El teu blog de Linux en català

Targetes gràfiques ATI i el controlador fglrx

Que els controladors propietaris de les targetes gràfiques ATI d’AMD no són bons, no és cap secret. Tenen molts errors i el seu ús conjuntament amb Compiz ha estat sempre incòmode. La cosa va més enllà, però, i és que en alguns casos l’ús del controladors amb compiz redueix el rendiment del sistema significativament.

Amb les targetes gràfiques ATI més noves (series 2000 cap amunt), el controlador privatiu i compiz s’han portat a puntades, quan es maximitzen finestres o s’obren de noves, el sistema s’atura durant un segon i mig i després obre la finestra, cosa totalment desesperant tenint en compte el nombre de vegades que això es fa mentre treballem amb l’ordinador.

A Ubuntu van obrir un informe al respecte, i moltíssims usuaris van començar a explicar que els passava el mateix: semblava no haver-hi solució. Realment no hi ha solució, però existeix un mètode per reduir notòriament aquest problema i poder treballar amb compiz activat sense haver de desesperar.

La solució consisteix en aplicar un pedaç a l’xorg. Qui tingueu ubuntu podeu fer servir el següent repositori (només caldrà que l’afegiu i actualitzeu):

deb http://ppa.launchpad.net/ubuntu-x-swat/xserver-no-backfill/ubuntu jaunty main
deb-src http://ppa.launchpad.net/ubuntu-x-swat/xserver-no-backfill/ubuntu jaunty main

Encara no tinc clar a on s’ha d’aplicar el pedaç a altres distribucions (si algú ho escrineu, per favor, comenteu-ho). Certament és incomprensible que tot i els moviments que ha fet AMD per alliberar documentació, els seus propis controladors continuen sent tant ineficients. Per desgràcia, els controladors lliures encara no funcionen bé.

  • LitusMayol on 22 de maig de 2009 at 08:23

  Reply

  Així com arribi a casa (sóc a la universitat!) ho probaré. Sóc un dels molts afectats! :S A mi m’obre amb 800×600, i cada cop que engego he de restablir el 1440×900 manualment, però un cop establert si hi tinc Compiz mor (obviament ara per ara el tinc aturat).

  A veure si això funciona!

  Merci Pau!

  • Ferran on 22 de maig de 2009 at 08:32

  Reply

  I amb la lliberació dels drivers no es solucionaria tampoc?

  • Pau on 22 de maig de 2009 at 09:15

  Reply

  Doncs segur que sí… però ja podem donar gràcies que han alliberat part de la documentació. El que passa és que no estan avançant molt ràpid els desenvolupadors dels controladors lliures.

  • adam on 22 de maig de 2009 at 14:24

  Reply

  trobo que els d’ATI, obtindrien millors vendes si alliberessin els drivers.

  • Daerun on 22 de maig de 2009 at 23:59

  Reply

  Jo, en aquest sentit, ho tinc molt clar: quan toqui renovar ordinador, targeta geforce.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.