El teu blog de Linux en català

Jolicloud alfa

Possiblement haureu sentit parlar de Jolicloud als darrers dies. Jolicloud és un sistema operatiu basat en Linux dissenyat específicament per a ultraportàtils i com a principal característica destacarà el fet que farà servir i emmagatzemarà les dades en línia (o siga, allò que ara s’està posant de moda: cloud computing). Actualment només és possible baixar-lo mitjançant invitació (cal solicitar-la).

La idea és bàsicament la mateixa per la qual es van dissenyar versions de distribucions gnu/linux per als ultraportàtils: les característiques físiques i tècniques no permeten en  realitat fer servir amb comoditat un entorn d’escriptori convencional: cal canviar-lo i fer-lo fàcil i accessible… i còmode.

Les captures de Jolicloud mostren un entorn molt semblant a l’Ubuntu Notebook Remix (o l’Ubuntu MID), tot i que amb certes millores gràfiques (i juguen amb altres colors). El resultat visual és molt bonic i atractiu. Com a cosa curiosa, aquest SO està desenvolupat per Tariq Krim, l’ex CEO de Netvibes. Jolicloud encara es troba en un estat molt verd de desenvolupament, però ja mostra el seu potencial.

El mercat dels ultraportàtils i els sistemes operatius està mostrant-se prou competitiu, moltes companyies s’hi han capficat de ple i estan apostant molt seriosament en aquest mercat. Recentment s’ha anunciat que Ubuntu participarà conjuntament i activa amb Intel per al desenvolupament de Moblin, també el desenvolupament d’Android per a ultraportàtils avança ràpid, i ACER ja anunciat que el farà servir.

Jolicloud screenshot

  • oriolsbd on 3 de juny de 2009 at 09:17

  Reply

  Tot i tenir un Netbook, m’agraden més els entorns “clàssics” (en el meu cas, amb Gnome) que aquests dissenyats especialment per a Netbooks. Tot i això, de les distribucions amb entorns per a Netbook la que més m’ha impressionat és la Moblin 2 que vas presentar fa uns dies. L’entorn era chulíssim. 🙂

  • ROger on 3 de juny de 2009 at 09:37

  Reply

  A mi el que m’agradaria es que fos com el firefox amb els preferits, l’instales a qualsevol lloc instales el foxmarks i ja tens les mateixes adreces. Faltaria que també portes les extensions.

  Es a dir, el meu sistema operatiu, a un netbook nou. Engegar-lo, posar l’usuari i contranseya (i pin si fa falta) esperar 5 minuts a que es sincronitzi (programes instalats, que els baixi d’internet, extensions, escriptori) i tenir ja preparat el nou netbook per treballar, tal com tenia el vell.

  Els arxius potser seria massa pero la llista de paquets instalats, extensions i altres coses petites, deu ocupar poquissim i seria una comoditat immensa.

  Es això el que ofereix Jolicloud?

  • Pau on 3 de juny de 2009 at 11:58

  Reply

  Doncs teòricament crec que es refereix a tots els fitxers, tot i que per mi ja seria suficient només amb els fitxers de configuració i demés.

  • Arnau on 3 de juny de 2009 at 16:44

  Reply

  Llegint els vostres comentaris m’heu fet venir a la ment eyeOS!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.