El Blender és un programa per a modelar i realitzar animacions en 3D. És un altre d’aquells programes que tots sabem que estan allà i que són molt potents, però que quan l’obrim no sabem per on començar. En aquest cas, no us faré una sèrie d’articles per explicar com funciona el Blender, perquè jo no en sé gens… 🙂
Però, per a facilitar-nos aquesta primera presa de contacte amb aquest programa, a LinuxHaxor van recopilar 25 tutorials per a iniciar-se amb el Blender.
Els tutorials són en anglès, però estan força bé. Alguns són força senzills, i aptes per a principiants (com el que mostra com dibuixar un cor), però també n’hi ha algun de força complicat. Fins i tot el primer enllaç és un llibre electrònic on comença des del més bàsic i acaba amb efectes força avançats. Els tutorials que ens proposaven a LinuxHaxor són aquests:
- Blender 3D: Noob to Pro
- Creating a Heart in 10 Steps
- Modeling a realistic Human Body
- Making a Platenoid
- Creating a Die
- Positioning Image textures using empties
- Cutting through steel
- Bump maps for beginners
- Fundamentals of UVmapping
- Creating a logo
- Making a rain effect
- Introduction to the Game Engine
- Your First Animation (part 1 – part2)
- The Blender Sequence Editor
- Special Effect With Blender Sequence Editor
- Creating a Dolphin
- Volcano Tutorial
- Fluid Simulation (Video)
- Creating simple animation
- Creating Asteroids
- High-tech corridor
- UV mapping and textures
- Texturing tutorial
- Creating fireworks
- Toon Shading
Per últim, per a aquells que els vulgueu provar-lo, el Blender es troba als repositoris de la majoria de distribucions GNU/Linux. Per exemple, si utilitzeu Ubuntu, podeu instal·lar-lo per mitjà del paquet “blender” directament des del Synaptic, o des d’un terminal, executant:
sudo apt-get install blender
Un cop instal·lat, trobareu el programa a “Aplicacions>Gràfics>Blender (windowed)” i a “Aplicacions>Gràfics>Blender (fullscreen)”, depenent de com vulgueu treballar. Si executem la versió “amb finestra” se’ns obrirà la pantalla principal del programa:
Amb això, i els tutorials que us he passat, ja hauríem de poder començar a fer les nostres primeres animacions. 🙂
3 comments
Molt bona recopilació Oriol, el Blender és un d’aquells programes, que com dius tu, se que existeix però encara no he provat. Quan tingui una mica de temps i d’aquí un temps, m’agradaria molt apendre’n.
Salut!
Gran entorn! Jo vaig usar l'”alternativa” privativa principal, el 3D Studio, a la carrera. Crec que el Blender és molt potent.
Jo també vaig utilitzar el 3D Studio a la carrera, però fa molt temps (encara no era ni 3D Studio Max).
Recordo que me’l vaig “instal·lar” (realment, només era copiar els directoris des d’un PC que ja el tingués instal·lat) en el meu PC amb Windows 3.11 portant el programa comprimit amb “arj” en 11 disquets… 🙂