxer buit” i de “Calcular”. Ja haurem aconseguit el nostre objectiu.

D’aquesta mateixa manera, podeu guardar còpies buides dels diversos programes que utilitzeu a la carpeta Plantilles, i els podreu crear amb un parell de clics de ratolí. Aquí us ensenyo tots els fitxers que he col·locat a la carpeta Plantilles i com els puc crear amb el ratolí.

plantilles

Fins i tot podeu guardar fitxers plens, de manera que quan els creareu, obtindreu una còpia exacta del fitxer ple. Per exemple, si sempre escriviu cartes que comencen de la mateixa manera, es pot crea un fitxer de text escrit a la carpeta Plantilles que es digui “Carta preferida”, i cada vegada que creeu el fitxer us apareixerà una còpia.

Suposo que molta gent ja sap com va aquesta carpeta, però segur que n’hi ha d’altres que encara no n’havien sentit a parlar. Espero que us serveixi d’alguna cosa aquest petit tutorial. Ànims i a seguir amb el programari lliure.

  • xavi on 11 de juny de 2009 at 15:47

  Reply

  Recordo que és el primer que em vas ensenyar d’aquest gran sistema operatiu quan encara feia servir windows xd

  Això i els efectes d’escriptori més kitsch!

  • Joan on 11 de juny de 2009 at 15:53

  Reply

  Servir? Servir és poc!! Jo sempre eliminava la carpeta “Plantilles” després d’una instal·lació per no saber quin ús tenia T_T, i utilitzo Ubuntu des de la versió 7.04.
  I mira que hi ha vegades que hagués agraït crear un document OO.o des del menú contextual.

  Moltes gràcies Roger, m’anirà al pèl.

  • Joan on 11 de juny de 2009 at 15:55

  Reply

  És normal que hagi hagut de desactivar Squid per poder comentar? :S

  • oriolsbd on 11 de juny de 2009 at 17:08

  Reply

  Jo també sóc del mateix “grup” del Joan, i eliminava la carpeta de “Plantilles”… XD

  Gràcies per l’apunt, ja m’he creat tres plantilles que m’aniran molt bé i em facilitaran la feina. 🙂

  • Pau on 11 de juny de 2009 at 21:52

  Reply

  Doncs, jo, nois, també sóc dels que en totes les versions he eliminat la carpeta plantilles.
  I ara l’he volguda tornar a crear i posar a home/usuari/, però és clar, ja no funciona. I el motiu se m’escapa…algú em pot fer un colpet de mà?

  Gràcies!

  • Joan on 11 de juny de 2009 at 22:36

  Reply

  Que bo x). Jo l’he tornat a crear i no veig perquè hauria de deixar de funcionar si respectem el nom per defecte. Potser reiniciant la sessió? Els scripts de nautilus, per exemple (http://www.somgnu.cat/col%C2%B7leccio-dscripts-per-a-nautilus/) no se’m mostren fins haver reiniciat la sessió. Encara no ho he provat perquè tinc estona per acabar el meu recorregut diari de blocs i pàgines web sobre programari lliure, jejeje.

  Salutacions.

  • roger on 12 de juny de 2009 at 00:44

  Reply

  Hola companys, celebro que a molts de vosaltres us hagi servit aquest apunt! Una cosa que m’agradaria afegir és que la carpeta Plantilles es pot col·locar en un altre directori i segueix conservant la seva funció.

  Jo la vaig col·locar a /home/roger/Altres/Plantilles i podia crear sense cap problema els fitxers amb el ratolí. En certa manera, funciona igual que la carpeta Escriptori, que també la pots col·locar allà on vulguis i segueix tenint la mateixa funció.

  • ToniMeister on 12 de juny de 2009 at 10:56

  Reply

  Hola:

  Gràcies Oriolsbd per passar-me l’enllaç.
  Encara estic aplaudint.

  Salutacions.

  • Pau on 13 de juny de 2009 at 15:09

  Reply

  Doncs jo l’he tornada a crear, la carpeta, però tot i que no reinicio la sessió no em funciona la cosa :(.
  No ho entenc.
  Salutacions.

  • oriolsbd on 15 de juny de 2009 at 06:39

  Reply

  Hola, Pau.

  El nom de la carpeta ha d’estar en l’idioma que tinguis instal·lat Ubuntu, i ha de tenir la primera lletra en majúscula. Ho tens així?

  Si no, prova a crear-hi una que es digui “Templates”. I si no, quin “locale” tens?

  Salut!

  • guillem on 16 de juny de 2009 at 16:43

  Reply

  Molt útil Roger, és un d’aquells trucs que ajuden a que la transició a entorns més lliure sigui més fàcil, ja que en el windows aquesta és una característica molt usada, encara que a mi personalment no m’ha agradat gaire.

  • Pau on 16 de juny de 2009 at 21:41

  Reply

  oriolbsd, gràcies per la resposta.
  Tinc la darrera versió de l’Ubuntu en català. Jo ho havia posat com tu dius, “Plantilles”, a la carpeta d’inici, i com no m’havia funcionat, havia provat “Templates”. Però res de res….

  Salut!

  • oriolsbd on 17 de juny de 2009 at 06:21

  Reply

  Hola de nou, Pau.

  Em sembla que he trobat la manera (espero…). Edita el fitxer “~/.config/user-dirs.dirs”. Aquí és on es configura els noms dels directoris d’usuari, com l’Escriptori, el de música, vídeo, etc. Entre les variables, n’hi ha una que es diu “XDG_TEMPLATES_DIR”. Mira quin directori se li assigna, i crea la carpeta amb el mateix nom. O, si ho prefereixes, canvia-li el valor per posar el nom de carpeta que més t’agradi.

  Espero que ara sí que funcioni. 🙂

  • guillem on 17 de juny de 2009 at 08:45

  Reply

  Ei molt bona aquesta oriol. Desconeixia l’existència d’aquest fitxre i la veritat és que pot ser molt útil per a la correcta personalització del sistema.

  Salut!

  • Pau on 17 de juny de 2009 at 16:25

  Reply

  Oh! Fabulós, Oriolbsd. Ja ho tinc.
  Moltíssimes gràcies

Deixa un comentari

Your email address will not be published.